Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Niirasten mökkiremontti muutti mökin käytön ympärivuotiseksi

10.7.2024

Vilja Schepel kävi  tutustumassa Niirasten mökkiremonttiin. Energiatehokkaalla remontilla kesämökistä on saatu entistä enemmän iloa arkeen. Rento vapaa-ajanvietto yhdistyy hyvin viisihenkisen perheen vauhdikkaaseen elämänmenoon.

Mökkikuume vaivasi Niirasen perhettä viisi vuotta, ennen kuin se oikea osui tielle. Mökkeilyä oli harjoiteltu jo aikaisemmin vanhempien mökillä, jossa Annin ja Esan lisäksi lapset Einari (12 v), Aarne (10 v) ja Oiva (6 v) viihtyivät hyvin luonnon keskellä. Kun perheen isän Esan kummien vanha mökkipaikka tuli myyntiin, ostopäätös oli helppo. Kaupan päälle tuli monia lämpimiä muistoja. Mutta remonttiin oli ryhdyttävä.

Anni ja Esa aloittivat mökkiremontin vanhasta hirsikehikosta. Lopputuloksena on toimiva ja valoisa mökki, joka sopii juuri heidän perheelleen.

– Mökki oli aika lailla purkukuntoinen. Vesivahinko oli tuonut kosteutta ja hometta rakenteisiin, ja moni sanoi, että polttakaa se. Meillä oli kuitenkin hirsirakentamisen ammattilainen rakentajana, ja hänen mielestään mökin vanha hirsirunko oli vielä kunnossa. Vanhan säästäminen ja nostalgisten muistojen vaaliminen oli meillekin tärkeää, joten purimme rungon ympäriltä kaiken muun ja aloitimme rakentamisen vanhojen hirsien päälle, muistelee Anni Niiranen.

Remontti kesti reilun vuoden verran. Ensin hirsirunko oikaistiin ja nostettiin. Viisihenkinen perhe tarvitsi tilaa, joten vanhan päälle rakennettiin toinen kerros. Seinät lisäeristettiin, uusi katto ja lattiat rakennettiin ja uudet ikkunat ja ovet asennettiin. Patterit saivat kumppanikseen ilmalämpöpumpun, ja vanha takka korvattiin uudella kamiinalla, joka jakaa nyt lämpöä yläkerrokseenkin.

Kestäviä ratkaisuja

– Meille luonto ja kestävät ratkaisut ovat aina olleet tärkeitä. Remontissa hirsirunko säilytettiin ja vanhaa rakennustapaa kunnioitettiin. Bitumikattokin tehtiin niin, että se kestää varmasti monet seuraavat vuosikymmenet, ja sähköautolle tehtiin jo latauspiste valmiiksi, hymyilee Anni.

Mökillä ei ole kaivoa, joten juomavesi tuodaan mukana mökille tultaessa. Pesuvedet otetaan järvestä ja johdetaan harmaavesisuodattimeen. Tunnelmallinen rantasauna on hyvä paikka peseytymiselle. Kompostoivan wc:n rinnalla on kesäisin käytössä kunnon ulkohuussi.

– Kaivon rakentaminen olisi lisännyt remonttikustannuksia, ja me olemme tottuneet kantoveteen mökkiolosuhteissa. Koti on kuitenkin pienen matkan päässä, joten pyykit sun muut askareet hoituvat helposti siellä. Mökillä pitää voida elää mökkielämää, miettii Anni.

Mökillä arkiset asiat nollautuvat

Remontin valmistuttua mökkielämä asettui mukavasti uomiinsa, osaksi perheen yhteistä arkea. Niirasen perheelle kertyi viime vuonna 90 mökkipäivää. Tänä vuonna päästään yli sadan.

–  Meille oli alun perin tärkeää, että mökillä vietetään lasten loma-aikojen lisäksi muutenkin paljon aikaa. Jo rakennusvaiheen aikana muutimme pääkaupunkiseudulta pysyvästi kaupunkiasuntoon lähemmäs mökkiä, joten mökkimatka on meillä nyt vain 15 minuuttia. Lasten koulu ja harrastukset sujuvat helposti kaupungissa, ja mökillä voi piipahtaa lyhyelläkin varoitusajalla. Yrittäjiä kun ollaan, etätyöt sujuvat meillä molemmilla hyvin mökiltä käsin.

On tärkeää, että lapset oppivat kunnioittamaan luontoa. Siksi metsäkin on säästetty mahdollisimman luonnontilaisena mökin ympäristössä. Puuhaa riittää trampoliinilla, ja tilaa on myös pelaamiseen jääpalloa, jääkiekkoa ja koripalloa harrastaville pojille.

Peruslämmöllä talviaikaan

Mökki on käytössä ympäri vuoden, vaikkakin ahkerimmin siellä käydään huhtikuun ja elokuun välisenä aikana. Talvella mökillä pidetään 15 asteen peruslämpö.

– Ilmalämpöpumpun etäkäytön avulla mökin saisi helposti valmiiksi lämpimäksi, mutta useimmiten jompikumpi meistä vanhemmista menee etukäteen mökille ja laittaa kamiinaan ja saunan kiukaaseen tulet. Mökki on lämmin ja sauna valmiina, kun toiset tulevat, kertoo Anni.

Mökin energiankäyttöä seurataan tarkasti erilaisten sovellusten avulla. Käytössä on pörssisähkö, ja tehtyjen ratkaisujen ansiosta mökin sähkönkäyttö on maltillista. Aurinkopaneelitkaan eivät tunnu mökillä ajankohtaisilta, vaikka ne olivat käytössä perheen aikaisemmassa omakotitalossa pääkaupunkiseudulla.

– Mökillä viihtyy nyt koko perhe. Pojilla on tekemistä yllin kyllin, ja kaverit ja ystävät ovat meille aina tervetulleita. Mökille tulo maadoittaa ihanasti yrittäjän työpäivät. Joskus pitkän hääkuvauspäivän lopuksi on ylellistä tulla mökille luonnon keskelle, mennä rantasaunaan ja nollata päivän kiireet, kertoo valokuvaajana toimiva Anni.


Vilja Schepel:

Tehokas paketti

– Niiraset ovat onnistuneet tiivistämään ison perheen aktiivisen mökkielämän pieniin neliöihin. Vaikka pohjan ala on alle 30 neliömetriä, kaikelle tekemiselle löytyy paikka eivätkä tilat tunnu ahtailta. Mökeillä harvemmin käytetty kaksikerrosratkaisu mahdollistaa rauhallisen sopen löytymisen myös yrittäjäperheen etätöille.

Remontissa vanhan mökin hirsikehikko on säilytetty ja sitä on korotettu taitavasti. Isot ikkunapinnat antavat luonnonvaloa sisätiloihin ja avaavat samalla huikeat maisemat joka suuntaan näkyvälle järvelle. Remontissa on huomioitu talviaikainen käyttö. Ikkunoissa on 2+1-lämpölasit, hirsiseinien ulkopinnassa 100 mm:n lisäeristys ja alapohjassa ja yläpohjassa 300 mm:n eristekerrokset, joten lämpö pysyy hyvin sisällä. Sähköllä ja puilla lämpenevän mökin 5 000 kWh:n vuosikulutus tuntuu varsin kohtuulliselta.

Ilmalämpöpumppu ja tarvittaessa patterit pitävät 15 asteeseen säädetyn peruslämmön. Kiertoilmatakka antaa nopeasti lisälämpöä ja tunnelmaa, kun tullaan mökille. Kotoa mökille on vain 15 minuutin matka, joten etäohjaustakaan ei tarvita.

Pesutilat löytyvät aivan veden rajassa olevasta vanhasta rantasaunasta, joka on ahkerassa käytössä myös talvisin. Mökissä on vain pieni hampaidenpesupaikka, josta vedet johdetaan harmaavesisuodattimeen, samoin kuin keittiön tiskivedet. Niirasen mökillä kaikki neliöt ovat tehokkaassa käytössä.

Seuraavaksi työpurkissa odottaa pihaan rakennettava laidallinen pelikenttä, johon tulee tekonurmialusta. Lisäksi kalastuskäyttöön hankittu vene tarvitsee talvisäilytyspaikan, ja ulkovalaistuksen suunnittelukin on jo käynnissä.

Video Viljan vierailulta löytyy täältä!

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki