Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Paljonko sähkölaitteiden ajastuksella voi säästää kerrostalossa?

13.3.2024

Pörssisähkön käyttäjä säästää ajoittamalla kodinkoneiden käyttöä edulliseen aikaan. Vaikka kerralla säästö ei ole suuri, pitkällä aikavälillä se jo tuntuu.

Omakotitaloasukas voi säästää pitkän pennin hyödyntämällä takkaa ja leivinuunia lämmityksessä ja ajastamalla pyykinpesukoneen ja astianpesukoneen pesemään pyykit ja astiat silloin, kun pörssisähkön hinta laskee halvimmilleen. Omakotitalossa pyykkikonetta voi huoletta käyttää halvan sähkön aikana yölläkin naapureita häiritsemättä. Kerrostalossa on noudatettava järjestyssääntöjä ja huomioitava naapurit. Onko kerrostaloasukkaalle hyötyä sähkölaitteiden ajastamisesta, ja miten säästöä syntyisi?

Kuten omakotitalossa, myös kerrostalokodissa lämmitys vie yleensä ylivoimaisesti eniten energiaa. Kerrostalokodissa ei juurikaan voi vaikuttaa lämmitykseen, koska asunnot lämpiävät kaukolämmöllä. Kodin muita sähkölaitteita kannattaa silti käyttää ja ajastaa toimimaan silloin, kun sähkön hinta on edullisimmillaan. Motivan johtava asiantuntija Päivi Suur-Uski vastaa, millaiseen säästöön kerrostalokodissa päästäisiin sähkölaitteita ajastamalla.

– Yksittäisen laitteen osalta säästö ei ehkä motivoi, eikä myöskään lyhyellä aikavälillä, kuten kuukauden aikana. Mutta kun mahdollisimman monia kodin sähkölaitteita käytetään ja ajastetaan toimimaan halvan sähkön aikana vuoden ajan, säästöä voi kertyä jopa kympeistä satoihin euroihin vuodessa sähkön hinnasta riippuen. Sen jo arvelisi motivoivan useimpia, toteaa Suur-Uski.

Tällöin kerrostaloasukkaalta vaaditaan pörssisähkösopimus, kiinnostus sähkön hinnan seuraamiseen sekä innostus säästämiseen. Ja tietenkin se, että sopeutuu laitteiden käyttöön halvan sähkön aikana.

Eniten sähköä vievät kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys ja viihdelaitteet

Esimerkkilaskelmassa on laskettu kerrostaloasukkaan sähköenergiakulut vuodessa eri hintaista sähköenergiaa käyttäen. Laskelmassa on huomioitu kylpyhuoneen lattialämmitys, pyykin- ja astianpesukoneet, kodin viihdelaitteet, ruuanvalmistukseen tarkoitetut sähkölaitteet, kylmälaitteet, valaistus, sähkökiuas ja muut yleiset pienet sähkölaitteet, joita kodista löytyy.

Vuotuiset sähköenergiakulut kerrostaloasunnossa
(50 m2, yksi asukas, sähkönkäyttö 3100 kWh/v)

3 snt/kWh 15 snt/kWh 35 snt/kWh Erotus halvimman ja kalliimman välillä
Kylpyhuoneen mukavuuslattialämmitys 1100 kWh 33 € 165 € 385 € 352 €
Viihdelaitteet 12 € 100 € 140 € 128 €
Kaikki kodin sähkölaitteet 93 € 465 € 1 085 € 992 €

Esimerkkilaskelmassa on käytetty pelkästään sähkön energiahintaa.

– Koska sähkön tuotanto ei ole enää tasaista, tiedostava kuluttaja seuraa hintaa ja ohjaa kulutustaan mahdollisimman paljon niihin hetkiin, jolloin sähkö on edullisimmillaan. Se tasapainottaa sähköjärjestelmää ja heijastuu sähkösopimusten hintoihin.

Kerrostaloasukas pörssisähköasiakkaana ei voi täysin hyödyntää kaikkia edullisia tunteja, mutta hinta kannustaa muuttamaan omia tapojaan.

– Oleellista on, millaisella hinnalla ja sopimuksella sähkönsä ostaa sekä miten ja milloin sähköä käyttää, kiteyttää Suur-Uski.

Ajastin jo osa nykylaitteita

Suur-Uskin mukaan suurimmassa osassa nykyaikaisia sähkölaitteita on sisäänrakennettu ajastin. Se kuuluu nykyään siis muun muassa kahvinkeittimen, lieden, uunin, pyykinpesu- ja astianpesukoneiden ja sähkökiukaan varustukseen.

– Jos laitteessa ei ole sisäänrakennettua ajastinta, laitteen ja pistorasian väliin on mahdollista liittää irrallinen, esimerkiksi kodinkoneliikkeestä hankittu ajastin.

Uusimmat älykkäät ajastimet osaavat tarkkailla sähkölaitteen sähkön kulutusta sekä sähkön hintaa asukkaan puolesta. Näin ne auttavat seuraamaan laitteen käytön kustannuksia pörssisähkön eri hinnoilla.

– Tekniikasta kiinnostunut laitehifistelijä hankkii kerrostalokotiinsa kotiautomaatiojärjestelmän. Esimerkiksi kännykän tai ohjauspaneelin kautta voi sitten ohjata kodin energiatehokkuutta ja myös esimerkiksi valaistusta ja ovien lukitusta.

Uusissa kerrostaloissa voi olla huoneistokohtainen ilmanvaihto sekä mukavuuslattialämmitys, joiden toimintaa voi säätää. Niiden toiminnot voi kytkeä kotiautomaatiojärjestelmään, tai jos asukkaalla ei ole kotiautomaatiojärjestelmää, niitä voi säätää niiden omista ohjauspaneeleista. Esimerkiksi ilmanvaihto ja mukavuuslattialämmitys kannattaa laittaa pienemmälle teholle matkan ajaksi. Mukavuuslattialämmityksen ohella ilmanvaihto on merkityksellinen energiansäästön kannalta.

– Siinäkin säästää, kun välttää kaikkea turhaa sähkölaitteiden käyttöä, kuten tarpeettomia valoja tai viihdelaitteita. Erityisesti kiukaan käytön kanssa kannattaa olla tarkka.

Ajastimilla tai kotiautomaatiojärjestelmillä voi lisäksi muun muassa säätää valaistusta syttymään ja sammumaan matkan aikana niin, että ohikulkija luulee asukkaiden olevan kotosalla. Ajastimilla saa elämään myös mukavuutta. Kun kahvinkeittimen ajastaa käynnistymään aamuksi heräämisen aikaan, voi nousta sängystä tuoreen kahvin tuoksuun.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki