Joululahjaksi ekoteko

20.12.2016

Joulun alla niin sähköiset kuin ihan perinteisetkin postilaatikot ovat täyttyneet joulukuvastoista, lahjavinkeistä ja ostosuosituksista. Tarjotaan tyyliä, hemmottelua ja hifistelyä. Kodeissa kirjoitetaan toivelistaa joulupukille ja lehdet ”uutisoivat” joulun ykköslahjoista – yhtenä vuonna se oli piikkimatto, toisena leipäkone ja kolmantena GPS navigaattori. Ovatkohan ne vielä käytössä?

joululahja_eko_pieni

Voisiko joululahjatoive olla jotain ihan muuta? Jos toivoisinkin puhtaampaa ympäristöä, pienempää kulutusta, ekotekoja meidän kaikkien parhaaksi, vastuullista toimintaa niin ihmisiltä kuin yrityksiltäkin. Sellainen lahja olisi lahja meille kaikille.

Kymenlaakson Sähkön joululahja on lupaus toimia vastuullisesti ympäristön parhaaksi. Ympäristönäkökulma on mukana kaikessa toiminnassamme ja vaikuttaa keskeisesti niin työhömme kuin valintoihimme energiantuotannossa. Omasta sähköntuotannostamme yli 80 % on jo hiilivapaata ja tähtäämme vieläkin korkeammalle – seuraavan kolmen vuoden kuluessa päästöttömän tuotantomme osuus on kasvanut 90 prosenttiin. 

Pienistä puroista suuri virta

Asiakkaillemme tarjoamme vihreää sähköä ja neuvoja energian säästämiseen. Alla muutama joululahjavinkki, jonka meistä jokainen voi antaa. Pienistä puroista syntyy suuri virta, jossa jokaisella yksittäisellä teolla on merkitystä.

* Vaihtamalla kodin lamput ledeihin säästät vuodessa energiaa 769 kWh ja hiilidioksidipäästöt pienenevät 169 kiloa. Samalla säästät energiakuluissa noin 100 euroa. Jos Kotkan kokoisen kaupungin kaikki 28 000 taloutta tekisivät niin, säästyisi energiaa 21,5 miljoonaa kWh ja hiilidioksidipäästöt vähenisivät 4737 tonnia. Energiakuluissa säästettäisiin yhteensä 2,8 miljoonaa euroa.

* Viettämällä suihkussa 2 minuuttia vähemmän päivässä, voit säästää vuodessa 461 kWh. Se vähentää hiilidioksidipäästöjä 101 kiloa. Säästät samalla energiakuluissa 60 euroa vuodessa. Jos kaikki suomalaiset tekisivät niin, säästyisi energiaa lähes 2,3 miljoonaa kilowattituntia ja hiilidioksidipäästöt vähenisivät 503 588 tonnia. Energiakuluissa säästyisi lähes 300 miljoonaa euroa.

* Kun pudotat huonelämpötilaa yhdellä asteella, säästät energiakuluissa 5 prosenttia. 120 m² omakotitalossa yhden asteen pudotuksella säästät energiaa vuodessa 445 kWh ja hiilidioksidipäästöt pienenevät 97 kiloa. Samalla säästät energiakuluissa 58 euroa vuodessa.

* Jatkuvasti päällä olevat kylmäsäilytyslaitteet lohkaisevat noin kolmanneksen kotitalouskoneiden käyttämästä sähköstä. Huolehdi laitteiden ilmankierrosta ja sijoita ne mahdollisimman viileään. Säästät jo sen avulla energiaa 160 kWh ja vähennät hiilidioksidipäästöjä 35 kiloa. Samalla säästät energiakuluissa n. 20 euroa vuodessa. Jos kaikki Suomen 2,6 miljoonaa asuntokuntaa tekisi niin, säästyisi energiaa yli 400 miljoonaa kWh ja hiilidioksidipäästöt pienenisivät 91 500 tonnia. Energiakuluissa säästettäisiin 52 miljoonaa euroa vuodessa.

Annemari Backman
Viestintäpäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

 

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.