Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Hanki polttopuut helposti netistä – MottiNetti on polttopuukauppa, joka on aina avoinna

1.8.2022

Tähän polttopuukauppaan pääsee omalla tietokoneella, tabletilla tai vaikka äly­puhelimella. Ovi aukeaa osoitteessa ­mottinetti.fi. Sit­ten kaupantekoon.

 

Valitsen sivulta alueen ja oman paikkakunnan, ja eteen listautuvat kaikki polttopuiden myyjät, jotka minulle haluavat puuta myydä. Sitten vielä valitsen puulajin, klapin pituuden ja toimitustavan ja pääsen vertailemaan hintoja. Tilauksen pääsen teke­mään tilauslomakkeella, sähköpostilla tai puhelimella. Muutamassa minuutissa talven polttopuut on hankittu.

Hyödyllistä tietoa

Polttopuiden tilaamisen jälkeen jään sivulle tutustumaan tähän lämpimään aiheeseen tarkemmin. MottiNetissä on tietoa polttopuusta, puulla lämmittämisestä, kuivatuksesta ja vaikkapa oikeanlaisen pinon tekemisestä. Polttopuut voi ostaa myös tuoreena, jolloin puun kuivattamiseen liittyvä tieto on tarpeen. Tässä ohjeistetaan kädestä pitäen, miten oikeanlainen pino tehdään. Entä mikä olikaan pinokuutio, mikä heittokuutio ja mikä irtokuutio. Mittayksiköiden selitykset auttavat puiden ostajaa.

Erityisesti ilahduttaa puuenergialaskuri, jonka avulla voi laskea, paljonko säästää energiaa puuta polttamalla. Pientaloissa käytetään polttopuuta vuodessa keskimäärin 6 pinokuutiometriä. Jos tulisijana on uusi varaava takka tai leivinuuni ja poltettava puu koivua, tuotetaan laskurin mukaan energiaa 7 524 kWh. Sähkön keskihinnan*) mukaan laskettuna säästyisi näin lämmityskuluja yhteensä lähes 900 euroa.

Entä varastointi?

Ohjeissa lukee, että polttopuiden varastoinnissa on tärkeintä, että puut pysyvät kuivina. Kosteus vaikuttaakin olennaisesti lämpöarvoon sekä myös palamiseen tulisijassa. Sopivin polttopuun kosteus on 15–20 %. Mitä kuivempaa puu on, sitä suurempi on sen lämpöarvo. Jos poltetaan 10 kg koivua, jonka kosteus on 20 % tai samankokoinen erä, jonka kosteus on 40 %, on kuivemman puuerän energiasisältö noin 30 % korkeampi. Kaatotuoreen puun kosteus on yleensä 45–55 %. Normaalina keväänä ja kesänä hyvin pinottu ja peitelty puu kuivaa jo tulevaksi talveksi 20 prosentin tavoitekosteuteen.

Energiatehokasta puulämmitystä

Puulämmitys tuo kotiin tunnelmaa ja suloista lämpöä. Takassa loimuava tuli on kodikkuutta parhaimmillaan eikä elävää tulta kyllästy katselemaan. Puulämmitys on energiatehokas lämmitysmuoto, joka säästää sekä ympäristöä ja kukkaroa. Entä se oikea sytytystapa? MottiNetin ohjeiden mukaan polttopuut asetellaan uuniin ilmavasti ja puut sytytetään päältä. Näin pyrolyysikaasujen vapautuminen on hallittua ja palamisilman määrä riittävä. Kun puut palavat hyvin, päästöt jäävät minimiin ja niistä vapautuu enemmän lämpöenergiaa.

*) Energiavirasto, sähkön kokonaishinta sähkölämmitystalouksissa keskimäärin 11,93 snt.
Lähde: mottinetti.fi,
Klapia liiteriin, VTT

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki