Alkoholiton drinkki, mocktail, juhlistaa mukavasti arkisiakin hetkiä ja sopii perhejuhlien tunnelman nostattamiseen. Kesän antimista mocktaileihin saa tuoretta makua ja aromia. Tässä vinkkejä valmistamiseen.
Sanana mocktail tarkoittaa alkoholitonta drinkkiä: mock on matkimista ja tail on otettu cocktail-sanan hännästä. Vaikka aikaisemmin mocktail oli usein alkoholiton muunnelma alkoholipitoisesta drinkistä, nykyään juomia tehdään alun perin alkoholittomiksi ja samalla panostetaan aitoihin makuihin.
Alkoholittomat juomat ovat siis paitsi trendikkäitä myös terveellisiä. Lähiruoka, tuoreet maut ja itse tekeminen näkyvät mocktail-resepteissä teollisten makusiirappien korvaamisena itse tehdyillä siirapeilla sekä tuoreiden marjojen, hedelmien, yrttien ja tuorepuristettujen mehujen käyttönä juomissa. Makujen maailma on mittaamaton, kokeileminen onnistuu kotona ja maistelu on hauskaa yhdessäoloa. Ja näistä mocktail-juhlista voivat kaikki lähteä autolla kotiin!
Mocktailissa eri makujen pitää sopia mukavasti yhteen. Sitrushedelmistä saa raikkaan pohjan. Esimerkiksi tuorepuristettu greippimehu tuo juomaan sopivaa kitkeryyttä. Pohjaan voi lisätä hedelmiä, marjoja ja yrttejä. Sokeria tarvitaan, mutta makusiirapin voi tehdä itse tai sen voi korvata mehutiivisteellä. Hedelmien sijaan voi myös käyttää vihannesmehuja, vaikka porkkanaa, palsternakkaa, punajuurta tai tomaattia. Tonic tuo juomaan hapokkuutta, mutta myös kuplavedellä juomaan saa raikkautta. Näyttävä juoma viimeistellään koristeilla.
Yksinkertaista. Ei muuta kuin kokeilemaan ja maistelemaan! Tee samalla iso kannullinen, niin juomaa riittää koko joukolle. Tässä poimintoja netistä löytyvistä resepteistä.
Pirteän punaisen juoman voi ravistaa hillopurkissa.
Valmistusaineet (1 annos)
10 cl luomupuolukkamehua
2 cl sitruunamehua tuoreesta sitruunasta
2 tl sokeria tai 2 cl sokerilientä
tuoreita vadelmia
jääpaloja
8 cl Tonicia
Ohje
Mittaa kaikki raaka-aineet Tonicia lukuun ottamatta kannelliseen hillopurkkiin. Sulje purkki ja ravista voimakkaasti, jotta sokeri sulaa ja vadelmien rakenne rikkoutuu. Avaa kansi, lisää jäitä ja jatka Tonicilla. Koristele vadelmilla. Lähde: Valio
Carrot Top Sourissa porkkana- ja appelsiinimehun makeus kohtaavat sitruunan terävyyden. Mocktail-ohje on oululaisen baarimestarivelhon Marko Snellmanin.
Valmistusaineet (1 annos)
4 cl tuorepuristettua porkkanamehua
4 cl tuorepuristettua appelsiinimehua
2 cl sitruunamehua
2 cl sokerisiirappia
kananmunanvalkuainen
koristeluun porkkanalastu
Ohje
Mittaa kaikki ainesosat shakeriin. Ravistele jäiden kanssa. Siivilöi mocktail jäillä täytettyyn lasiin. Koristele rullatulla porkkanalastulla. Lähde: Alko
Baarimestari Matti Karvinen on intohimoinen saunoja, joten hän kehitti mocktailin, joka sopii nimenomaan saunaan. Annoksesta riittää isommallekin saunojajoukolle.
Valmistusaineet
200 g mustikoita (tai muita kotimaisia marjoja)
1,5 l sitruunalimonadia
1,5 l vichyä
sokerisiirappia maun mukaan
jäitä
koristeluun koivunoksia
Ohje
Kaada mustikat boolimaljan pohjalle. Kaada päälle sekä sitruunalimonadi että vichy. Sekoita ja tarkista maku. Makeuta tarvittaessa sokerisiirapilla. Lisää maljaan runsaasti jäitä ja koristele booli koivunoksilla. Lähde: Alko
Raikas janojuoma toimii myös ruoan kanssa. Koristele hauskoilla mustikka-rosmariinitikuilla.
Valmistusaineet (2 annosta)
0,5 dl karpalotäysmehua
2 tl vaniljasokeria
2 rkl tomusokeria
3 dl (maustettua) kivennäisvettä
jäitä
Rosmariinitikut
2 rosmariinin oksaa
2 kurkkusuikaletta
0,5 dl pensasmustikoita
Ohje
Tee halutessasi rosmariinitikut koristeeksi. Vuole kurkusta juustohöylällä kaksi pitkää suikaletta. Pujota kurkku ja mustikat rosmariinin oksiin. Jaa karpalotäysmehu ja vaniljasokeri kahteen lasiin ja sekoita. Jos pidät makeammasta juomasta, lisää myös tomusokeri. Lisää muutama jääpala ja rosmariinitikut ja täytä lasit kivennäisvedellä. Lähde: K-ruoka
Tämä vitamiinipommi on paitsi aurinkoinen myös terveellinen. Se sopii myös aamiaiselle.
Valmistusaineet
0,5 dl tyrnimehutiivistettä
1 dl verigreippimehua (puristettuna hedelmästä)
rosmariininoksa
1 rkl juoksevaa hunajaa
Spritea
¼ limettiä
jääkuutioita
tyrnimarjoja koristeeksi
verigreipin viipale koristeeksi
Ohje
Laita rosmariininoksa ja hunaja korkeaan lasiin. Kopauta rosmariinia muutaman kerran baarilusikalla, niin että maku irtoaa paremmin.
Kaada lasiin tyrnimehu ja verigreippimehu. Sekoittele, kunnes hunaja liukenee. Lisää jääkuutioita ja täytä lasi Spritella. Purista vähän limettiä ja laita mukaan limetin lohko. Sekoita. Koristele verigreipillä ja tyrnillä.
Lähde: Strömsön sommelieeri Ella Grüssner Cromwell-Morgan / Yle Areena