Gå till innehållet
Hae sivustolta

Det lönar sig att noggrant studera nya tvättmaskiners egenskaper. Det finns alternativ för alla slags hushåll.

Om det har gått en tid sedan du senast köpte tvättmaskin, kan du bli överraskad när du bekantar dig med maskinernas egenskaper i affären eller på nätet.

Jämfört med den gamla maskinen är alla nya väldigt mycket mer ekologiska, men de har också en ansenlig mängd egenskaper som du behöver sätta dig in i.

Det finns ännu modeller för vänner av en enkel tvättmaskin, men man ska inte vara rädd för mångsidig automatik. Sensorer och automatik hjälper tvättaren att försäkra sig om att tvättresultatet blir bra också i den jäktiga vardagen. Med hjälp av automatik väljer maskinen t.ex. vattenmängden, doserar tvättmedlet och lägger till flera sköljningsomgångar, om det behövs.

Med hjälp av stödramen Temal Ergo 2 placeras tvättmaskinen eller torktumlaren på rätt arbetshöjd. Den stadiga aluminiumramen tål även hård användning. Lådorna ger efterlängtat förvaringsutrymme till grovköket. Ramen omfattar två laminatskivor. Foto: Temal

Även om de nya tvättmaskinerna har en mängd tvättprogram, ska man inte bli osäker eftersom programmenyn i de bästa modellerna är underbart överskådlig. Det är inte längre nödvändigt att gissa sig fram till om kläderna i tvättkorgen ska tvättas som kulörtvätt i fyrtio grader eller eventuellt med något annat program. Jag behöver bara välja utifrån innehållet i korgen ett program för utekläder eller jeans.

Den återstående tvättiden på skärmen berättar när jag kan plocka den rena tvätten ur maskinen. Det är en viktig egenskap eftersom man inte får lämna maskinen och tvätta utan övervakning.

Jämfört med den tidigare maskinen är de nya tvättmaskinerna också mer tystgående och centrifugerar effektivare. De använder mindre elektricitet och vatten till att tvätta. De mest avancerade maskinerna kan du till och med ansluta via wifi till nätet och hemautomationssystemet.

Det finns så många alternativ att det kan vara svårt att välja den tvättmaskin som lämpar sig för just dina behov. Därför frågade vi tips av experter. Frågorna besvarades av Tarja Marjomaa, som arbetar som forskare på Arbetseffektivitetsföreningen och sakkunnig Päivi Suur-Uski från Motiva, som båda är insatta i tvättmaskiner och tvättning.

Om du vill placera den nya tvättmaskinen i ett skåp måste du ta reda på dess exakta mått, så att den med säkerhet ryms in på samma ställe som den tidigare tvättmaskinen. Foto: Ikea

Varifrån ska jag börja när jag väljer en tvättmaskin?

Utrymmet, behovet och budgeten.

Maskinen ska rymmas att stå i det tilltänkta utrymmet och in genom dörrarna när den transporteras. Storleken på tvättmaskinen är av betydelse. Det finns maskiner i alla storlekar på marknaden, från små till sådana med stor trumma, 10–12 kilos maskiner.

På marknaden finns det även tvättmaskiner som torkar tvätten. Den kan vara en fungerande lösning för trånga utrymmen och ett litet hushåll.

Vad annat ska man ta reda på om de olika maskinerna innan man köper? Priserna på tvättmaskinerna varierar väldigt mycket. Det lönar sig inte nödvändigtvis att betala för egenskaper som man ändå aldrig använder. De finaste maskinerna lägger automatiskt till fler sköljomgångar, om det finns tvättmedel ännu i det sista sköljvattnet. Om du däremot uppskattar att det ska vara enkelt att tvätta kläder, ska du försäkra dig om att maskinen och dess program är överskådlig och lätt att använda.

Hur ska jag tvätta så ekologiskt som möjligt?

Fyll tvättmaskinen helt och hållet. De moderna tvättmaskinerna är designade att använda så lite vatten och energi som möjligt när de tvättar. Tvättmedlen fungerar även i svalare vatten.

Det går åt mer energi till att värma upp vattnet och hålla det varmt än till att rotera trumman. Det är orsaken till att de ekologiska programmen i tvättmaskiner tar så lång tid. Vattnet som värmts till önskad temperatur får svalna när tvätten snurras länge.

Ett snabbprogram passar exempelvis för kläder som blivit smutsiga när du motionerat och som det lönar sig att tvätta snabbt efter användningen.

Tvättprogrammen som tvättar i 20 grader kan dock jämföras med att man sköljer kläderna, vädrar dem ute eller putsar barnets regnkläder.

När du skaffar en ny tvättmaskin spelar också färgen en roll. En maskin i rostfritt stål skulle inte ha passat in i det här vackra badrummet. Foto: Ikea

Vad annat lönar det sig att fästa uppmärksamhet vid?

Automatisk rengöring av trumman eller påminnelse om rengöring grundar sig i allmänhet på en räknare av tvättgångerna vilket betyder att maskinen inte nödvändigtvis ännu är smutsig på riktigt. Det är ändå en nyttig egenskap, eftersom maskinen blir snabbare smutsig, speciellt om man nästan dagligen tvättar med den i svalare, 40 graders temperaturer.

Det är också bra att tänka på tvättmaskinens ljudnivå och på att den hålls på stället när den centrifugerar. Ett extra ljus i trumman är en trevlig egenskap, om maskinen står på ett mörkt ställe.

Energimärkningen förnyades 

Energimärkningssystemet för elapparater har från årets början skalats tillbaka till den gamla bekanta A–G-skalan som sträcker sig från grönt till rött. Orsaken till detta är att när energieffektiviteten blir bättre, har allt fler apparater redan fått den högsta möjliga energimärkningen, dvs. A+++.  De första som fick de nya energimärkningarna var kylapparater, disk- och tvättmaskiner, televisioner och skärmar.

Mer information om den nya energimärkningen hittar du här: energiamerkinta.fi.

Hur kan jag bli en ekologisk supertvättare?

  • Sortera tvätten rätt.
  • Tvätta kläderna tillräckligt tidigt.
  • Fyll inte trumman till det yttersta.
  • Ta bort fläckar före tvätten och välj program utifrån hur smutsig tvätten är.
  • Centrifugera kläderna så torra som möjligt, om du ska torka tvätten maskinellt.

Se till att den flitige arbetaren får underhåll:

  • Rengör facken och luddfiltret.
  • Torka av gummikragen efter användning.
  • Lämna luckan öppen.
  • Följ uppmaningen att rengöra maskinen.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä