Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Vinkkejä kestävämpään joulunviettoon – näin säästät helposti energiaa

22.12.2021

Pienillä asioilla ja käyttötapojen muutoksilla voit säästää energiaa mukavuudesta tinkimättä. Tässä muutamia vinkkejä energianeuvontasivuiltamme. Tutustu ja hyödynnä.

Led-valoilla luot joulutunnelmaa pienillä energiakustannuksilla

Led-valoissa on nyt valikoimaa, ja niiden energiankäyttö on murto-osa vanhojen valosarjojen käyttämästä energiasta. Kun vanha sarja tulee tiensä päähän, ledit ovat järkevä hankinta. Tässä vertailu sähkönkäytöstä:

Valosarja 100 vrk koko ajan 100 vrk ajastettuna 8 h/vrk
Led 80 lamppua /6 W 2,30 € 0,80 €
Vanha 216 lampun sarja/23,3 W 34,60 € 11,50 €

Käytä kierrätettäviä pakkausmateriaaleja

Ruskea käärepaperi tai vaikka sanomalehti toimii hyvin joululahjojen pakkaamisessa, etenkin erilaisilla koristeilla tuunattuna. Ne voit käytön jälkeen laittaa kierrätykseen. Sinne eivät tavalliset joulupaperit sovellu, vaan ne on laitettava energiajätteeseen tai sekajätteeseen.

Vältä kulutuspiikkejä sähkönkäytössä

Ajoita kinkun ja laatikoiden paistaminen eri aikaan saunomisen kanssa. Tasaat mukavasti sähkönkäyttöäsi.  Säästät myös luontoa, sillä tasaisempi sähkönkulutus mahdollistaa ympäristöystävällisen sähköntuotannon.

Polta puuta pakkasella

Puulämmitys sopii erinomaisesti etenkin sähkölämmityksen tueksi kovilla pakkasilla. Silloin ilmalämpöpumpunkaan teho ei enää riitä ja kulutus on muuten kovimmillaan. Puiden polttamisesta tulee miellyttävää lämpöä ja tunnelmaa pakkaspäivien iloksi. Tässä vinkki siitä, miten saat puun polttamisesta kaiken hyödyn.

Huomioi puulämmitys peruslämmityksen säädöissä

  • Jotta puulämmityksestä saisi parhaan hyödyn irti, säädä sähkölämmityksen termostaatti riittävän alas, esimerkiksi +19 asteeseen, jotta tulisijasta saatavalle lämmölle saadaan ”tilaa”.

Polttopuita ja lisää tietoa puun polttamisesta löydät MottiNetistä: www.mottinetti.fi.

Säädä myös ilmalämpöpumppu oikein

  • Jos pumppu toimii tukilämmitysmuotona muulle lämmitykselle, esim. patteri-, lattia- tai kattolämmitykselle, säädä varsinaisen lämmitysjärjestelmän lämpötila 2−4 °C ilmalämpöpumpun lämpötilaa matalammalle (esim. patteritermostaatit 17−19 °C, lämpöpumppu 21 °C). Näin ilmalämpöpumpun tuottama edullinen lämmitysenergia saadaan parhaiten hyödyksi.
  • Pidä ilmalämpöpumppu päällä koko ajan ilman ajastinta. Lämpöpumpun lämpökerroin laskee nopeasti ulkolämpötilan laskiessa. Laitteesta riippuen noin 15−20 miinusastetta kylmemmässä pumppua ei yleensä kannata käynnistää lainkaan. Pumppu kytketään pois käytöstä kaukosäätimellä. Noudata valmistajan ohjeita.

Tiesitkö tämän saunomisesta?

Saunominen kuuluu joulutunnelmaan, eikä silloin säästellä eikä pihistellä.  Sähkökiukaalla on kuitenkin hyvä ruokahalu energian suhteen, joten muutama asia on hyvä tietää, kun arki taas alkaa. Pienillä asioilla voit saada aikaa säästöjä energiakuluihin, mukavuudesta tinkimättä. Tie­sitkö, että lempeät 70–80 asteen löylyt ovat energiataloudelliset, sadan asteen löylyt lisäävät energiankulutusta 20–30 prosenttia?

Tee ilmastoystävällinen sähkösopimus

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki