Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Lisää valoa! – Pimeän ajan pelastus löytyy valaisimista

24.11.2021

Lisävalaisimia voi sijoitella enemmänkin niin sisälle kuin myös ulos kaamosta taltuttamaan. Suunnittelussa ja toteutuksessa voi käyttää mielikuvitusta ja oman käden taitoja.

Illan pimetessä on mukava napsauttaa valot päälle huoneeseen. Sisustussuunnittelijoiden mukaan pelkkä kattovalaisin ei yleensä riitä oikean valaistuksen luomiseen, vaan valaisimia tarvitaan enemmän. Valoa tarvitaan vielä eri tarkoituksiin: lukuvaloa, tunnelmavaloa ja kunnon valoa tarkkaa työtä tehtäessä tai vaikka siivottaessa. Ledeillä valon tuottaminen ei ole iso kustannus. Hämärän karkotukseen ja viihtyisän tunnelman luomiseen riittää usein muutama lisävalaisin kattovalaisimen rinnalle. Tässä muutamia esimerkkejä. Valaisin on myös sisustuselementti.

On-Off-valo on ladattava ja helppo viedä sinne, missä lisävaloa tarvitaan – vaikka yövaloksi tai terassille. Valo syttyy katkaisijasta painamalla. Hinta 19,90 euroa (valohuone.fi).

Flowerpot Portable on kannettava versio suositusta Verner Pantonin pöytälampusta. Korkeus 29,5 cm. Ladattavuutensa ansiosta sen voi sijoittaa minne vain. Valaisimessa on sisäänrakennettu, himmennettävä led-lamppu. Hinta 135 euroa (valaisinmestarit.fi).

Hayn Matin pöytävalaisin on iloinen väripilkku niin työ- kuin muillekin pöydille. Runsaasti värivaihtoehtoja. Hinta 179 euroa (finnishdesignshop.fi).

Kaamosvaloa omin käsin

Led-lamput ja -valosarjat innoittavat monenlaiseen kokeiluun. Lamput itsessään eivät kuumene, joten niitä voit sijoittaa monenlaisiin kohteisiin niin ulos kuin sisällekin. Vanhoista, käytöstä poistetuista esineistä voi hyvällä mielikuvituksella saada aikaan mielenkiintoisia valaisimia. Siispä askartelemaan! Askartelu on iloista, koko perheen yhteistä puuhaa.

Vanhat lasipurkit toimivat myös tunnelmallisina valaisimina.

Raastimet saavat uuden elämän valon tuojina. Lisää löytyy kirpputoreilta.

Askarteluvinkki: Valopurkki on täynnä hyvää mieltä

Purkillisen valoa voi askarrella kodin kaunistukseksi tai vaikka lahjaksi yhdessä perheen pienempien kanssa. Huurrelasia voi tehdä itse laittamalla purkin pohjalle karkeaa merisuolaa ja lisäämällä vettä niin, että suola melkein menee peittoon. Poltettaessa purkissa esimerkiksi tuikkukynttilää suolahuurros alkaa nousta kauniisti purkin reunalle. Tarrasta saa koristeita purkin seinämiin ennen huurruttamista. Sitten vain patterilla toimiva led-valosarja tai kynttilä sisään ja kauniisti koristeltu kansi kiinni – lahja on valmis!

Jos huurruttaminen tuntuu työläältä, samantyyppisen huurteen saa aikaan tököttämällä purkin sisuksen rasvattomalla piimällä. Kuivuttuaan piimä ei tuoksu, ja tarrakuviot poistamalla valon saa loistamaan kauniisti huurteeseen muodostuneista aukoista.

Artikkelin pääkuva: Konstsmide

 

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki