Energiansäästö säästää euroja – miten liikkeelle?

17.09.2018

Johanna Snell

Miten luovia tässä informaatiokeskeisessä yhteiskunnassa ilman suurempaa ahdistusta, kun joskus jopa arjen askareet tuntuvat haasteellisilta. Yksi lähestymistapa on ottaa asia kerrallaan ja laittaa ne tärkeysjärjestykseen. Miten tämä liittyy sähköön ja energiansäästöön?

Suuri osa toiminnoistamme on sidoksissa sähköisiin palveluihin ja täällä pohjolassa energiaa kuluu moneen asiaan. Lämmitys, ruoanlaitto, valaistus, liikkuminen - kaikki tarvitsevat energiaa. Useimmissa kodeissa energiansaanti on helppoa, sitähän tulee seinästä? Joskus on kuitenkin hyvä miettiä, mitä kaikkea taustalta löytyy ja miten asioihin voi itse vaikuttaa. Oma sähkönkulutus on helppo tarkistaa sähköisen seurantapalvelun avulla. Jos sähkölaskun suuruus mietityttää, voi olla hyvä tarkastella kulutustaan ja miettiä, mihin sähköä kuluu eniten. Pienillä arjen valinnoilla on mahdollista pienentää laskuaan. Alkuun pääsee tarkastamalla huonelämpötilan, sammuttamalla turhat valot ja laitteet sekä pienentämällä vedenkulutusta. Lisää vinkkejä energiansäästöön löytyy energiaa.ksoy.fi/kategoria/energiaa-saastamassa  

Kysyntäjousto, energian pientuotanto ja älykäs taloautomaatio; mitä niistä pitäisi tietää? Ainakin se, että niistä voi olla itselle iloa sähkölaskun pienentämisen muodossa. Kysyntäjousto tarkoittaa yksinkertaistettuna sitä, että sähkönkäyttäjät mukauttavat kulutustaan sähköntuotannon mukaan. Tarkoituksena on hallita kulutuspiikkejä, jotta energiantuotantokapasiteettia ei tarvitsisi nostaa.

Kuluttajat voivat osallistua sähkömarkkinoille myös omalla energiantuotannolla. Tuottamalla itse energiaa vaikkapa aurinkopaneeleilla, voi hyötyä itse tuotetusta uusiutuvasta energiasta sekä säästää ostosähköä. Tarvittaessa ylijäämäsähkön voi myydä sähköyhtiölle.

Älyä voi asentaa kotiinsa mm. taloautomaation avulla. Taloautomaatioratkaisut alkavat yleistyä kodeissa, kun niiden tarjonta ja käytön helppous lisääntyvät. Monenlaisten energiaa säästävien ratkaisujen äärellä on hyvä muistaa, että jo pienillä valinnoilla on merkitystä. 

Lisää tietoa näistä aiheista on tarjolla Viksua virtaa -tilaisuudessa 2.10.2018 klo 18-19.30, Wanha Amis (suuri sali D-rakennus), Koulutie 19, 16300 Orimattila. Ilmoittautumalla johanna.snell@lahti.fi viikkoa ennen varmistat kahvin riittävyyden. Tervetuloa!

Johanna Snell
energianeuvoja
Kuluttajien energianeuvonta Päijät-Hämeessä -hanke
Lahden kaupunki

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.