Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Grillissä kasvikset yllättävät maullaan

4.6.2025

Kesägrilli ei kaipaa aina lihaa. Tuoreet kasvikset, kuten varhaiskaali, kurkku ja jopa raparperi, taipuvat herkullisiksi grilliruoiksi. Kun mukaan lisää maustetut dipit ja rohkeutta kokeiluun, syntyy uusia suosikkeja vaikka koko perheelle.

Tuoreet, raikkaat kasvikset kruunaavat kesäiset herkkuhetket. Pujota niitä vartaisiin tai kokoa nyytteihin. Moni kasvis pärjää grillissä sinälläänkin. Marinadeilla, kastikkeilla ja dipeillä tulee viimeinen silaus makumaailmaan. Eikä aina tarvitse tyytyä totuttuihin aineksiin. Tämän vuoden HeVi, kurkku, on herkkua grillattunakin. Lisukkeena se keventää mukavasti ateriaa, samoin kuin varhaiskaali, jonka tulo kauppoihin saa makunystyrät herkistymään. Entä oletko koskaan kokeillut raparperia vaihteeksi grillattuna? Tässä ohjeita kesäiseen herkutteluun.

Raparperipekoni ja tulinen dippi

Ainekset

  • n. 300 g raparperia
  • sokeria
  • 1 pkt (150 g) pekonia

Dippikastike

  • 1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
  • 2 tl sriracha-chilikastiketta
  • ripaus suolaa
  • ripaus mustapippuria
  • ½ ruukkua korianteria hienonnettuna

Valmistus

  1. Leikkaa raparperien kannat pois. Kuori raparperit tarvittaessa.
  2. Leikkaa raparperit noin 15 cm:n paloiksi ja pyörittele ne sokerissa. Kääri raparperit pekoniin.
  3. Grillaa raparperipekonit tai paista ne pannulla. Aloita miedolla lämmöllä, jotta pekonin rasva sulaa ja raparperit pehmenevät. Grillaa lopuksi kuumalla lämmöllä pekoneihin rapea paistopinta.
  4. Sekoita dipin ainekset keskenään. Lisää chilikastiketta makusi mukaan. Tarjoa raparperipekonit dipin kanssa.

Ohje ja kuva: K-Ruoka

Raparperi-broilerivartaat

Ainekset

  • 400 g broilerinfileetä
  • 200 g halloumijuustoa
  • 2 raparperinvartta

Rosmariini-hunajaöljy

  • 2 rosmariininoksaa
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 tl hunajaa
  • 1 tl suolaa

Smetanavaahto

  • 1 prk (120 g) smetanaa
  • 1 rkl omenaviinietikkaa
  • ½ tl suolaa

Lisäksi

4 varrastikkua

Valmistus

  1. Kuumenna grilli. Leikkaa fileet, halloumi ja raparperi 3 cm:n paloiksi ja pujota varrastikkuihin. Laita vartaat laakeaan astiaan.
  2. Hienonna rosmariininlehdet ja valkosipuli ja laita kulhoon. Lisää öljy, hunaja ja suola. Valuta mausteöljyä vartaille ja säästä loput tarjoiluun.
  3. Vaahdota smetana, etikka ja suola löysähköksi vaahdoksi.
  4. Grillaa vartaita käännellen noin 10 minuuttia. Siirrä tarjoiluastiaan ja valele jäljelle jäänyt mausteöljy vartaiden pintaan. Tarjoa smetanavaahdon kanssa.

Ohje: Soppa365

Grillattu kurkku

Ainekset (4 annosta)

  • 1 (n. 300 g) kurkku
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
  • ½ tl juoksevaa hunajaa
  • 1 tl minttua
  • ½ tl suolaa

Valmistus

Pese kurkku ja leikkaa se neljään palaan. Puolita palat ja lohko puolikkaat vielä kahteen osaan. Sekoita rypsiöljyn joukkoon murskattu valkosipulinkynsi, hunaja sekä mausteet. Voitele kurkkupalat mausteöljyllä ja grillaa kauniin ruskeiksi. Tarjoa esimerkiksi grillatun pihvin kanssa.

Ohje ja kuva: K-Ruoka

Grillattu varhaiskaali

Ainekset (4 annosta)

  • ½ (n. 600 g) varhaiskaalia
  • 1 rkl rypsiöljyä

Jogurttikastike

  • 1 tlk (2 dl) turkkilaista jogurttia
  • ¼ dl tilliä
  • ¼ tl suolaa
  • ripaus mustapippuria

Lisäksi

  • 1–2 rkl mantelilastuja paahdettuna
  • 1–2 rkl rapeaa valkosipulia chili-seesamiöljyssä (Pirkka)
  • tilliä

Valmistus

alle 15 min

  1. Leikkaa kaali lohkoiksi siten, että kantaosa pitää lohkot koossa.
  2. Sivele kaalilohkojen pintaan öljyä ja grillaa kaaleihin kevyesti kaunis paistopinta. Kaali saa jäädä hieman rapsakaksi.
  3. Sekoita jogurtin joukkoon tilli, suola ja pippuri.
  4. Asettele kaalilohkot vadille hieman lomittain ja valuta pinnalle jogurttikastiketta sekä rapeaa valkosipulia öljyineen. Viimeistele mantelilastuilla ja tillitupsuilla.

Ohje ja kuva: K-Ruoka

Grillikauden kasvisvartaat

Ainekset (4 annosta)

  • 12 kirsikkatomaattia
  • 1 pieni kesäkurpitsa
  • 150 g herkkusieniä
  • 1 paprika
  • 6 kypsää tai puolikypsäksi keitettyä perunaa
  • 2 sipulia

Marinadi

  • 1 ½ rkl balsamietikkaa
  • ½ dl rypsiöljyä
  • suolaa
  • mustapippuria
  • hienonnettua timjamia tai muuta tuoreyrttiä

Lisäksi

puisia tai metallisia grillivartaita

Valmistus

  1. Liota puisia grillivartaita puolisen tuntia vedessä, jotta ne kestävät kuumassa grillissä syttymättä, tai käytä metallisia vartaita.
  2. Yhdistä marinadin ainekset kulhoon sekoittaen.
  3. Huuhtele vihannekset. Paloittele kesäkurpitsa vartaisiin sopiviksi lohkoiksi, samoin paprika, perunat ja sipulit. Varhaisperunat ja pienet nippusipulit voit käyttää kokonaisina tai puolikkaina.
  4. Lisää kasvikset kulhoon ja sekoita, jotta marinadi levittyy niille. Kasvikset voivat odottaa grillausta marinadissa esimerkiksi puolisen tuntia.
  5. Pujota kasvikset vartaisiin ja säästä kulhoon jäävä marinadi. Grillaa joko uunin grillivastusten alla tai ulkogrillissä keskilämmöllä välillä käännellen ja marinadilla sivellen.
  6. Tarjoa grillatun lihan, kalan tai makkaran kanssa niin, että vartaiden sisältö kattaa lautasesta kolme neljännestä.

Ohje ja kuva: Kotimaiset Kasvikset ry

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki