Siirry sisältöön
Hae sivustolta

24 tuntia pörssisähkön voimalla

27.3.2023

Onko pörssisähkösopimus muita sopimuksia kalliimpaa? Kannattaako hintapiikkejä pelätä? Näin yhden päivän askareet sujuivat pörssisähkön voimalla.

Omaa sähkönkäyttöä pääsee seuraamaan tunnin tarkkuudella Online-palvelusta. Mielenkiintoista seurattavaa, etenkin silloin, kun sähkösopimuksena on pörssisähkö. Sen hinta vaihtelee reippaasti päivän mittaan. Mutta kuinka paljon päivän mittaan käytetystä sähköstä joutuu maksamaan? Mitä pörssihinnan vaihtelu oikeasti merkitsee euroissa? Näin se toteutui helmikuisena päivänä 14.2.2023.

Esimerkkitalous on omakotitalo, jossa on osittain varaava sähkölämmitys, jonka tukena on pari ilmalämpöpumppua ja varaavia tulisijoja. Talo alun perin rakennettu jo 50-luvulla ja lämmitettäviä neliöitä on noin 150. Esimerkkipäivä on normaali etätyöpäivä. Päivän sähkönkäytössä näkyy yöaikaan ajoittuva varaavan sähkölämmityksen ja lämminvesivaraajan käyttämä sähköenergia. Keskipäivällä näkyy pienenä kumpuna kanakeiton keittäminen sähkölevyllä ja tiskikoneen käyttö. Työpäivän jälkeen saunominen sähkösaunassa nostaa kukkulan kulutuskäyrään. Iltapalan valmistus näkyy pienenä nousuna juuri ennen kuin lämmitykset napsahtavat päälle klo 22 jälkeen.

Mitä energia sitten maksaa?

Kokonaiskulutus päivältä on 69,68 kWh. Tunneittain vaihtelevan pörssisopimuksen mukaan päivän energialasku oli 8,45 euroa.  Pörssihinta vaihteli päivän mittaan vajaasta neljästä sentistä 22 senttiin.

Mitä sähkönkäytön ajoittaminen vaikuttaa?

Kahden tunnin mittainen saunominen klo 17–19 vei energiaa 8,63 kWh ja pörssihinnalla saunomisilosta joutui maksamaan 1,51 euroa. Jos saunomisen ajoittaisi esimerkiksi klo 23–24 aikaan, energiaa kuluisi 1,17 euron verran.  Säästöä tulisi 34 senttiä. Tällä hintaerolla vuoden mittaan kaksi kertaa viikossa saunoen säästäisi 35 euroa.

Keskipäivän ruoanlaittoon ja tiskiin kului energiaa yhteensä yhden kilowattitunnin verran. Keskipäivällä pörssisähkön hinta ei ole korkeimmillaan, joten suurta huolta sähkön hinnasta tai sähkön käytön ajoituksesta ei tarvitse kantaa.

Kannattaako pörssisähkö?

Etenkin sähkölämmitteisessä talossa ajoittamalla sekä kodin että veden lämmitystä yöaikaan pystyy hyödyntämään yön edullisemmat pörssihinnat. Lisää säästöä voi saada aikaan ajoittamalla sähkönkäyttöä edullisempiin tunteihin. Omien toimien lisäksi tähän on olemassa vaivatonta tekniikkaa ja ohjausjärjestelmiä. Parasta on ehkä se, että pörssisähkön käyttäjä pystyy muihin sopimustyyppeihin verrattuna kaikkein eniten itse vaikuttamaan omaan sähkölaskuunsa.

Esimerkkipäivän sähkökulujen vertailu eri sopimuksilla

Näin seuraat sähkön hintaa

KSOY Pörssi -asiakkaana laskullasi näkyy henkilökohtaisesti laskettu sähkön keskihinta, mutta Online-palvelusta saat ladattua tuntikohtaisen hintaraportin, jossa sähkön hinnat ovat ilman arvonlisäveroa ja toimitusmaksua.

Sähkön pörssihintaa voit seurata nettisivuilta: Pörssisähkön hinta

Näissä hinnoissa on mukana voimassa oleva arvonlisävero ja toimitusmaksu. Hintaa voit seurata myös Fingridin tuntihintasovelluksesta, jonka voit ladata älypuhelimeesi sovelluskaupasta.

KSOY:n pörssihinta tunneittain 14.2.2023

sis. toimitusmaksun, alv. 10 %

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki