Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Vihreyttä lämmitykseen – pientaloille avustusta öljylämmityksestä luopumiseen

13.1.2021

Pientalot voivat hakea tukea vaihtaessaan öljyn ekologisempaan lämmitysvaihtoehtoon. Maksimiavustus on 4 000 euroa.

Öljylämmityksestä luopumista helpottaa valtion myöntämä uusi avustus. Se avattiin syyskuussa, ja jo viikossa hakemuksia tuli yli tuhannelta kotitaloudelta. Ympäristöystävälliset lämmitysmuodot siis kiinnostavat.

Avustusta voi saada joko 4 000 tai 2 500 euroa. Suurempi summa myönnetään kotitaloudelle, joka siirtyy öljylämmityksestä maalämpöön, kaukolämpöön tai ilma-vesilämpöpumppuun. Pienemmän avustussumman saa vaihtaessaan öljyn muihin kuin edellä lueteltuihin. Avustusta ei myönnetä, jos valittu uusi lämmitysjärjestelmä käyttää fossiilisia polttoaineita, kuten öljyä, hiiltä, maakaasua tai turvetta. Tuki evätään niin ikään, jos hakijalle on myönnetty muuta avustusta tai jos hän hakee kotitalousvähennystä samaan tarkoitukseen.

Avustusta voi hakea takautuvasti 1.6.2020 jälkeen syntyneisiin kustannuksiin. Avustukset myöntää keskitetysti Pirkanmaan ELY-keskus. Ympäristöministeriö on varannut tukeen lähes 30 miljoonaa euroa. Tällä tavoitellaan noin 10 000 pientalon öljylämmitysjärjestelmän vaihtamista.

Hybridijärjestelmät nousussa

Siis mitä öljyn tilalle? Vaihtoehtoja on useita: maa- ja kaukolämmön tai ilma-vesilämpöpumpun ohella vaikka hake-, pelletti- ja klapikattilat. Ne yksin riittävät korvaamaan öljylämmityksen.

Yhä yleisempää on kuitenkin rakentaa lämmitysjärjestelmä hybridiksi. Se tarkoittaa, että taloon valitaan yksi päälämmönlähde ja yksi tai kaksi tukilämmönlähdettä. Mallin etu on, että eri lämmitysmuotoja voidaan käyttää kannattavimmalla tavalla vuorokauden- ja vuodenajan mukaan.

Jos päälämmönlähde on esimerkiksi ilma-vesilämpöpumppu, sen oheen kannattaa asentaa sähkövastukset tai sähkökattila. Ne osallistuvat lämmöntuotantoon, kun pumpun oma teho ei riitä. Puuta polttava uuni toimisi tukena yhtä lailla.

Aurinkolämpökeräimiä taas voi liittää niin maalämpöjärjestelmän, lämpöpumpun kuin puulämmityksen oheen. Ratkaisut ovat yksilöllisiä, ja ne on hyvä laskettaa asiantuntijalla.

Uuden lämmitystavan valintaa kannattaa katsoa käyttömukavuudenkin näkökulmasta. Sähköön tavalla tai toisella nojaavat järjestelmät ovat aina vaivattomia ja helppohoitoisia. Eniten huomiota ja huoltoa vaativat puulämmitysjärjestelmät.

Säästö jopa tuhansia euroja
Motiva laskee verkkosivuillaan eri vaihtoehtojen kannattavuutta. Yksi laskelma perustuu ennen vuotta 1960 valmistuneeseen 160 neliön taloon, joka kuluttaa vuodessa 3 300 litraa öljyä ja 6 000 kWh sähköä. Talon vuotuiseksi energialaskuksi Motiva ynnää 4 200 euroa.

Maalämpöön vaihtamalla energialasku pienenisi Motivan mukaan reilut 2 000 euroa vuodessa. Maalämmön puolesta puhuvat alhaiset käyttökustannukset ja käytön huolettomuus. Suurin miinus on investoinnin kalleus.

Ilma-vesilämpöpumppuun turvautuva säästäisi noin 1 700 euroa vuodessa. Plussapuolia ovat maalämpöä edullisempi hankintahinta ja käytön vaivattomuus. Miinus on, ettei pelkällä pumpulla pärjää kovimmilla pakkasilla.

Kaukolämpöön vaihtamalla säästäisi noin 1 200 euroa vuodessa. Kaukolämmön suurin etu on huolettomuus. Miinuspuolella on lämmön vaihteleva hinta ja se, että kaupunkien ja kuntien kaukolämpöverkot eivät ole jokaisen pientaloasukkaan ulottuvilla.

Pellettilämmityksellä voisi saavuttaa yli 1 700 euron vuotuisen säästön. Polttoaine on kotimainen ja ekologinen. Toisaalta tarvitaan kallis laitteisto siiloineen, joka myös vaatii huoltoa. Polttoaineen varastointitilakin tarvitaan.

Lue aiheesta lisää Motivan sivuilta (aukeaa uuteen ikkunaan)

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki