Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Voimajohdinten veto Kotkan Huumanhaaran yli onnistui erinomaisesti

Julkaistu 7.9.2022

Voimajohdinten veto Huumanhaaran ylitse toteutettiin elo-syyskuun vaihteessa osana Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n ja MM Kotkamills -tehtaan Kotka-Kyminlinna 110kV -voimalinjan saneerausurakkaa.

Työn toteutti Eltel Networks Oy. Yhteensä viisi voimajohdinkokonaisuutta vedettiin neljän päivän aikana, kahdessa kohdassa, Huumanhaaran suiston yli. Eltelin työmaapäällikkö Jorma Välimäki kiittää erityisesti alueen veneilijöitä: ”Veneliikenne ei aiheuttanut minkäänlaisia hidasteita työmaan etenemiselle, ja työt saatiin päätökseen aikataulusta edellä.”.

Uusi voimalinjaosuus kytkettiin käyttöön neljän päivän käyttökeskeytyksen jälkeen. Nyt saneeratulla linjalla on yhteensä 23 voimajohtopylvästä, joista 4 on saneerauksen jälkeenkin vielä alkuperäisiä, vuoden 1951 pylväitä. Näiden pylväiden uusimisuunnittelu käynnistyy lähiaikoina. Tavoitteena on uudistaa pylväät kahden pylvään vuositahdilla seuraavien vuosien aikana.

Taustatiedot voimajohtouudistuksesta

Kymenlaakson Sähköverkko ja MM Kotkamills uusivat voimajohdon yhteisinvestoinnilla

Kyminlinnasta Kotkansaarelle kulkeva 110 kV voimajohto uusitaan vuoden 2022 aikana. Nykyinen voimajohto on rakennettu vuonna 1951, ja se on Kymenlaakson Sähköverkon ja MM Kotkamills -tehtaan yhteisomistuksessa. Yhteisinvestointina uusittava voimajohto varmentaa sekä Kotkan keskusta-alueen että MM Kotkamills -tehtaan sähkönjakelua.

Voimajohto uusitaan sekä ikänsä että sijaintinsa vuoksi. Nykyisellä voimajohtoreitillä huoltotoimenpiteet ovat paikoitellen erittäin hankalia pehmeän maaston vuoksi, ja onkin todettu järkeväksi lähteä siirtämään johto uudelle reitille ja helpommin huollettavalle alueelle, kertoo Kymenlaakson Sähköverkon Tuomo Hakkarainen. Linjaus on suunniteltu yhteistyössä Kotkan kaupungin, MM Kotkamills -tehtaan ja Kymenlaakson Sähköverkon kanssa ja sillä on mm. ELY-keskuksen hyväksyntä. Urakoitsijana hankkeessa toimii Eltel Networks Oy.

Vanhojen pylväiden lopulliset purkutyöt toteutetaan viimeistään talvella 2023. Rakentamisessa on huomioitu läheinen luonnonsuojelualue, sitä koskevat säädökset ja mm. lintujen pesintäajat.

Yhteyshenkilöt

Kymenlaakson Sähköverkko Oy: Tuomo Hakkarainen, yksikön päällikkö, puh. 05 7780 327
Eltel Networks Oy, työmaapäällikkö Jorma Välimäki, p. 040 311 3635
Eltel Networks Oy, projektipäällikkö Niko Ollikainen, p. 040 311 2977

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki