Gå till innehållet
Hae sivustolta

Till schweiziska alperna i din egen fåtölj

3.8.2022

Virtuell turism är hållbar med tanke på miljön, inga flygresor, inga resebegränsningar och ingen belastning av resmålen på grund av turism.  Hur känns det att göra en virtuell resa? Jag var ju tvungen att pröva.

När man talar om Alperna kommer man att tänka på mäktiga berg, snötäckta toppar och den berömda alpblomman, Edelweiss.  Alpvandring är fascinerande, men har jag faktiskt tillräckligt med kondition och ork? På webben hittade jag en annons om en virtuell resa till schweiziska Alperna. Den utlovar upplevelser av vackra landskap, klara sjöar, alpblommor och till och med murmeldjur. Rundturen leds av en finskspråkig live-guide. Det enda du behöver för att ta del av upplevelsen är en vanlig dator eller smarttelefon och du kan på webbplatsen reservera tid för en bestämd dag, priset är 20 euro.  Då är det bara att beställa en resa och vänta på avfärden.  Den här gången behöver du dock inte gå in dina nya vandringskängor, göra upp tidsscheman eller andra ändlösa arrangemang.  Vandringen tar 1,5 timmar och du kan göra den bekvämt hemma efter bastubadet på lördagskvällen och utan VR-glasögon.

Svindlande vyer och djupgående guidning

När avgångstiden närmar sig kan du lindra resfebern genom att knäppa på datorn och ta på dig hörlurarna. Sedan ger vi oss i väg. Vår resa inleds i Zürich och vår första etapp är bergskedjan Alpstein i östra Schweiz. Före det gör vi en avstickare till den sympatiska byn Appenzell där vi beundrar arkitekturen. Sedan beger vi oss till vandringsstigarna och alpsluttningarna. Därifrån går resan vidare till Alpdalen i mellersta Schweiz och som avslutning till de höga snöklädda topparna på Alperna i Bern. Landskapen är hisnande vackra överallt: mäktiga berg, karga klippor, gröna dalar och sympatiska alpbyar. Under resan ser vi också kor med sina koskällor och även det mångomtalade murmeldjuret. I praktiken följde vi med Zoom-appen en video som guiden gjort över vandringarna. Guiden berättade om vandringen samtidigt som vi såg på videon och efter turen hade vi gott om tid att framföra våra frågor.

Hurdan upplevelse var det här?

En bild kan inte helt och hållet förmedla den verkliga upplevelsen av naturen, inte den friska luften, dofterna eller vinden som dröjer kvar på ansiktet. Men å andra sidan fick man inte skoskav och hade inga tunga flygresor. Landskapen var imponerande.  Den virtuella resan gav bra information om en vandring i praktiken, hur man rör sig i Alperna, postbussar, hissar och linbanor, landets seder, mat, övernattningar och livet i allmänhet. Det ska den utmärkta guiden ha tack för, hen gör själv vandringar, har skrivit några reseböcker om Schweiz och har bott i landet i ett tjugotal år.

Det lönade sig att besöka Alperna. Jag kan tänka mig att resa dit på nytt på riktigt.  Informationen som jag fick skulle vara till stor nytta i reseförberedelserna. Det finns dock en risk för att jag börjar gilla det här enkla sättet att resa alltför mycket. Mitt följande resmål är kanske Karibien eller en rundtur på de japanska öarna.


Vad är virtuell turism

Virtuella upplevelser håller alltmer på att bli en del av resandet. Virtuell turism är skonsam mot miljön och öppnar nya möjligheter.  En person har en möjlighet att virtuellt bekanta sig med mål som på grund av omständigheterna eller de egna begränsningarna är antingen svåra eller omöjliga att uppnå.

Virtuell turism inkluderar i allmänhet användningen av VR-glasögon vilket bidrar till att användaren dyker in i den digitala omgivningen där hen kan röra sig. Användningsmål är bl.a. spel, interaktiva videor och 360 graders bilder. Det finns många mål som man kan bekanta sig med även utan VR-glasögon.

Bekanta dig virtuellt

Virtuella resor med live-guidning: virtuaalimatka.fi

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä