Linjoihin törmäävät muuttolinnut aiheuttavat sähköjen räpsyntää ja lyhyitä sähkökatkoja

14.10.2019

www_muuttolinnut

Kymenlaakson Sähköverkon vikapäivystykseen on viime päivien aikana tullut paljon kyselyjä sähköjen räpsymisestä ja lyhyistä sähkökatkoista. Syksyllä ilmiötä aiheuttavat erityisesti syysmuuttoa tekevät lintuparvet, joiden osuma sähkölinjaan voi aiheuttaa lyhyen sähkökatkon.

Räpsyt ovat keskijänniteverkon suojauksesta johtuvia lyhyitä sähkökatkoja. Vian sattuessa verkon suojausjärjestelmä keskeyttää sähkönjakelun automaattisesti ja pyrkii palauttamaan sähköt lyhyen ajan jälkeen. Järjestelmä yrittää palautusta ensin alle sekunnissa, ja mikäli vika ei poistu, niin kahden minuutin kuluttua uudelleen.

– Sähkön räpsyntä ja lyhyet sähkökatkot lisääntyvät syksyisin huomattavasti ja pääsääntöisesti aiheutuvat liikkeellä olevista suurista muuttolintuparvista, mm. hanhista, jotka hämärässä eivät erota sähkölinjoja ja lentävät niitä päin. Asiakkaiden näköhavainnot vahvistavat, että näitä ikäviä tapauksia on ollut linnuille mieluisissa paikoissa kuten vesistöjen äärellä ja pelloilla, kertoo Kymenlaakson Sähköverkon käyttöpäällikkö Saku Mässeli.

Sähköjohdot sulautuvat maastoon ja taustaansa niin, että niiden havaitseminen ei ole aina helppoa lintuparville. Suurikokoiset linnut ovat erityisen alttiita törmäämään sähköjohtoihin lentoon noustessaan tai laskeutuessaan.

— Seuraamme aktiivisesti toimintamme ympäristövaikutuksia ja tämän vuoksi erityisesti muuttolintujen reittien läheisyydessä oleviin sähköjohtoihin asennetaan usein lintupalloja, jotka ovat toimivaksi havaittu keino ehkäistä lintujen törmäämistä sähkölinjoihin. Aina nekään eivät kuitenkaan riitä ehkäisemään onnettomuuksia. Otamme vastaan vinkkejä lintupallojen asennuspaikoista.

Sähkönjakelun häiriöistä voit ilmoittaa vikapalveluumme, joka palvelee vuoden jokaisena päivänä ympäri vuorokauden. Vikapäivystys palvelee numerossa 05 7780 222.