Helppoa ja vaivatonta!

10.10.2016

ESV_tunnus_keltainen

Lokakuun alkuun vuosittain osuva kansallinen energiansäästöviikko on hyvä ajankohta tarkkailla omaa energiankäyttöä. Lokakuun illat pimenevät ja iltalenkiltä palatessa voi huomata koko talon olevan juhlavalaistuksessa, vaikka ketään ei ole kotona. Tai tuuletusikkunat ovat vielä kesän jäljiltä huonosti kiinni.  Mahdollisesti sinä tai joku perheenjäsenesi on kehittynyt valtavasti vuoden aikana suihkuaarioiden esittämisessä ja siksi virtaavan veden alla kuluu entistä enemmän aikaa.

Energiaa kuluu usein turhaan ihan huomaamatta. Siksi sen säästäminen onkin itse asiassa hyvin helppoa. Ei tarvitse siirtyä epämukavuusalueelle, ainoastaan olla hieman tarkempi omassa toiminnassaan.

Toiminnassa 24/7?

Onko sinunkin kotiisi kertynyt useita erilaisia mystisiä laatikoita, joita mm. digiboxeiksi, modeemeiksi pelikonsoleiksi sekä wlan-tukiasemiksikin kutsutaan?  Moni näistä laitteista on toiminnassa 24/7, käyttipä niitä kukaan tai ei.  Ehkä laitteet jäävät päälle, koska käynnistymiseen tuntuu menevän ihan liian kauan aikaa. Omat laitteeni saattavat jäädä valmiustilaan juuri tästä syystä. Siksi tein testin, kuinka monta minuuttia laitteiden käynnistymiseen oikeasti kuluu aikaa. Digiboksin käynnistäminen voi olla hidasta, mikäli laite unohtaa kanavat aina kun virta laitteesta on ollut pitempään poissa ja tietysti tällä hetkellä käyttämäni malli sattui olemaan juuri tällainen. Mutta laite starttasi ja haki kanavat 2-3 minuutissa ja laajakaistamodeemi oli käyttövalmis noin minuutissa. Aikaa tulee tuhlattua paljon turhempaankin.

Kuinka monta laitetta sinun kotoasi löytyy, joiden ei tarvitsisi olla jatkuvasti päällä? Olipa asumismuotosi mikä tahansa, kodin laitteiden ja valaistuksen käyttö on niitä helppoja keinoja, joihin jokainen voi vaikuttaa. Ja se suihku. Tiesitkö, että päivittäinen 20 min suihku maksaa n. 600 € vuodessa. Menisikö siitä päivä pilalle jos suihkussa viipyisi joka päivä hieman lyhyemmän ajan?

Itse aion kokeilla ainakin näitä: Sammutan viihdelaitteet illalla ja käynnistän ne seuraavana päivänä vasta sitten kun niille on tarvetta. Kahvinkeitin jää myös välillä turhaan liian pitkäksi aikaa päälle, eikä se viimeinen kaksi tuntia kypsytelty kupponen enää ole mikään kovin suuri nautinto. Seuraava keitin tulee automaattisella aikakatkaisulla varustettuna. Suihkuajasta nappaan minuutin pois.     

Meiltä apua ja vinkkejä!

Asiakkaidemme energianeuvonta on yksi tärkeistä tehtävistämme. Esimerkiksi Online-palvelumme avulla voit selvittää oman sähkönkulutustasosi tuntitasolla. Energianeuvontasivuiltamme löydät lukemattomia käyttökelpoisia vinkkejä energiansäästöön. Olemme myös toimittaneet toiminta-alueemme kirjastoihin energiankulutusmittareita, joita voi lainata maksutta – hyödynnä niitä omassa energiansyöppöjahdissasi. Ja jos näistä ei ole apua, ota yhtyettä – löydämme toimivat ratkaisut yhdessä!

Sinut on haastettu!

Kansallisen energiansäätöviikon kunniaksi haastan sinut löytämään ainakin yhden juuri sinulle sopivan keinon vähentää energiankulutusta. Osallistu yhteisiin talkoisiin kampanjasivullamme, valitse omasi keinosi ja katso, kuinka paljon sillä kasvatat yhdessä säästetyn energian määrää. Saatat yllättyä.

Osallistu On Air –kampanjaan >>>

Heikki Rantula
Kehityspäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

Heikki_Rantula_KSOY

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.