Huolenpitoa helikopterilla

16.05.2019

Helikopterikuvaukset_jpg

Kymenlaakson Sähköverkon alueella on tehty vuosittaisia sähköverkon lentokuvauksia nyt 10 vuoden ajan. Helikopterilla tehtävät lentokuvaukset ovat kustannustehokas ja nopea tapa selvittää, missä kunnossa verkko on. Helikopteria voi käyttää myös johtoalueen oksiston sahaamiseen. 

Lentokuvauksen kuvien perusteella saamme käsityksen verkon tilasta ja voimme määrittää tarvittavat korjauskohteet. Kuvausten yhteydessä suoritetaan myös laserkeilaus, joka paljastaa, miten reunapuiden karsinta ja aluskasvillisuuden raivaus on onnistunut. Samalla selviää, onko esimerkiksi helikopteriraivaukselle tarvetta. 

Kuluvan vuoden keskijänniteverkon kuvaus starttasi toukokuun alussa.  Keskijänniteverkko tarkistetaan ilmakuvauksin neljän vuoden kierrossa ja nyt vuorossa ovat Hämeenkoski, Orimattila, Hollola, Myrskylä ja Artjärvi. 

110 kV -suurjännitejohtomme kuvataan tänä vuonna heti keskijänniteverkon jälkeen. Kokonaisuutena verkkoa kuvataan vuonna 2019 kaikkiaan yli 1 300 kilometriä. Verkon kuvauksesta vastaa Visimind Ab. 

Sään salliessa kuvaukset jatkuvat koko toukokuun ajan. Kokemus on osoittanut, että toukokuu on parasta aikaa kuvaamiselle, koska päivät ovat valoisia ja sääolosuhteet sopivan rauhalliset. Kuvat myös onnistuvat parhaiten, kun puut jo vihertävät, mutta eivät vielä ole täydessä lehdessä. 

Kuvausprosessi toimii siten, että helikopterista käsin kuvataan ja laserkeilataan verkkoa, jonka jälkeen aineisto analysoidaan. Erilaista puustoa on verkkojen lähellä paljon, joten oksien raivauksia tarvitaan toistuvasti. Mikäli oksat sijaitsevat korkealla, on mielekästä käyttää helikopterisahausta.

Tänä vuonna KSOY suorittaa helikopterisahausta 180 kilometrin matkalta. ”Raivauskausi” alkoi Luumäellä toukokuun alussa ja jatkuu syksyyn asti. Pääurakoitsija helikopterisahauksessa on Elvera Oy.

Helikopterisahaus on vielä sääherkempi operaatio kuin helikopterikuvaus. Sahaus on tarkkuutta korostavaa työtä, joka vaatii hyvät olosuhteet jo ihan turvallisuussyistä. Tämän vuoksi sahauksien ajankohdat voivat muuttua alkuperäisistä suunnitelmista. Usein ”tositoimiin” päästään jossain toisessa paikassa, jossa kenties tuulee vähemmän ja sahaus onnistuu mallikkaasti. Näin työt edistyvät, vaikka kohteiden aikatauluja välillä vaihdetaan keskenään.  

Marcus Gammals, verkko-omaisuusvastaava, Kymenlaakson Sähköverkko Oy

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.