Gå till innehållet
Hae sivustolta

Vårunderhåll av elcykel – Vad lönar det sig att fixa i en elcykel före sommaren?

20.4.2022

Säsongunderhåll är till och med viktigare för en elcykel än för en vanlig cykel.

Säsongunderhåll är till och med viktigare för en elcykel än för en vanlig cykel. Elcyklar har flera delar som är ömtåliga för fukt och smuts. Många tillverkare anser också att garantin har löpt ut, om cykeln inte underhålls enligt anvisningarna.

Vårunderhållet kan delas upp i två delar: arbeten som du kan göra själv och arbeten som ett proffs ska ta hand om. Manualen för din egen cykel innehåller en lista över de underhållsåtgärder som är tillåtna för en konsument. Det finns videor på internet som visar hur de enklare underhållsuppdragen ska utföras.

Rengör, smörj, kontrollera

Cykeltillverkarnas första råd är att sörja för att cykeln hålls ren. Tvätta cykelramen med vatten och en mjuk svamp. Du ska inte använda en högtryckstvätt eftersom tryckvattnet tränger lätt in i de elektriska delarnas fogar och kopplingsanordningar samt lager vilket leder till problem.

Börja med att spreja tvättmedel som löser upp fett på kedjorna, de främre och bakre kugghjulen samt fälgarna. Efter en stund ska du tvätta dem rena med borste och diskmedel. Avslutningsvis efter sköljning ska du torka cykeln.

Efter det ska du smörja kedjorna. Använd inte vilket som helst smörjmedel utan riktig kedjeolja. Låt oljan absorberas in i springorna i kedjan i en halv timme och torka sedan bort överlopps olja. Oljan behövs endast på kedjans leder, inte på ytan där den samlar onödig smuts.

Kontrollera fastspänningen av hjulen och lufttrycket i däcken. Kolla även att bultarna och muttrarna är tillräckligt åtdragna. En fog som blivit lös kan lossna när du trampar och leda såväl till personskador som skador på cykeln.

Du ska å andra sidan inte dra åt för hårt, eftersom även det kan leda till skador. En bra anskaffning för en hobbymontör är en momentnyckel, med vilken man kan dra åt bultar och muttrar till exakt rätt spändhet – många cykeltillverkare uppger momenten på sin webbplats.

Du kan även själv kontrollera att växlarna i cykeln fungerar. Förflyttar sig kedjan på normalt sätt från ett kugghjul till ett annat, är vajern rätt inställd?

Låt ett proffs ta hand om elarbeten

Du kan naturligtvis låta ett proffs ta hand om alla arbeten som nämns ovan, om du inte själv har tillräckliga färdigheter eller en plats för underhållsarbetena.

Däremot ska en hobbymekaniker inte röra vid cykelns elektriska delar, i stället ska de alltid kontrolleras, underhållas och repareras av en fackman. Många underhållspaket inkluderar även inställning av programuppdateringar.

I allmänhet görs det första underhållet av en elcykel efter 300 körkilometrar och det kostar ca 100 euro.  Årligt underhåll görs efter 2 000 körkilometrar och det kostar 100–150 euro. Om det är nödvändigt att byta ut delar, debiteras de och den tid som arbetet kräver separat.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä