Gå till innehållet
Hae sivustolta

Lönar det sig att byta ut en 15 år gammal frysbox mot en ny? Hur stor skillnad är det i förbrukningen?

19.1.2022

Kylanordningar har varit energimärkta i flera årtionden och därför har deras energieffektivitet avsevärt förbättrats redan före det senaste årtiondet.

Jag skulle inte själv börja byta ut en 15 år gammal apparat bara för energikostnadernas skull, om den inte har något annat fel. Det är möjligt att kontrollera apparatens förbrukning med en energiförbrukningsmätare och jämföra resultatet med nya apparater. Apparaten kan ju ha ett osynligt tekniskt fel som gör förbrukningen större än vad som uppskattats.

Schemat här intill visar ett kyl- och frysskåps årsförbrukning (kWh/år) enligt apparatens ålder. Om apparaten härstammar från 1980-talet, kan dess förbrukning vara femfaldigt större jämfört med apparater från 2018. Skillnaden mellan ytterligheternas förbrukning är drygt 10 €/mån. Detta är en extra kostnad för den gamla apparaten och då är det klokt att byta ut den även med tanke på energieffektiviteten.

Svaren har getts av Motivas energirådgivning/Asiaa energiasta (fråga om energi)
(Motivas energirådgivare betjänar på www.facebook.com/asiaaenergiasta.)

Du kan låna en energiförbrukningsmätare

t.ex. från biblioteket eller köpa din egen från ett varuhus för 10–20 euro. Här jämförande uppgifter om energiförbrukningen hos frysar som hjälp vid mätningen:

  • 200–300 liters frysar – ca 0,7–1,1 kWh/dygn
  • över 300 liters frysar – ca 1,2–1,5 kWh/dygn

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä