Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Miten sähkön hinta muodostuu ja miksi se vaihtelee

2.2.2021

Kysymyksiin vastaa energialiiketoiminnan johtaja Olli Laitinen

Miten sähkön hinta muodostuu?

Asiakkaan sähkön hintaan vaikuttaa ylivoimaisesti eniten sähkön tukkumarkkinahinnan tilanne. Määräaikaisten kiinteähintaisten sopimusten osalta hinnoittelun pohjana käytetään tulevien vuosien markkinanäkymää. Tulevaisuuden näkymistä kertoo parhaiten sähkön johdannaishinnat. Lisäksi on iso joukko pienempiä kustannustekijöitä, kuten esimerkiksi laskutuskustannukset, jotka vaikuttavat loppuasiakkaan sähkön hintaan.

Miksi sähkön hinta vaihtelee?

Muutokset tukkumarkkinahinnoissa heijastuvat suoraan sähkösopimusten hintoihin. Suomi on osa pohjoiseurooppalaista Nord Pool -sähköpörssiä, jossa sähkön tukkumarkkinahinta määritellään. Kyse on yksinkertaisesti kysynnän ja tarjonnan laista. Jos on esimerkiksi satanut pitkään keskimääräistä enemmän, vesivoiman tarjonta kasvaa. Tällöin sähkö hinta yleensä laskee. Toisaalta kova pakkasjakso talvella lisää sähkön kysyntää, mikä on omiaan nostamaan sähkön tukkumarkkinahintaa.

Miten asiakas voi hyötyä sähkön hinnan vaihtelusta – vai voiko?

Suoraan tukkumarkkinahintoihin sidottu pörssisopimus mahdollistaa parhaiten vaihtelun hyödyntämisen. Tässä sopimuksessa asiakkaan käyttämä sähkö hinnoitellaan tuntitasolla. Säästöä syntyy, kun pyrkii siirtämään oman kulutuksen vuorokauden halvemmille tunneille. Myös määräaikaisten kiinteähintaisten sopimusten osalta voi omalla aktiivisuudella saada säästöä, koska tukkumarkkinanäkymien muutokset heijastuvat niiden hintoihin. Hintoja seuraamalla ja sopimuksen teon hyvällä ajoituksella voi saada itselleen halvemman sähkösopimuksen.

Millainen vuosi 2020 on ollut sähkön hinnan kehityksen kannalta? Onko vuodelle 2021 olemassa luotettavaa hintaennustetta?

Vuosi on ollut poikkeuksellinen. Suurin tekijä ei kuitenkaan ole ollut korona, vaan täysin poikkeuksellinen talvi, jonka seurauksena sähkön tukkumarkkinahinnat laskivat selvästi. Voimakkaat sateet ja tuulet lisäsivät sähkön tarjontaa, ja lämmin sää puolestaan vähensi sähkön kysyntää. Suomessa hinta ei laskenut yhtä voimakkaasti kuin Norjassa ja Ruotsissa, mutta täälläkin lasku oli varsin raju. Ensi vuoden osalta suurin kysymys on tuleva talvi. Mikäli talvi on normaali, sähkön hinnat todennäköisesti nousevat lähemmäs vuoden 2019 tasoa. Toisaalta toinen peräkkäinen poikkeustalvi painaisi hintoja entisestään.

Hinnanvaihtelu Suomessa 2019–09/2020


Asiakaspalvelumme auttaa kaikissa sähkösopimusasioissa

Asiakaspalveluun voit olla yhteydessä puhelimitse, lähettää yhteydenottopyynnön tai vaikkapa aloittaa keskustelun KSOY Chatissa ja jatkaa sitä puhelimitse henkilökunnan edustajamme kanssa.

Kokosimme asiakaspalvelusta ja myynnistä vastaavan Minna Vuorisen kanssa yhteen kysymyksiä, vastauksia ja vinkkejä asioihin, jotka tällä hetkellä askarruttavat eniten asiakkaitamme.

Mistä tiedän, mikä sähkösopimus juuri minun kannattaa valita?

Verkkosivuillamme pääset sopimusvertailuun, jossa muutamaan kysymykseen vastaamalla näet, mikä sopimuksistamme vastaa parhaiten vaatimuksiasi. Samalla näet sopimusten tuoreimmat hinnat.

Sopimuksen valintaa varten on hyvä tietää, paljonko käytät sähköä, mitä maksat siitä tällä hetkellä ja millaisia odotuksia sinulla on sopimukseltasi. Meillä on mm. hyviä vaihtoehtoja hyödyntää uusiutuvaa sähköä tai ottaa käyttöön pörssisähkö, jos hintaseuranta on sinun juttusi.

Miksi yhtiöillä on eri hinnat samankaltaisissa sopimusvaihtoehdoissa?

Yhtiöissä sähkön hinnoitteluun vaikuttavat mm. oman tuotannon määrä ja sen kustannukset sekä sähkön ostosopimusten tilanne. Nämä vaihtelevat voimakkaasti eri yhtiöiden välillä. Erityyppisten sopimusten hinnat vaihtelevat paljon keskenään yhtiöissäkin. Sähköä voi ostaa määräaikaisella sopimuksella kiinteään hintaan tai suoraan sähköpörssistä tai toistaiseksi voimassa olevalla sopimuksella, jolloin sähkön hinta voi ajan mittaan nousta tai laskea. Hetkellisten tarjoushintojen vertailu voi joskus johtaa harhaan. Mieti, millaista palvelua haluat yhtiöltäsi ja millaisen sähkösopimuksen haluat. Sopimuksista löytyy nyt hyviä vaihtoehtoja.

Muuttuuko sähkön siirtohinta, kun vaihdan myyjää?

Ei muutu, sillä sähkön siirto on ostettava asuinpaikkakunnan sähköverkkoyhtiöltä. Kilpailutettavan sähkön myynnin kokonaisosuus on noin 40 % sähkön kokonaiskustannuksista.

Voiko myyjän vaihtuessa sähkön laatu huonontua?

Sähkönmyyjän vaihto ei vaikuta sähkön laatuun. Paikkakuntasi sähköverkkoyhtiö vastaa sinulle toimitettavan sähkön laadusta riippumatta siitä, mistä sähkösi ostat.

Milloin muuttoilmoitus pitää tehdä, ja miten teen sen?

Ilmoitus kannattaa tehdä heti, kun muuttopäivä on varmistunut, mutta suositeltavaa on olla meihin yhteydessä viimeistään viikkoa ennen muuttoa. Näin varmistat katkeamattoman sähköntoimituksen. Kätevimmin ilmoitat muutosta nettisivujemme Online-asioinnissa. Voit myös soittaa asiakaspalveluumme.

Sähköyhtiöön pitää tehdä aina erillinen muuttoilmoitus, ja niin asunnosta pois muuttavan kuin asuntoon muuttavankin tulee ilmoittaa muutosta.


Asiakaspalvelun parhaat vinkit

  • Älä anna henkilötunnustasi puhelimessa tai luovuta sitä muissakaan olosuhteissa, jos et varmasti tiedä, mihin sitä käytetään.
  • Tarkasta aina sähkönmyyjän tausta: yritys, nimi ja yhteystiedot.
  • KSOY ei tee ovelta ovelle myyntiä yksin eikä yhdessä kenenkään muun toimijan kanssa. Hoidamme myyntiä puhelimitse, sähköisten palveluiden kautta ja toimipisteissämme ja aina omalla nimellämme.
  • Sähkösopimuksien vertailu kannattaa aina.
  • Sähköisiä palveluita kannattaa hyödyntää: Online-palvelua, e-laskua.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki