Kesägrilli ei kaipaa aina lihaa. Tuoreet kasvikset, kuten varhaiskaali, kurkku ja jopa raparperi, taipuvat herkullisiksi grilliruoiksi. Kun mukaan lisää maustetut dipit ja rohkeutta kokeiluun, syntyy uusia suosikkeja vaikka koko perheelle.
Tuoreet, raikkaat kasvikset kruunaavat kesäiset herkkuhetket. Pujota niitä vartaisiin tai kokoa nyytteihin. Moni kasvis pärjää grillissä sinälläänkin. Marinadeilla, kastikkeilla ja dipeillä tulee viimeinen silaus makumaailmaan. Eikä aina tarvitse tyytyä totuttuihin aineksiin. Tämän vuoden HeVi, kurkku, on herkkua grillattunakin. Lisukkeena se keventää mukavasti ateriaa, samoin kuin varhaiskaali, jonka tulo kauppoihin saa makunystyrät herkistymään. Entä oletko koskaan kokeillut raparperia vaihteeksi grillattuna? Tässä ohjeita kesäiseen herkutteluun.
Raparperipekoni ja tulinen dippi
Ainekset
n. 300 g raparperia
sokeria
1 pkt (150 g) pekonia
Dippikastike
1 prk (200 g) turkkilaista jogurttia
2 tl sriracha-chilikastiketta
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
½ ruukkua korianteria hienonnettuna
Valmistus
Leikkaa raparperien kannat pois. Kuori raparperit tarvittaessa.
Leikkaa raparperit noin 15 cm:n paloiksi ja pyörittele ne sokerissa. Kääri raparperit pekoniin.
Grillaa raparperipekonit tai paista ne pannulla. Aloita miedolla lämmöllä, jotta pekonin rasva sulaa ja raparperit pehmenevät. Grillaa lopuksi kuumalla lämmöllä pekoneihin rapea paistopinta.
Sekoita dipin ainekset keskenään. Lisää chilikastiketta makusi mukaan. Tarjoa raparperipekonit dipin kanssa.
Ohje ja kuva: K-Ruoka
Raparperi-broilerivartaat
Ainekset
400 g broilerinfileetä
200 g halloumijuustoa
2 raparperinvartta
Rosmariini-hunajaöljy
2 rosmariininoksaa
1 valkosipulinkynsi
2 rkl rypsiöljyä
1 tl hunajaa
1 tl suolaa
Smetanavaahto
1 prk (120 g) smetanaa
1 rkl omenaviinietikkaa
½ tl suolaa
Lisäksi
4 varrastikkua
Valmistus
Kuumenna grilli. Leikkaa fileet, halloumi ja raparperi 3 cm:n paloiksi ja pujota varrastikkuihin. Laita vartaat laakeaan astiaan.
Hienonna rosmariininlehdet ja valkosipuli ja laita kulhoon. Lisää öljy, hunaja ja suola. Valuta mausteöljyä vartaille ja säästä loput tarjoiluun.
Vaahdota smetana, etikka ja suola löysähköksi vaahdoksi.
Grillaa vartaita käännellen noin 10 minuuttia. Siirrä tarjoiluastiaan ja valele jäljelle jäänyt mausteöljy vartaiden pintaan. Tarjoa smetanavaahdon kanssa.
Ohje: Soppa365
Grillattu kurkku
Ainekset (4 annosta)
1 (n. 300 g) kurkku
2 rkl rypsiöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
½ tl juoksevaa hunajaa
1 tl minttua
½ tl suolaa
Valmistus
Pese kurkku ja leikkaa se neljään palaan. Puolita palat ja lohko puolikkaat vielä kahteen osaan. Sekoita rypsiöljyn joukkoon murskattu valkosipulinkynsi, hunaja sekä mausteet. Voitele kurkkupalat mausteöljyllä ja grillaa kauniin ruskeiksi. Tarjoa esimerkiksi grillatun pihvin kanssa.
Leikkaa kaali lohkoiksi siten, että kantaosa pitää lohkot koossa.
Sivele kaalilohkojen pintaan öljyä ja grillaa kaaleihin kevyesti kaunis paistopinta. Kaali saa jäädä hieman rapsakaksi.
Sekoita jogurtin joukkoon tilli, suola ja pippuri.
Asettele kaalilohkot vadille hieman lomittain ja valuta pinnalle jogurttikastiketta sekä rapeaa valkosipulia öljyineen. Viimeistele mantelilastuilla ja tillitupsuilla.
Ohje ja kuva: K-Ruoka
Grillikauden kasvisvartaat
Ainekset (4 annosta)
12 kirsikkatomaattia
1 pieni kesäkurpitsa
150 g herkkusieniä
1 paprika
6 kypsää tai puolikypsäksi keitettyä perunaa
2 sipulia
Marinadi
1 ½ rkl balsamietikkaa
½ dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
hienonnettua timjamia tai muuta tuoreyrttiä
Lisäksi
puisia tai metallisia grillivartaita
Valmistus
Liota puisia grillivartaita puolisen tuntia vedessä, jotta ne kestävät kuumassa grillissä syttymättä, tai käytä metallisia vartaita.
Yhdistä marinadin ainekset kulhoon sekoittaen.
Huuhtele vihannekset. Paloittele kesäkurpitsa vartaisiin sopiviksi lohkoiksi, samoin paprika, perunat ja sipulit. Varhaisperunat ja pienet nippusipulit voit käyttää kokonaisina tai puolikkaina.
Lisää kasvikset kulhoon ja sekoita, jotta marinadi levittyy niille. Kasvikset voivat odottaa grillausta marinadissa esimerkiksi puolisen tuntia.
Pujota kasvikset vartaisiin ja säästä kulhoon jäävä marinadi. Grillaa joko uunin grillivastusten alla tai ulkogrillissä keskilämmöllä välillä käännellen ja marinadilla sivellen.
Tarjoa grillatun lihan, kalan tai makkaran kanssa niin, että vartaiden sisältö kattaa lautasesta kolme neljännestä.