Gå till innehållet
Hae sivustolta

Mer bondförnuft i boendet

24.8.2022

Vilja Schepel, som vi känner från programmet Huvila ja Huussi, uppmuntrar alla att återanvända, reparera och respektera de gamla byggtraditionerna.  Naturen, energisparande och dämpande av klimatförändringen är viktiga för Vilja. Det bästa sättet att bli kvitt stress är att vara ute i naturen.

Vilja Schepel har ett speciellt efternamn som väcker nyfikenhet om hennes släktrötter. Rötterna går via hennes far till Holland.

– Farmor var en finländsk sjukskötare, som under vinterkriget träffade en holländsk frontkirurg, grundade en familj och flyttade till Holland. Familjen besökta ofta Finland på somrarna. I början av 1970-talet deltog pappa i ett internationellt arbetsläger i Lappland, blev förtjust i Finland och flyttade permanent till sin mammas hemland även om han inte behärskade språket. Han började snart studera till agronom, berättar Vilja om släktens historia. På den tiden fick utlänningar inte äga land. Av den orsaken flyttade Viljas pappa, Ilmari, som arrendator till Valamo kloster i Heinävesi efter avslutade studier när Vilja var liten. Ilmari Schepel blev känd som en föregångare och förespråkare av naturenlig odling och idkade ekologisk produktion och fåruppfödning i Valamo.

– Vid den tiden hade vi 200 får och på somrarna sålde vi jordgubbar till turister, ler Vilja. – Heinävesi var en fin plats. Människorna var trevliga, allt löpte smidigt och humorn frodades.

Vilja ja koiransa

Stugrenoveringar runtom i Finland

Det praktiska handlaget har gått i arv från fadern till dottern. Viljas företag, Finnralia Oy, koncentrerar sig på renoveringar och reparationsbyggande.

– Företaget kom in i bilden för 10 år sedan efter att jag träffade David Myers. Vi hade samma inställning till arbete och arbetande. Vi älskar utmaningar och ägnar oss helhjärtat åt vårt arbete. Företaget är gemensamt och det finns inte mycket fritid. Lyckligtvis har vi haft trevligt med jobb under företagets hela tillvaro.

Finländarna har lärt sig känna båda företagarna genom programmet Huvila ja Huussi: Vilja i egenskap av renoveringskoordinator och David som en byggare som inte skyr arbete. Ibland upplever tittarna den hisnande arbetsviljan och arbetstakten som lite skrämmande då allt ser ut att bli färdigt på ett ögonblick. Slutresultatet är dock alltid fantastiskt.

– Tidtabellerna är tajta och vi har många bollar i luften. Men vårt team på jobbet är otroligt duktigt. Alla arbetar för samma mål och arbetet är roligt, även om vi ibland stöter på överraskningar. Reparationsbyggandet, tv-produktionen och de finländska stugorna, som i vissa fall stått oskötta i långa tider är inte lätta att samordna, men vi klarar av det, berättar Vilja.

Gröna frågor ligger nära hjärtat

Hur viktiga frågor är klimatförändringen, energieffektivitet och energisparande?

– Mycket viktiga. Tack vare mina föräldrar har jag ända sedan barnsben haft en allvarlig inställning till dem. Energieffektivitet är just nu väldigt aktuellt inom byggandet. Jag är lite orolig över att man kan begå samma misstag i hemmen som under energikrisen på 1970-talet. I ivern att bygga mer isolering täpper man till alla luftspringor, täpper till ventilationen, gör husen till slutna utrymmen och glömmer både boendehälsan och att byggnaden är fysikalisk. Under årens lopp har vi rivit ut många par strumpbyxor från tilluftsventiler, suckar Vilja. – Det är även en god idé att fundera över hur man själv kan producera den energi som man använder.

Vilja har långa traditioner i att återanvända och spara redan på grund av arbetet. Hon jobbade i tiderna som handledare på byggverkstaden vid Oranssi ry och som disponent, verkställande direktör och projektchef vid Oranssi Asunnot Oy. Arbetet lärde henne att använda material noggrant. Till skillnad från läget inom byggbranschen i dag kostade arbetet under föreningens tid inte så mycket, men däremot var materialen dyra.

– Redan då återanvände vi mycket. Köksskåp av trä kan piffas upp, en toalettstol kan sättas i skick genom att byta ut tätningarna. Det är fint att de sociala medierna är fyllda med bra tips för återanvändning, säger Vilja.

Vilka tips skulle du ge till någon som funderar på en energirenovering?

– Ventilationen är mycket viktig. Om tilluftsventilerna i ett gammalt hus täpps till och man tänder eld exempelvis i en braskamin, så behöver den syre och tar då syre med våld från fel ställen: golvspringorna och källaren och vem vet varifrån. Då uppstår det lätt en känsla av drag och uppvärmningen rinner ut i intet. Du gör även en björntjänst till dig själv om du tar bort frisk luft både från dig själv och från braskaminen.

Vilja anser att man ska respektera byggtekniken i gamla hus. Det är även en god idé att granska den noggrant, speciellt om man köper ett gammalt hus.

– Renoverandet kan bli till ett byggfel, om du använder fel material. Exempelvis latexfärg förhindrar en stockvägg och en gammaldags vägg med trästomme utan luftspringor från att andas. Då hålls färgen inte på ytterväggen utan flagar och lossnar i bitar.

– Det lönar sig att använda bondförnuft i boendet. Tidigare visste folket att ett hus behöver kontinuerligt underhåll och inte bara en stor renovering vart tjugonde år. Det är mycket man kan göra själv och alla kan göra det, betonar Vilja.


Var hämtar du själv energi, Vilja Schepel?

– Jag har inte mycket fritid, men en promenad med hunden i skogen eller i bästa fall vid vatten nollställer även den mest hektiska dagen. Om det har varit en tuff dag så börjar vi i lugn och ro utan musik och småningom går vi framåt i takt med musik. Vintertid får ett dopp i vaken också de allra sista stresshärdarna att försvinna.

I de kommande numren av kundtidningen kommer Vilja Schepel att ge fler tips om olika sätt att spara energi och om energirenovering.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä