Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Kymenlaakson Sähköverkon verkkopalveluhinnat nousevat kesäkuun alussa keskimäärin 5,8 prosenttia

Julkaistu 4.4.2023

Kesäkuussa tehtävän noin 5,8 prosentin hinnankorotuksen taustalla on verkkoliiketoiminnan kustannusten voimakas kasvu. Verkon rakentamiskustannukset nousivat viime vuoden aikana kymmeniä prosentteja ja samanaikaisesti inflaatio on nostanut verkon huolto- ja kunnossapitokustannuksia. Sähkön korkea hinta on lisäksi korottanut sähköverkon häviösähkön hintaa viime vuonna merkittävästi. Uudet verkkopalveluhinnat tulevat voimaan 1.6.2023. Edellinen hinnankorotus on tehty vuonna 2018.

”Hinnankorotukselle nähtiin tarvetta jo aiemmin, mutta korotusta päätettiin lykätä kesään 2023. Talven kulutuspiikki on nyt ohitettu, ja sähkönhinta on laskenut huippulukemista”, kertoo Kymenlaakson Sähköverkon toimitusjohtaja Jouni Pylvänäinen.

Kymenlaakson Sähköverkko uudistaa sähköverkkoa vuosittain 15–20 miljoonalla eurolla ja verkkoja on uusittu viimeisen kymmenen vuoden aikana yli 2 000 kilometriä.

”Sähköverkon uudistaminen tukee yhteiskunnan sähköistymistä ja investoimalla sähköverkkoihin varaudumme tuleviin sähköntarpeiden muutoksiin ja uusiutuvan sähköntuotannon lisääntymiseen”, sanoo Jouni Pylvänäinen. ”Tekemällä muutoksia harkitusti pystymme valmistautumaan tulevaan, pitämään hinnoittelumme vakaana ja välttämään jatkuvia hinnanmuutostarpeita. Nyt tehtävä hinnankorotus on ensimmäinen yli viiteen vuoteen.”

Esimerkkejä hinnankorotuksen vaikutuksista

Verkkopalvelun verolliset hinnat nousevat 1.6.2023 alkaen keskimäärin 5,8 prosenttia. Vaikutus verottomiin hintoihin on noin 8 prosenttia.

Asiakasryhmä Vuosikulutusarvio kWh Hinnankorotus €/kk
Kerrostaloasiakas 2 000 1,4 €/kk
Rivitaloasiakas 5 000 2,4 €/kk
Omakotitaloasiakas, sähkölämmitys 18 000 4,5 €/kk

 

Sähkön verkkopalveluhintaan sisältyvät kaikki palvelut, jotka liittyvät sähkön siirtämiseen sähköä tuottavilta voimalaitoksilta käyttöpaikalle saakka. Verkkopalvelumaksun yhteydessä kerätään valtiolle sähköveroa, joka muodostuu sähkön valmisteverosta ja huoltovarmuusmaksusta sekä näistä kaikista arvonlisäveroa 24 prosenttia.

Sähkön verkkopalveluhinnasto 1.6.2023

 

Kymenlaakson Sähköverkko Oy harjoittaa verkkoliiketoimintaa neljän maakunnan alueella Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Päijät-Hämeessä sekä Uudellamaalla.  Sähköverkomme on yli 13 000 kilometrin pituinen ja toimitamme sähköä koteihin ja yrityksiin yli 100 000 asiakkaalle. Tavoitteenamme on turvata häiriötön sähkönjakelu vuoden jokaisena päivänä. Sähköverkkoa kehitetään jatkuvasti entistä paremmaksi ja investoimme vuosittain noin 15 miljoonaa euroa sähköverkon kehittämiseen ja uudistamiseen.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki