Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Sauli Tuomiston mökillä käyttökautta jatketaan remontin avulla

30.3.2022

Mökillä tehty remontti palkitsee asumismukavuudella, pidemmällä käyttökaudella  ja säästöinä sähkölaskussa. Remonttiin kuului ilmalämpöpumppu, lisäeristys, varaavat lämmönlähteet ja uudet ikkunat.

Tohmajärveläisen Sauli Tuomiston kesämökki sijaitsee Suomen suurimman Särkijärven rannalla Tohmajärven Tikkalassa. Joulukuun pakkasilla Tuomisto sivakoi mökillä käydessään viimeisen osuuden auraamatonta mökkitietä suksilla. Kesämökkiä ollaan remontoimassa mahdollisesti ympärivuotiseen käyttöön.
– Tavoitteena on ainakin jatkaa mökin käyttöaikaa keväällä ja syksyllä, täsmentää Tuomisto.
Viime kesänä alkanut urakka on hyvällä mallilla. Ikkunat on vaihdettu kolminkertaisiksi entisten kaksilasisten mökki-ikkunoiden sijaan. Rakennuksen alapohjaan ja katon yläpohjaan on lisätty eristettä. Uusi lattia ja listat parantavat lattiarakenteiden tiiviyttä rossipohjaisessa mökissä.

Elävän tulen lämpö talteen

Parin vuoden ajan palvelleen ilmalämpöpumpun sijainti on kertaalleen vaihdettu. Pohjoisseinältä se jakaa nyt lämmön tasaisesti koko tilaan.
– Sillä on pidetty kymmenen asteen lämpöä mökissä näin talvisaikaankin.
Viileinä aikoina lämpöä tuottavat entisen takan tilalle rakennetut, lämpöä varaavat takka ja hella.
Korkeassa mökissä yksi makuutila on parvella, jonne lämpö varaavasta takasta kohoaa.
Vuonna 2002 rakennettu, nyt energiaremontissa oleva mökki on aiemmin ollut puhtaasti kesäkäytössä. Reilun 50 neliön mökkirakennuksessa oli ennen myös sauna, joka purettiin. Vapautuneeseen tilaan laajennettiin keittiötä ja rakennettiin vesi-wc.

Sauli Tuomisto tekee vuonna 2002 rakennetussa kesämökissään remonttia, jonka tarkoitus on pidentää mökin käyttökautta. Mökin sisäänkäynnin paikkaa vaihtaessaan Tuomistolla oli mielessään mökin käyttö talviaikaan. Katetulta kuistilta avautuva ulko-ovi on suojassa niin katolta talvella putoavalta lumikuormalta kuin järvenselältä puhaltavalta tuulelta.

Valmista tulee pikku hiljaa

Nelisen vuotta sitten ostetun kesämökin rinnalle on tehty uudisrakennus, jossa saunan lisäksi on makuukamari. Saunan kiuas tuottaa lämpöä kamariinkin, mutta sähköäkin tarvitaan.
– Lattialämmitys pidetään pienellä.
Viime vuoden tulokas pihapiirissä on komea, pyöröhirrestä valmistunut liiteri, jota Tuomisto kutsuu ”koronaliiteriksi”. Tilavassa rakoliiterissä onnistuu sauna- ja takkapuiden säilytys parhaalla mahdollisella tavalla.
Mökkiremontti valmistuu pikkuhiljaa. Ensi kesänä Tuomistolla on tarkoitus viimeistellä mökin sähkötyöt. Hän arvelee, että ehkäpä jo ensi syksynä mökillä viihdytään entistä pidempään.
– Käyttökokemusta mökin energiankulutuksesta ei ole vielä syntynyt. Energiaa säästyy joka tapauksessa ikkunaremontin, varaavien tulisijojen ja eristysten ansiosta.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki