Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Golf kasvatti suosiotaan korona-aikana

15.6.2022

Pandemian vaikutus on näkynyt Suomen golfkentillä pelikierrosten kasvuna. Kotkan Mussalossa pelattiin ensimmäisenä koronavuonna yli 41 000 kierrosta, mikä on reilut 30 % enemmän kuin aikaisempi ennätys. Myös viime vuosi oli hyvä, vaikka uutta ennätystä ei enää syntynyt.

Kapasiteetti koetuksella

– Iso pelaajamäärä on tervetullut piristys, kertoo Kymen Golf ry:n toiminnanjohtaja ja Kotka Golf Oy:n toimitusjohtaja Tommi Nousiainen. – Kolikolla on tietysti kaksi puolta, näin suuri kierrosmäärä venyttää kapasiteetin ihan äärirajoilleen, ja omat osakkaamme ovat joutuneet joustamaan peliajoissa. Myös henkilökunnalla on omat haasteensa, kun pelaajien määrä on äkkiä näin paljon suurempi. Ymmärrystä on kuitenkin löytynyt, sillä aktiivimme tuntevat myös asian taloudellisen puolen.

Herrojen lajista koko kansan lajiksi

Viime vuosien buumissa on muitakin selittäjiä kuin pelkästään korona. Positiivinen kehitys on näkynyt 2000-luvun alusta lähtien. Lajin mielikuva on muuttunut rennommaksi, tietty etiketti kuuluu edelleen lajiin, mutta turhasta jäykkyydestä on päästy. Nuoremmat, 20–35-vuotiaat pelaajat puuttuivat aikaisemmin lähes kokonaan, mutta nyt heitä on paljon.

Golfkenttäkin tarvitsee sähköä

– Viimeksi Kymenlaakson Sähkön kanssa sopimusta uusittaessa siirryimme vihreään sähköön. Ympäristöasiat ovat meille kokonaisuutena tärkeitä, haluamme edistää ilmastoystävällisiä ratkaisuja kentällä, ja teemme kaikessa toiminnassamme vastuullisia päätöksiä. Sähkön hankinta on meille n. 25 000–30 000 euron vuosittainen kustannuserä. Suurimpia kuluttajia ovat kastelujärjestelmän pumput. Ne pyörivät pelikaudella joka päivä. Klubilla sähköä kuluu keittiölaitteissa, ilmanvaihdossa ja lämmityksessäkin. Parkkialueelle on asennettu latauspistokkeet neljälle sähköautolle.

Mussalossa hyvät naapurit

Aivan golfkentän naapurissa on Santalahti Resort, josta löytyy viiden tähden leirintäalue ja korkeatasoisia lomahuviloita. – Meillä käy vieraspelaajien ryhmiä, jotka tulevat peräkkäisinä päivinä. Voisin kuvitella, että he majoittuvat Santalahdessa ja tulevat pelaamaan, kertoo Nousiainen. – Keskustassa olevan Seurahuoneen kanssa on myös tehty pitkään yhteistyötä. Heillä on myynnissä hotellipaketteja, joihin sisältyy pelioikeus meillä.

Valoisat näkymät tulevaisuuteen

– Viime vuosien kehitys pelaajamäärissä on antanut uskoa tulevaisuuteen. Kaksi hyvää vuotta on myös vahvistanut talouttamme, ja olemme pystyneet toteuttamaan klubirakennuksen uudistamisen. Väestön ikärakenteen muutos saattaa olla meidän kannaltamme positiivinen, sillä tulevaisuudessa on yhä enemmän senioreita, joille golf on mitä parhain harrastus henkisen ja fyysisen kunnon ylläpitämiseen. Nuorten harrastajien osuuden lisääntyminen on myös hieno juttu, sanoo Nousiainen.

TOMMIN VINKIT GOLFIN ALOITTAMISEEN:

  • Tule alkeiskurssille heti kauden alussa, niin ehdit pelata koko kesän.
  • Aloita yhdessä perheen tai kavereiden kanssa.
  • Jatka harjoittelua myös saatuasi pelioikeuden kentälle.
  • Nauti onnistumisista.
  • Älä tee liian tiukkaa tavoiteaikataulua kehittymisellesi.

Tommi Nousiainen ja Tapio Pulkkanen

Tapio Pulkkanen, ammattilaisgolfaaja

Miten sinusta tuli golffari? 

Aloitin golfin 9-vuotiaana 5 vuotta vanhemman veljeni vanave-
dessä. Suvussamme on paljon golffareita, erityisesti äidin puolella.

Milloin aloit kilpailla? 

Kilpailut tulivat mukaan 12-vuotiaana, kun ensimmäisen kerran osallistuin junioreiden kisoihin. En kuitenkaan menestynyt ensimmäisissä kisoissa, ja tyypillisesti sijoitukset olivat jossakin 4–5 sijan paikkeilla. Kasvoin 15–16-vuotiaana paljon pituutta, ja voitin silloin ensimmäisen junioreiden SM-kisan. Ammattilaiseksi siirryin 2013, olin silloin 22-vuotias.

Miten harjoittelet?

Talvikaudella harjoittelu painottuu salitreeneihin. Ennen kisoja matkustan usein Dubaihin tai Espanjaan, jossa voin harjoitella peliolosuhteissa. Harjoituspäivät ovat aika pitkiä ja sisältävät paljon yksin tehtäviä lyöntiharjoituksia.

Vinkit aloittavalle pelaajalle? 

Alkuun ei tarvitse olla täydellinen, jokainen voi edetä omien fiilisten mukaan ja tehdä niin kuin tuntuu kivalta. Golfiin kuuluu alussa paljon epäonnistumisia, mutta hyvät lyönnit palkitsevat.

Käytkö vielä Kotkassa? 

Koti on Helsingissä, mutta olen kyllä kotkalainen. Valmentajani on Kotkassa, samoin vanhemmat. Olen mukana innostamassa lapsia Kymen Golfin junnukoulussa ja siihen liittyen myös heidän kanssaan kentän laidalla.

Miten luonnehtisit Mussalon Golfkeskusta suhteessa maailmalla nähtyyn? 

Kenttä on vaikea verrattuna maailmalla pelattaviin kilpakenttiinkin. Väylät ovat hieman lyhyempiä, mutta viheriöt kaltevia, ja niissä pallo vierii liukkaasti. Kenttä on hyvin hoidettu. Maailmalla on tyypillistä joidenkin yksityiskohtien korostamiseen, mutta onhan Mussalon kenttä kokonaisuutena todella kaunis.

Mistä saat energiaa pelaamiseen? 

Saan energiaa unelmasta saavuttaa tiettyjä asioita. Golfissa pelaaja ei koskaan ole valmis, vaan aina on mahdollisuus parempaan.

Miten vietät vapaa-aikaa? 

Kun golf muuttui harrastuksesta työksi, on ”hengailupelaaminen” jäänyt vähemmälle. Vapaa-aikana muut urheilulajit ovat toki mukana. Pelaan tennistä, padelia ja biljardia. Myös mökkeily ja vaellus ovat listalla.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki