Proteiinipitoiset, hyviä rasvoja sisältävät pähkinät ja mantelit ovat oivia välipaloja, joita voi napostella kohtuullisesti hyvällä omallatunnolla. Pienellä jalostuksella niistä saa loihdittua uudenlaisia herkkuja, vaikka tuliaisiksi tai lahjoiksi.
Pähkinöitä ja manteleita on kaupan hyllyillä tarjolla jo huikea valikoima. Terveellisimmillään ne ovat kuorineen ostettuina ja kuorimisen jälkeen sinällään nautittuina. Hyvän lisänsä ne antavat salaatteihin ja pääruokiin, pelastavatpa ne kätevästi uupumukselta myös pitkillä lenkeillä. Pähkinät ja mantelit sisältävät runsaasti pehmeää rasvaa, joka vaikuttaa suotuisasti aivojen ja sydämen terveyteen. Terveydelle edullisia rasvahappoja on erityisesti manteleissa ja saksanpähkinöissä.
Vaikka pähkinät ovat terveellisimmillään käsittelemättöminä, uudelle herkuttelun tasolle ne nousevat paahdettuina ja maustettuina vaikkapa jouluisin mauin. Maustetut joulupähkinät ovat täydellistä naposteltavaa lämpimän glögin kanssa. Valmistus on helppoa, ja tuoksuvat herkut voi pakata lasipurkkiin ja lahjoittaa eteenpäin pähkinöiden ystäville. Tässä muutamia reseptejä kokeiltaviksi.
Ainekset
1 rkl rypsiöljyä
1 rkl siirappia
1 tl piparkakkumaustetta
200 g erilaisia pähkinöitä
ripaus sormisuolaa
1 rkl tuoretta rosmariinia hienonnettuna
Valmistus
Kuumenna rypsiöljy ja siirappi paistinpannulla. Lisää piparkakkumauste ja pähkinät. Kääntele seosta niin, että pähkinät paahtuvat hieman ja maut tarttuvat pähkinöiden pintaan. Ripottele joukkoon sormisuolaa ja rosmariinia. Sekoita. Kaada pähkinät lautaselle jäähtymään. Tarjoile glögin kanssa.
Resepti: anna.fi
(Anthony Bourdainin keittokirjasta)
Ainekset
2 munanvalkuaista
1 kg erilaisia pähkinöitä
1 dl hienosokeria
1 dl ruokosokeria
2 tl kanelia
2 tl cayennepippuria
2 tl suolaa
Valmistus
Laita uuni kuumenemaan 165 asteeseen.
Sekoita kaikki ainekset munanvalkuaisia lukuun ottamatta keskenään kulhossa.
Vispaa valkuaiset kevyeksi vaahdoksi. Sekoita vaahto muihin aineksiin niin, että kaikki pähkinät ovat mausteiden peitossa.
Levitä pähkinät uunipellille ja paista 30 minuuttia. Käännä 15 minuutin jälkeen.
Resepti: kaikkiaitinireseptit.blogspot.com
Ainekset
500 g maapähkinöitä
1 kananmunan valkuainen
1 rkl vettä
1,5 dl intiaanisokeria tai muscovadosokeria
0,5 dl sokeria
0,75 tl kanelia
0,5 tl savupaprikajauhetta
0,5 tl suolaa
Valmistus
Kuumenna uuni 150 asteeseen. Sekoita kulhossa valkuainen ja vesi ja vispaa kevyeksi (ei kovaksi) vaahdoksi. Kaada pähkinät valkuaisvaahdon sekaan ja sekoita huolellisesti.
Sekoita sokerit ja mausteet toisessa kulhossa. Ripottele sokeri-mausteseos pähkinöiden päälle. Varmista, että pähkinät ovat seoksen peitossa. Kaada pähkinät leivinpaperin päälle pellille. Paista noin 30–40 minuuttia 2–3 kertaa välillä sekoittaen, kunnes pähkinät ovat rapeita. Anna jäähtyä ja pakkaa lasipurkkeihin tai pusseihin.
Resepti: kokitjapotit.fi
Tarkasta suosikkipähkinäsi ravintoainekoostumus netistä! Fineliä ylläpitää Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. www.fineli.fi
Monen Tallinnan-matkaan kuuluvat paperitötteröstä nautittavat, paahdetut makeat mantelit. Alkuperäinen manteliresepti on tarkasti varjeltu salaisuus, mutta ohessa on virolaisen ruokabloggaajan Ragne Värkin oma, vastaavanlainen resepti.
Ainekset
1 dl sokeria
1 tl kanelia
1 tl piparkakkumaustetta
0,5 tl jauhettua neilikkaa
0,5 tl muskottipähkinää
0,5 tl kardemummaa
0,5 tl suolaa
1 munanvalkuainen
1,5 rkl vettä
300 g manteleita, kuorittuja tai kuorimattomia
Kuorrutus
1 tl kanelia
2 tl kaakaojauhetta
2 tl sokeria
Valmistus
Sekoita kulhossa sokeri, mausteet ja suola. Lisää kevyesti vatkattu munanvalkuainen ja vesi. Lisää mantelit ja pyörittele ne kauttaaltaan seoksessa. Levitä mantelit pellille leivinpaperin päälle ja paahda 175-asteisessa uunissa 30–45 minuuttia. Pöyhi manteleita pari kertaa lastalla kypsentämisen aikana, jotta ne paahtuvat tasaisemmin. Sirottele kuorrutus kuumien manteleiden päälle, pyörittele niitä kunnolla ja anna jäähtyä leivinpaperille levitettyinä.