Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Muista pyytää kaapelinnäyttö ennen kuin kaivat – sähköjohdot kulkevat entistä enemmän maan alla

16.8.2021

Maakaapeleita voi olla missä tahansa, ja pistolapiollakin voi huonolla onnella riittävän syvälle kaivettaessa saada tuhoa aikaan. Kaapelinnäyttöpalvelu pelastaa kaivajan pulasta.

Maakaapeleiden sijainti on tarkistettava ennakolta aina, kun kaivinkonetöitä suunnitellaan. Sähköverkkoyhtiön verkkoalueella kaapelin sijainnin näyttö on maksutonta. Jos kaapelinnäyttö unohtuu tilata ja kaivettaessa maakaapeli katkeaa, aiheesta voi napsahtaa useamman tuhannen euron suuruinen vahingonkorvauslasku.

Verkkoalueella maakaapelit kaivetaan yleensä noin 70 cm:n syvyyteen, mutta maastosta ja tilanteesta riippuen syvyys vaihtelee. Pelloilla kaapeli kulkee yleensä metrin syvyydessä, mutta niitä kulkee myös muun muassa vedessä ja teiden vierillä. Kaapelin sijainnin selvittäminen on kaivajan vastuulla, ja siksi kaapelinnäyttö kannattaa tilata aina ennen kuin kaivetaan.

Verkkoyhtiön kaapeli vai oma kaapeli?

Sähköverkon kaapelit ovat sähköyhtiön omaisuutta liittymispisteeseen saakka ja liittyjän omaisuutta siitä eteenpäin. Liittymispisteen sijainnin voi tarkistaa liittymissopimuksesta tai varmistaa sähköyhtiön liittymämyynnistä. Jos liittymispiste on esimerkiksi omakotitalon pääsulake, tontilla oleva kaapeli on verkkoyhtiön omaisuutta. Jos taas liittymiskohta on esimerkiksi tontin raja, siitä eteenpäin mittauskeskukseen saakka kulkeva liittymisjohto on asiakkaan omaisuutta ja kunnossapitovastuulla.

Tontilla saattaa olla myös kiinteistön omistajan omia, esimerkiksi pihavalokaapeleita. Nämä kaapeliasennukset on hyvä piirtää itse muistiin omaan karttaan. Tarvittaessa myös oman kaapelin sijainnista voi tilata näytön, mutta se on maksullista palvelua, ja se kannattaa tilata suoraan näyttöpalvelua tekevältä yritykseltä, kuten Elvera Oy:ltä.

Jos kaapeli katkeaa, älä koske siihen

Jos vahinko kuitenkin sattuu ja kaapeli katkeaa, on tärkeää, että kaapeliin ei kosketa, sillä tilanne saattaa aiheuttaa hengenvaaran. Vian ollessa pienjännitekaapelissa vaurioitunut kaapeli saattaa olla kuitenkin vielä jännitteinen ja siten vaarallinen. Jos taas vika on keskijännitekaapelissa, verkostoautomatiikka saattaa yrittää kytkeä vioittuneeseen kaapeliin sähköä parin minuutin sisällä vaurion sattumisesta. Jos silloin on kiinni paljaissa virtajohtimissa, tilanne on todella vaarallinen. Tärkeintä on tehdä vikailmoitus tapahtuneesta välittömästi vahingon tapahduttua.

VINKKI:

On hyvä muistaa, että maastossa kul­kee muidenkin, esimerkiksi teleoperaattoreiden, valokuituyhtiöiden ja Puo­lustusvoimien, kaapeleita sekä vesilaitosten verkostoa. Myös ne kannattaa paikallistaa ennen kaivutöitä.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki