Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Aiotko ryhtyä pientuottajaksi

15.5.2024

Tutustuthan pientuotannon liittämiseen liittyviin käytännön asioihin etukäteen.

Pientuotannon liittäminen verkkoon edellyttää laitteita, jotka täyttävät tietyt standardit ja suositukset, ja lisäksi niiden asennus vaatii asiantuntemusta. Otathan pientuotantoasioissa meihin yhteyttä hyvissä ajoin, sillä tuotantolaitteita ei saa liittää sähköverkkoon ilman verkkoyhtiön lupaa. Tutustu myös kokoamiimme ohjeisiin pientuotannon käytännön askeleista.

Ohjeet pientuotantolaitteiston hankintaan ja käyttöönottoon

1. Lupa-asiat

Selvitä tarvittavat lupa-asiat kuntasi rakennusvalvonnasta. Toisinaan kunta edellyttää pientuotantolaitteistolle erillisen luvan.

2. Laitteiston mitoittaminen

Ota yhteyttä liittymämyyntiimme varmistaaksesi tuotantolaitteistosi maksimikoko. Joissakin tapauksissa suositeltua suurempi tuotantoteho voi aiheuttaa häiriöitä sähköverkossa ja pudottaa laitteiston tuotannon suunniteltua pienemmäksi. Saat parhaan tuoton investoinnillesi, kun pystyt hyödyntämään tuotannon mahdollisimman hyvin omassa kohteessasi.

Ota yhteyttä liittymämyyntiin myös silloin, jos suunnittelet lisäpaneelien hankintaa.

3. Tarjouksista opastukseen

Pyydä kirjalliset tarjoukset tuotantolaitteiston toimituksesta ja asennuksesta valitsemaltasi aurinkosähköjärjestelmän myyjältä. Suosittelemme kotimaista aurinkosähkötoimittajaa. Mieti myös, missä laitteistosi voidaan huoltaa tai korjata, jos se vioittuu.

Liitä mikrotuotantolaitteiston yleistietolomake tarjouspyyntöön jo tässä vaiheessa. Näin varmistat, että laitteistosi voidaan liittää sähköverkkoon.

Pyydä urakoitsijalta opastusta ja ohjeet laitteiston toiminnasta ja käytöstä heti asennuksen yhteydessä.

4. Pientuotannon yleistietolomake

Kun laitteistosi on asennettu, sähköurakoitsijan tehtäviin kuuluu toimittaa verkkopalveluyhtiöllesi pientuotannon yleistietolomake.

Pientuotannon yleistietolomake

5. Pientuotannon ostosopimus

Tee pientuotannon ostosopimus tuottamallesi sähkölle. Voit myydä tuottamasi sähkön kenelle sähkönmyyjälle tahansa. Ota yhteyttä valitsemaasi myyjään ja tee sopimus.

6. Kaksisuuntainen mittalaite ja verkkopalvelusopimus

Kun olemme vastaanottaneet yleistietolomakkeen ja saaneet tiedon sähkönmyyjältäsi pientuotannon ostosopimuksesta, teemme kanssasi tuotannon verkkopalvelusopimuksen. Vaihdamme myös käyttöpaikallesi kaksisuuntaisen mittalaitteen, jotta saamme mitattua erikseen sekä verkosta ostetun, että sinne syötetyn sähkön. Mittarinvaihto kaksisuuntaiseksi on maksuton.

Mittarinvaihto tehdään noin viikon sisällä pientuotannon yleistietolomakkeen käsittelystä. Aikataulu voi vaihdella ruuhkista ja mittarien saatavuustilanteesta riippuen.

7. Käyttöönotto ja seuranta

Mittarinvaihdon jälkeen voit ottaa tuotantolaitteiston käyttöön ja aloittaa sähkön tuottamisen.

Tuotantotiedot näkyvät aurinkosähköjärjestelmään sisältyvän seurantaohjelmiston avulla. Asiakkaanamme näet netotetun sähkönkulutuksen ja ylijäämäsähkön määrän eli sähkön määrän, jonka myyt sähköyhtiöllesi Online-palvelussamme.

Online-palvelu

Kysymyksiä vastauksia pientuotannosta

Verkkosivuiltamme löydät kysymys&vastaus -kokonaisuuden, jossa olemme vastanneet asiakkailta usein tulleisiin kysymyksiin. Tutustuthan myös näihin:

Kysymys & vastaus

Lisätietoja löydät myös täältä:

Lisää aurinkosähköstä


Pientuotannon asiakaspalvelu
pientuotanto@ksoy.fi

pientuotantoon littyvä neuvonta, sähkön ostopalvelut

Liittymämyynti

p. 05 7780 510
liittymamyynti@ksoy.fi

pientuotantoon littyvä neuvonta, sähkön ostopalvelut

 

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki