Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Koristele joulupiparit uudella tavalla

7.12.2022

Maistuvia joululahjoja ja tuliaisia saat koristelemalla piparit uudella tavalla, lahjan saajan mieltymysten mukaan. Niiden tekeminenkin on entistä hauskempaa yhteistä puuhaa.

Helpoimmin piparit syntyvät valmiista taikinasta, jota löytyy kaupan pakastealtaasta. Muotteina toimivat hyvin ne perinteiset, rakkaat sydämet, tontut ja porot. Erilaisella koristelulla niistäkin saa aivan uudennäköisiä. Uutta ilmettä muotoon saat tekemällä haluamastasi kuviosta leivinpaperiin kaavan ja leikkaamalla piparit taikinasta kaavan ääriviivoja pitkin.

Koristelussa perinteisin materiaali on pikeeri, jota voit ostaa kaupasta valmiina tai tehdä itse joko jäykempänä tai notkeampana versiona. Jäykemmällä pikeerillä ja hyvällä tyllalla saa tehtyä pikkutarkkaa kuviota ja tarkkoja ääriviivoja, notkealla taas on helpompaa päällystää vaikka koko pipari. Tyllan voit korvata Minigrip-pussilla, jonka nurkkaan teet pienen reiän, tai leivinpaperitötteröllä. Värjäämällä notkeaa pikeeriä ja päällystämällä piparin useammalla värillä saat aikaan marmorikuvioita, kun sekoitat eri pintoja keskenään vaikkapa hammastikkua apuna käyttäen. Isoja pintoja päällystettäessä reuna kannattaa ensin rajata jäykemmällä pikeerillä.

Jos taas tasainen pinta on mieleen, voit aina oikaista: kauli sokerimassaa, ota siitä muotilla piparin kuvio ja liimaa se kuorrutteeksi piparin päälle.

Viimeistelyssä apuna on erilaisten hileiden, koristerakeiden ja -geelien sekä karamellien huikea valikoima. Siispä kokeilemaan!

Jäykkä pikeeri ääriviivoja varten

  • 1 kananmunan valkuainen
  • 3 dl tomusokeria
  • 1 tl sitruunamehua
  • (värjäykseen muutama tippa elintarvikeväriä)

Vatkaa kaikki ainekset tasaiseksi massaksi ja lusikoi pursotuspussiin tai leivinpaperitötteröön. Oikein ohuita ääriviivoja (ja pienintä tyllaa) varten pikeeri saa olla hieman löysempää.

Notkea pikeeri isompiin pintoihin

  • 1 kananmunan valkuainen
  • 2 dl tomusokeria
  • ½ tl sitruunamehua
  • (värjäykseen muutama tippa elintarvikeväriä)

Vatkaa kaikki ainekset ja lusikoi pursotuspussiin tai leivinpaperitötteröön. Jos haluat aivan ohutta pikeeriä, vähennä tomusokerin määrää ¼ dl.


Uudet muodot

Paidanmuotoisen piparimuotin voit korvata tekemällä kaavan leivinpaperista. Koristele pikeerillä aloittaen reunoista keskelle päin. Koristeet voit kiinnittää, kun kuorrute on vielä pehmeää. Kuivuneeseen pintaan voit vielä lisätä kuvioita koristelugeelin avulla.
(Oetker)

Pintakuvioidut piparit

Kauli piparkakkutaikina paksuhkoksi levyksi. Ota taikinasta muotilla kuvioita, esimerkiksi tähtiä, kukkia tai sydämiä. Paina kuvioidun lasin pohjalla erilaisia kuvioita piparkakun pintaan. Esimerkiksi kristallilasin tai Kastehelmi-juomalasin pohjalla saat kauniin kuvion. Voit käyttää myös pestyä pitsiliinaa. Sirottele jäähtyneiden pipareiden pinnalle tomusokeria, niin saat kuvion hyvin esille.
(K-Ruoka)

Sulaneet lumiukot

Istuta vaahtokaramelli lumiukon pääksi pikeerilammikkoon. Viimeistele, kun pikeeri on kovettunut. Lumiukon pääksi käy myös puolikas marmeladikuula. Valuta pikeeriä sen päälle ja koristele kovettuneena.

Käytä mielikuvitustasi ja pidä hauskaa!

Uudella koristelulla perinteisetkin muodot näyttävät erilaisilta!

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki