Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Muutossa auttaa hyvä ennakkosuunnittelu – sähkötkin on hyvä hoitaa kuntoon ajoissa

4.8.2021

Veera Leino ja Jani Heikkinen pakkasivat tavarat muuttoautoon ja suuntasivat uusiin maisemiin Helsinkiin. Taakse jäi opiskelukaupunki Kuopio ja osa tavaroistakin. Mukaan otettiin kuitenkin edelliseen asuntoon tehty sähkösopimus.

Jätkäsaaressa puhaltaa pieni puhuri. Meri on lähellä ja tuuli lakaisee kerrostaloalueen pihamaata.  Uudessa kaksiossa muuttolaatikoiden sisältö on jo pikkuhiljaa löytänyt paikkansa, silti muutto on vielä tuoreessa muistissa. Vaikka niitä on takana molemmilla jo useampia, muutto on silti aina iso rupeama. Pitkä muuttomatkakin toi nyt omat haasteensa.

– Koskaan ei pakkaamista voi aloittaa liian aikaisin, huokaa Veera. – Ehdottoman tärkeää on hyvä ennakkosuunnittelu, sillä muuttoon liittyy valtavasti huolehdittavaa. Netistä löytyy hyviä muuttajan muistilistoja, ja niistä on oikeasti paljon apua. Meillä jo matkan tekoon meni paljon aikaa, joten muuttokin oli pakko ajoittaa useammalle päivälle.

Kierrätystä ja muuttolaatikoita

Tavaraa oli kuuden Kuopiossa vietetyn vuoden aikana kerääntynyt kiitettävästi.

– Muutto on hyvä syy käydä tavaroita läpi. Meillä iso osa huonekaluista meni kierrätykseen ja jotain tavaraa ihan roskalavallekin, muistelee Jani.

– Pakkaamista helpotti valtava määrä muuttolaatikoita, joita täyttelimme jo kuukausia ennen muuttoa. Tosin kiire siinäkin tuli lopulta, olisi pitänyt aloittaa vielä aikaisemmin. Laatikoiden ja hyvän muuttoporukan ansiosta tavaroiden kantaminen kuitenkin sujui tosi nopeasti, kertoo Veera.

Viimeistenkin muuttolaatikoiden sisältö alkaa löytää jo paikkansa.

Viimeistenkin muuttolaatikoiden sisältö alkaa löytää jo paikkansa.

Sähkösopimus uuteen kuosiin

Sähkösopimus oli yksi hoidettavista asioista. Muistilistojen mukaan se piti hoitaa kuntoon pari viikkoa ennen muuttoa. Aikaisemmista muutoista oli opittu, että verkkoyhtiön kanssa ei tarvitse muutosta sopia erikseen, vaan se hoituu samalla, kun tehdään sopimus sähköenergian ostosta.

– Meillä oli kiinteähintainen kahden vuoden mittainen sopimus, joka meni nyt muuton vuoksi uusiksi. Samalla saimme tarkistettua sopimuksen hinnan. Selasimme netistä sähkötarjouksia ja huomasimme, että hinnat olivatkin selkeästi tulleet alaspäin, joten pyysimme KSOY:ltä uuden tarjouksen. Hyvän hinnan saimmekin ja teimme uuden sopimuksen KSOY:n kanssa.

Jani vertaa sähkösopimuksen tekemistä asunnon nettiyhteyden hankkimiseen. Kumpikin asia on asumisessa välttämätöntä. Kilpailutus ja tarjousten vertailu vie aikaa. Kannattaa aloittaa ajoissa.

Molemmat siirtyivät etätöihin heti muuton jälkeen. Tässä toinen etätyöpisteistä. Kotitoimistossa sähköä kuluu niin tietokoneisiin kuin kahvinkeittoonkin.

Molemmat siirtyivät etätöihin heti muuton jälkeen. Tässä toinen etätyöpisteistä. Kotitoimistossa sähköä kuluu niin tietokoneisiin kuin kahvinkeittoonkin.

Hinta ja vaivattomuus ratkaisevat

Veera ja Jani ovat olleet Kymenlaakson Sähkön asiakkaita koko yhteisen taipaleensa ajan, opiskeluajoista lähtien.

– KSOY on palvellut meitä hyvin. Hinnat ovat olleet kohdillaan ja sopimusten uusiminen ja kaikki muutkin sähköasiat ovat hoituneet helposti. Sähkölaskut tulevat pankkiin e-laskuina, joten maksaminen hoituu ilman huolehtimista. Olemme saaneet lahjaksi myös muutamia KSOY:n sähkölahjakortteja. Ne ovat olleet helppoja käyttää ja hyvänä apuna tiukassa opiskelijataloudessa, kertoo Veera.

Mikä sähkösopimuksessa on tärkeää?

Jani miettii hetken. – Kyllä meillä hinta ratkaisee ja se, että sähkösopimus tulee luotettavalta ja vastuulliselta yhtiöltä. En ostaisi sähköä yhtiöltä, joka esimerkiksi tunnetaan pahana saastuttajana. Huijareitakin on liikkeellä ja väärien sopimusten setvimiseen voi mennä tuhottomasti aikaa ja tarmoa. Sitä ei haluta. Tärkeää on, että asiat sujuvat helposti. Meillä sähkönkäyttömäärät ovat kerrostalokaksiossa kuitenkin niin pieniä, ettei sen takia kannata hurjia kilpailutuksia järjestää ja jahdata viimeistä sentin kymmenystä. Mutta hinnan on silti oltava kilpailukykyinen.

Nuori pari pitää määräaikaista sähkösopimusta huolettomana. On hyvä tietää, mitä sähköstä maksaa. Määräaikaisen sähkösopimuksen olemassaolo on rauhoittanut mukavasti myös joskus yli-innokkaaksi äityvää kilpailevien sähkösopimusten tarjontaa.

Entä sähkön ympäristöystävällisyys? Huolettaako ympäristön tila ja ilmastonmuutos?

– Toki huolettaa. Vihreys on plussaa mutta ei ratkaisevaa tässä elämäntilanteessa. Nyt valitsimme sopimuksen hinnan perusteella. Tulevaisuudessa, jos hinnan ero ei ole hirveän suuri, ainakin minä mietin sitä vakavasti, kertoo Veera.

Valitse sähkösopimus uuteen kotiin tästä

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki