Blinit sopivat niin juhlaan kuin arkeen. Ne voi tarjoilla klassisilla täytteillä tai muokata oman maun mukaan. Suuremmalle porukalle ne valmistuvat helposti pannukakkuversiona, ja taikina sekä täytteet taipuvat erilaisille ruokavalioille.
Tarjoa blinit vastapaistettuina ja kuumina syöjille sopivien täytteiden kanssa. Perinteisiä täytteitä ovat mäti, sipulisilppu, suolakurkku ja smetana tai ranskankerma. Kaikki eivät ole mädin ystäviä, ja silloin täytteiksi käyvät myös kylmäsavulohi, sienisalaatti tai katkarapu- ja savukalatäytteet. Hyvä vaihtoehto on myös luonnonkala, jota saa kaupasta kätevästi säilykepurkissa. Vain mielikuvitus on rajana! Vegaanit voivat herkutella blineillä vaikkapa punasipulilla maustetun savutofutahnan, porkkanasta valmistetun kylmäsavulohen, porkkalan tai merileväkaviaarin kanssa. Laita täytteet erikseen omiin kippoihinsa, niin jokainen voi valita suosikkinsa.
Blinejä voit tarjota myös jälkiruokana esimerkiksi liköörillä maustettujen pakastemansikoiden ja kermarahkan tai hunajalla maustetun smetanan kanssa.
Blinit Marttojen tapaan
(noin 10 bliniä)
Ainekset
2 ½ dl maitoa
10 g hiivaa
1 dl kermaviiliä tai piimää
1 ½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 keltuainen
2 rkl sulatettua voita tai margariinia
1 valkuainen
Valmistus
Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää kermaviili tai piimä ja jauhot.
Anna taikinan seistä peitettynä huoneenlämmössä vähintään 2–4 tuntia.
Paista taikinasta paksuhkoja ohukaisia (molemmin puolin) blini- tai ohukaispannulla.
Vinkki! Käytä mietoa lämpöä, jotta blinit ehtivät kypsyä sisältä. Käyttämällä pelkästään tattarijauhoja saat blineistä gluteenittoman version.
Blinipannukakku
– gluteeniton (36 palaa)
Ainekset
7 dl maitoa
1 prk (200 g) kermaviiliä
½ hiiva
3 dl tattarijauhoja
1 dl gluteenitonta jauhoseosta
3 kananmunaa
1 ½ tl suolaa
½ dl öljyä
Valmistus
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva maidon joukkoon. Lisää kermaviili ja sekoita tasaiseksi. Sekoita taikinaan jauhot ja anna seoksen seistä huoneenlämmössä noin 30 minuuttia.
Riko taikinaan kananmunat. Mausta taikina suolalla ja sekoita joukkoon öljy.
Nosta uunipannu pois uunista ja aseta leivinpaperi varovasti pannulle. Kaada taikina uunipannulle leivinpaperin päälle. Paista 200-asteisessa uunissa hieman keskitasoa alempana 25–30 minuuttia. Leikkaa pannukakku pieniksi annospaloiksi ja tarjoa herkullisten blinitäytteiden kanssa.
(K-Ruoka)
Savukalamousse
Ainekset
400 g lämminsavustettua kirjolohta
1 rkl tilliä (hienonnettuna)
150 g (1 prk) ranskankermaa
35 g (1 prk eli 57/35 g) kapriksia
1 rkl sitruunamehua
½ tl mustapippuria
Valmistus
Poista kalasta tarvittaessa ruodot ja nahka. Hienonna kala ja tilli kulhoon. Lisää muut aineet ja sekoita. Siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään 30 minuutiksi.
Merileväkaviaari (vegaani)
Ainekset
½ dl vegaanimajoneesia
½ dl hapatettua kaurakermaa
170 g mustaa leväkaviaaria
1 pieni punasipuli
3 rkl tillisilppua
mustapippuria myllystä
Valmistus
Sekoita majoneesi ja kaurakerma keskenään smetanamaiseksi seokseksi.
Lisää joukkoon leväkaviaari, hienonnettu sipuli ja tilli.
Mausta mustapippurilla ja tarjoa heti.
Mateenmätiä blinien kanssa
Jos pyydyksiin on uinut made, voit herkutella blineillä myös mateenmätitäytteellä.
Tässä ohjeet kalan käsittelyyn:
Leikkaa mätipussi auki ja valuta mäti varovasti astiaan.
Vatkaa mätiä jonkin aikaa lankavispilällä tai haarukalla, jotta siinä olevat säikeet tarttuvat vispilään.
Pakasta mäti vuorokaudeksi, jotta siinä olevat mahdolliset lapamadonmunat kuolevat.
Ennen tarjoilua anna mädin sulaa. Lisää siihen sitten suolaa, pippuria, sipulisilppua, smetanaa ja tillisilppua.
Vegaaniset blinit (16 pientä tai 10 isoa bliniä blinipannulla)
Ainekset
2 dl kaurajuomaa
2 dl kaurapohjaista ”jogurttia”
2 tl kuivahiivaa
2 ½ dl tattarijauhoja
1 dl vehnäjauhoja
¾ tl suolaa
1 ½ dl vich
rypsiöljyä paistamiseen
tilliä viimeistelyyn
Valmistus
Lämmitä kaurajuoma ja -jogurtti hieman kädenlämpöä lämpimämmäksi (42 astetta). Liuota hiiva nesteeseen. Lisää jauhot ja sekoita. Peitä kulho liinalla ja anna kohota huoneenlämmössä kahden tunnin ajan.
Valmista tofutahna: Valuta tofu ja murenna se haarukalla. Kuori ja hienonna sipuli. Sekoita tahnan ainekset kulhossa ja siirrä seos jääkaappiin tekeytymään.
Sekoita kohonneeseen taikinaan suola ja vichy juuri ennen paistamista, jotta blineistä tulee kuohkeita.
Säädä liesi keskilämmölle ja kuumenna lettu- tai blinipannu. Lisää pannulle öljyä ja annostele taikina: noin ½ desiä lettupannulle ja vajaa desi blinipannulle. Kypsennä blinejä, kunnes pintaan muodostuvat kuplat puhkeavat. Käännä blinit ja paista, kunnes toinen puoli saa väriä. Valuta pannun reunoille öljyä sudin avulla kääntämisen jälkeen. Tarjoa blinit kuumina tofutahnan kanssa. Viimeistele annokset tillillä.
(Yhteishyvä)
Kasvistäyte blineille
Ainekset
½ dl (n. 30 g) aurinkokuivattu tomaattisuikaleita hienonnettuna
½ (á 50 g) pientä punasipulia
½ dl basilikaa hienonnettuna
ripaus mustapippuria
Valmistus
Hienonna kuorittu sipuli. Sekoita aurinkokuivatut tomaatit, sipuli ja basilika keskenään. Mausta mustapippurilla. Tarjoa blinien ja ranskankerman kanssa.
Katkaraputäyte
Ainekset
180 g (1 ps) pakastekatkarapuja
1 rkl tilliä
1 rkl basilikaa
200 g (1 prk) raejuustoa
75 g (½ prk) ranskankermaa
½ tl suolaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
Valmistus
Valuta sulaneita katkarapuja noin 15 minuuttia. Hienonna yrtit. Mittaa kaikki aineet kulhoon ja sekoita.Siirrä jääkaappiin tekeytymään vähintään 30 minuutiksi.
Savuinen tofutahna (vegaani)
Ainekset
300 g (1 pkt) kylmäsavutofua
50 g punasipulia (1 pieni)
150 g (1 rs) kauralevitettä
1 dl tilliä hienonnettuna
2 ½ rkl sitruunamehua
ripaus mustapippuria rouhittuna
Sitruunasmetana
Ainekset
1 (luomu)sitruunan kuori
1 rkl sitruunamehua
½ ruukkua tilliä
240 g smetanaa
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria myllystä
Valmistus
Huuhdo sitruuna, raasta sen kuori ja purista mehu. Hienonna tilli. Sekoita sitruunasmetanan ainekset keskenään.