Aurinkosähkö ei ole kultakaivos – ainakaan vielä!

08.04.2016

Aurinkosähkön suosio kasvaa huimaa vauhtia. Aihe on viikoittain esillä mediassa ja yhä useampi harkitsee oman voimalan perustamista. Muutama seikka kannattaa kuitenkin muistaa ennen sähköntuottajaksi ryhtymistä.

Aurinkopaneelit

Takaisinmaksuaika 15 vuotta

Aurinkopaneelien markkinoinnissa käytetään usein yksikköä kWp, mikä tarkoittaa paneeleista saatavaa huipputehoa. Kymenlaakson Sähkön Elimäen toimipisteen katolla on vuodesta 2013 asti ollut nimellisteholtaan 10 kWp aurinkosähköjärjestelmä (kuvassa). Vielä tätä tehoa ei ole järjestelmästä ulos saatu. Suomen oloissa tämä onkin odotettavissa.

Omasta järjestelmästämme olemme saaneet käytännön tietoa siitä, miltä aurinkosähkön tuotanto näyttää taloudellisesta vinkkelistä. Vuosina 2014–2015 saimme tuotantoa keskimäärin 9200 kWh. Tällä vauhdilla järjestelmä maksaa itsensä takaisin arviolta 20 vuodessa. Takaisinmaksuaika venyy pienemmissäkin järjestelmissä nykyhintatasolla monessa tapauksessa reilusti yli 15 vuoden. Kultakaivoksesta ei siis ole kyse. 

Aurinkosähköön investoija onkin usein liikkeellä aivan muista kuin taloudellisista syistä.  Järjestelmiä halutaan erilaisiin tarpeisiin – Pelle Pelottomat haluavat kokeilla, kuinka järjestelmä oikein toimii, toisilla kimmokkeena ovat ympäristönäkökohdat, kolmannella halu pudottaa tulevaisuuden sähkölaskua ja neljännellä tarkoituksena voi olla kiinteistön arvon nostaminen.

Koko ratkaisee

Aurinkopaneelien alkuhuumassa myytiin ja ostettiin ylimitoitettuja järjestelmiä. Tätä tapahtuu valitettavasti edelleen. Verkkoon liitettävän aurinkojärjestelmän koko ei voi olla aivan mitä tahansa.  Järjestelmien myyjien tulee tiedostaa vastuunsa asiakkaiden neuvonnassa, jotta järjestelmä on verkkoon kytkettävissä ja sen tuottama sähkö hyödynnettävissä. Liian suuri järjestelmä omaan käyttöön nähden on paitsi kallis, se voi myös haitata normaalia sähkönkäyttöä.

Kiinnostus aurinkosähköä kohtaa on näkynyt myös Kymenlaakson Sähkön verkkoalueella ja vuonna 2015 jo 50 pientä aurinkosähkövoimalaa oli kytketty verkkoon. Alkuvuoden 2016 perustella lukumäärä on edelleen kasvussa. Me pidämme kehitystä positiivisena. Jotta pettymyksiltä vältytään, aurinkosähköjärjestelmä on kuitenkin suunniteltava ja mitoitettava oikein. Trendihuumasta huolimatta toivomme kaikilta toimijoilta malttia ja vastuullisuutta.

Heikki Rantula
Kehityspäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

Heikki_Rantula_KSOY

 

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.