Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Ruokaboksit helpottavat kotoista ruoanlaittoa

12.10.2022

Etenkin etätyöläiset ovat oppineet tilaamaan ruokaa verkon kautta. Ruoka tulee kotiin laatikossa, joko valmiina annoksina tai raaka-aineina reseptien mukaisesti.

Kun etätöistä tuli uusi normaali ja ihmisiä kannustettiin pysymään kotosalla, opittiin tilaamaan ruokaa verkon kautta. Kotiin kuljetettavien elintarvikkeiden sekä raaka-aineina tai valmiina tulevan ruuan tuottajien ja toimittajien kenttä on viime vuosina suorastaan räjähtänyt kasvuun. Mutta silti meistä monelle palvelut eivät vielä ole tuttuja.

Kotiin tuodussa ruokaboksissa ravinnon rinnalle voi olla pakattu muitakin arvoja. Kun ruoka kulkee muiden kuljetusten mukana kotiovelle, ei itse tarvitse ajaa kauppaan. Asiakkaalle se on vaivatonta ja ympäristölle ystävällistä.

Kotona tilatessaan ei tule tehtyä heräteostoksia ainakaan samalla tavalla kuin kaupassa työpäivän jälkeen nälkäisenä ostoskoria täyttäessään. Heräteostokset voivat tehdä merkittävän lisän loppusummaan kassalla. Ajattelematon ostos voi myös päätyä ruokahävikkiin.

Toki ruuan kuljetuksella on hintansa, mutta oman auton polttoainekin maksaa. Moni ruokapaketin toimittaja tarjoaa kyydin kaupan päälle, jos ostoksen loppusumma ylittää tietyn rajan.

Ruoka kimppakyydillä kotiin

Tutuilla kauppaketjuilla on omat kotiinkuljetuspalvelunsa, joskin usein vain kaupunkialueilla. Verkosta etukäteen tilatun ostoslaatikon voi myös hakea itse kaupan luovutuspisteestä. Ostosten tilaaminen on tuonut kauppoihin uuden ryhmän työntekijöitä. Keräilijät kulkevat ostoskärryjen kanssa täyttämässä asiakkaille lähteviä tilauksia. Asiakkaan näkökulmasta säästyy aikaa, ja harkituista ostoksista kiittää kukkarokin.

Verkossa kauppaketjujen tuotteilla on samat hinnat kuin marketin hyllyillä. Keräilystä peritään pieni maksu, ja kuljetuksen hinta vaihtelee muun muassa toimituksen ajankohdasta riippuen. Verkkokaupat suunnittelevat reittinsä tehokkaasti polttoaineen kulutuksen, siis myös ympäristön ja päästöt, huomioiden. Yhden kuljettajan reitillä kulkevat monen ostokset, usein jopa sähköautolla.

Poistoeriä edullisesti verkosta

Pienemmät verkkokaupat voivat kilpailla paikallisesti nopealla toimituksella tai valtakunnallisesti hinnalla. Edullisilla hinnoilla ja vastuullisilla valinnoilla houkuttelevat muun muassa verkkokaupat Fiksuruoka ja Matsmart, joiden toiminta perustuu ruokahävikin vähentämiseen. Ne myyvät esimerkiksi elintarvikkeiden poistoeriä reiluilla alennuksilla. Asiakkaalle se merkitsee edullista ja ekologista tapaa ostaa tuotteita.

Ruokahävikin vähentäminen elintarvikkeiden toimitusketjussa on arvo sinänsä. Näiden verkkokauppojen valikoimassa tuotteen parasta ennen -päiväys voi olla lähellä, mutta hinta on sen mukainen. Paketin voi tilata lähimpään noutopisteeseen tai suoraan kotiovelle.

Raaka-aineet ja reseptit viikoksi

Verkkokauppa Ruokaboksi on puolestaan kehittänyt toimintaidean, joka helpottaa arkiviikon kiireitä vielä askelen enemmän. Maanantaisin kotiin kuljetettu ruokaboksi sisältää arkiviikon iltaruokien raaka-aineet resepteineen. Valmiiksi mietittyjen aterioiden ja mitoitettujen raaka-aineiden äärellä kotikeittiöön jää vain ruokien valmistus.

Ruokalaatikon voi monilta toimittajilta tilata paitsi kotiosoitteeseen myös mökille tai jopa läheisen kotiovelle, jos vain osoite osuu kyseisen kaupan toimitusalueelle. Ruoka suoraan kotiovelle on oiva ratkaisu liikuntarajoitteiselle, etätöitä tekevälle, ilman kulkuneuvoa elävälle tai kenelle hyvänsä, joka ei syystä tai toisesta itse pääse tai ehdi kauppaan.

Lämmitystä vaille valmiit ateriat

Pisimmälle vietyä helpotusta arkeen tarjoaa Feelia Ruokakauppa, jonka erikoisuutena on lämmitystä vaille valmiiden kotiruokatilausten toimittaminen koko Suomen alueella. Valmista ruokaa voi tilata kotiovelle myös haja-asutusalueella.

Verkkosivuillaan Feelia tarjoaa arki- ja juhlaruokia hernekeitosta riistakiusaukseen, merimiespadasta kaalilaatikkoon tai ihan vain perunamuusin ja lihapullat. Ateriavaihtoehtoja on satakunta.

Feelian markkinointijohtaja Milla Jokisaari kertoo, että konsepti on tällä hetkellä Suomessa ainoa laatuaan. Yritys aloitti toimintansa kolmisen vuotta sitten, juuri koronan astuessa arkeen.

– Tilaajia on ympäri Suomen Lappia myöten, Jokisaari sanoo.

Feelian ruoka valmistetaan Pyhännällä, josta ateriat taittavat matkan tilaajalle kylmäkuljetuksena styroksilaatikossa postin kyydissä muutaman päivän toimitusajalla. Toimitusajan voi valita tilatessaan. Kaupunkitaajamiin kuljetukset saapuvat lyhyemmällä toimitusajalla, mutta kuljetus kotiovelle onnistuu myös haja-asutusalueella.

Ruuan säilyvyyden takeena on valmistuksessa käytetty vakumointi ja autoklaavaus. Kypsennetty ruoka viilennetään nopeasti kylmällä vedellä noin 10-asteiseksi ja siirretään jääkaappilämpötilaan.

– Valmistuksessa ei käytetä säilöntäaineita, ja ruuat säilyvät jääkaapissa avaamattomina kuukausia. Avattuina ne säilyvät 2–5 vuorokautta, Jokisaari toteaa.

Kuumennusta vaille valmista ruokaa tilaavat Jokisaaren mukaan niin ikäihmiset kuin vastikään omilleen muuttaneet nuoret.

– Suurin osa on kuitenkin ruuhkavuosia eläviä perheitä. Usein myös sukulaiset tilaavat läheisilleen ikäihmisille toiselle paikkakunnalle.

Pääkuva: Feelia Ruokakauppa.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki