Gå till innehållet
Hae sivustolta

Ljus till distansarbetsplatsen

25.11.2020

Det lönar sig att satsa på arbetsergonomin på arbetsplatsen i hemmet. Det är viktigt att skaffa bra arbetsljus.

Under våren utförde man distansarbete ibland vid köksbordet, ibland på soffan i vardagsrummet. I en familj med flera distansarbetare och skolelever eller studerande sökte man arbetsfred även i bastun, i en lada eller ett magasin eller i en husbil.

Det går bra med temporära lösningar en tid och ibland kan det vara trevlig omväxling att kura ihop sig på soffan eller sängen med sin bärbara dator. Detta rekommenderas dock inte som en långvarig lösning. Rekommendationen om distansarbete fortsätter på många arbetsplatser och därför är det aktuellt att förverkliga en arbetsplats i hemmet eller till och med ett hemmakontor.

Det är dock inte alltid så enkelt att ordna med utrymme för ett hemmakontor och arbetsgivaren hjälper kanske inte heller med att finna ergonomiska kontorsmöbler.

– Det lönar sig absolut att be om hjälp av ett proffs, råder inredningsdesigner Mirsa Kaartinen, som själv ofta jobbar hemma.

Även för små problem

De mest kända inredningsobjekten för Mirsa Kaartinens inredningsbyrå Sisustustoimisto Hohde i Gamla Borgå är utan tvekan Igloona på Levi. Som bäst designar hon höghusinredningar för ett byggnadsprojekt. Utöver stora objekt designar Mirsa Kaartinen även inredningar till privathem och fritidsbostäder.

Inredningsdesignern kan tas med i familjens hemprojekt redan i planeringsfasen och vara en del av det ända fram till inredningsfasen och valet av textilier.

Alla uppdrag är dock inte lika omfattande. Som bäst arbetar Mirsa Kaartinen med en barnkammare för vilken kunden vill ha effektiva förvaringslösningar och en bra stämning.

– Det lönar sig att anlita en inredningsdesigner även med små problem, uppmuntrar Mirsa Kaartinen. – Planeringen av ett arbetsrum eller en arbetsplats i hemmet är ett bra exempel på det. Vi vet hur ergonomin på arbetsplatsen ska beaktas och vilka slag av möbler och material som finns på marknaden. Många inredningsdesigners planerar även belysningen.

– Det finns många inredningsdesigners som erbjuder konsulthjälp och gärna löser problemet på plats – oberoende av om det är fråga om att inreda ett litet utrymme eller planera lämplig belysning.

Arbetet förflyttar sig på ett naturligt sätt från ett utrymme till ett annat

Mirsa Kaartinen bor med sin familj i närheten av Borgå, i idylliska Kerko. Hon gillade att arbeta hemma redan innan pandemin. – Även min man arbetar ibland på distans och när våra tre barn kommer hem från skolan, är det ibland utmanande att ordna med arbetsro. När jag har ett Teams-möte sitter jag i det rum som för stunden är lugnast.

Mirsa Kaartinen har en bildskärm och en skrivare i sitt arbetsrum. – Jag jobbar ofta så att jag står framför datorn. Mitt arbete omfattar jämförelse av modellbitar, kakelmodeller, mattor och textilier. Jag har inte tillräckligt med utrymme i arbetsrummet och därför sprider jag dem ut på golvet i vardagsrummet.

LED Decor-lampor. Lamporna skiner ljus över 360 grader, dvs. även i riktning av sockeln. Lampan har en opalkupa och därför bländar den inte. Ljustonen i lamporna är angenämt rent vit (3 000 K). Ledningen som är överdragen med tyg får vara synlig. Foto: Airam

Fungerande belysning

Mirsa Kaartinen anser att belysningen är av oerhört stor betydelse såväl för själva arbetandet som för orkandet. Inredningsdesignern utför även belysningsplanering tillsammans med samarbetspartners och hon fäster uppmärksamhet vid en bra belysning i sitt eget hem.

Mirsa Kaartinen berättar att hon under den mörka årstiden inleder om morgnarna arbetet i köket där hon laddar energi i skenet av en ljusterapilampa. – Det här ger en effektiv start på dagen. Jag har en arbetslampa med skaft vid min arbetsplats.

Ljuset är av stor betydelse när jag jämför färgmodeller. Mirsa Kaartinen berättar att hon litar mest på naturligt ljus. – Jag tittar helst på målfärgs- och kakelnyanser i naturligt ljus, på dagen eller i olika belysningsförhållanden, även om jag gillar att hemmet är upplyst med en varm färgnyans.

 

Mirsa Kaartinens tips för en fungerande distansarbetsplats:

  • Våga be om hjälp av en planerare.
  • Diskutera ärligt budgeten.
  • Det är inte möjligt att trolla fram flera kvadratmeter.
  • Det är kanske ändå möjligt att omorganisera hemmets funktioner.
  • Det finns ergonomiska möbellösningar även för små utrymmen.
  • Satsa på arbetsstolen och bordet, om du arbetar hemma varje dag.
  • Överväg att skaffa justerbara möbler.
  • En planerare vet varifrån man kan köpa möbler och du behöver inte åka runt till flera affärer.

Det är inte möjligt att överdriva betydelsen av belysningen

Många arbetar hemma vid köksbordet. I motsats till på kontoret försöker man ofta klara sig med enbart allmänbelysning i hemmet. I praktiken är detta ofta en lampa som hänger ovanför bordet. Den är inte avsedd som arbetsbelysning.

Mirsa Kaartinen råder alla att skaffa en separat armatur, en bordslampa som lyser tillräckligt med ljus på skärmen. – Om det är mycket dunkelt i arbetsutrymmet kan du bli tvungen att justera bildskärmen och det är tungt för ögonen. Kom ihåg att ställa in bordslampan så att den inte bländar dig när du arbetar! Ett svalt vitt ljus rekommenderas för läsning och arbete vid bildskärm.

När du ska skaffa belysning för arbetsplatsen är det en god idé att samtidigt tänka på den övriga belysningen i hemmet. Om du känner att den kan göras bättre kan en inredningsdesigner som planerar belysning hjälpa dig. Du kan också be en belysningsplanerare om råd.

Den inhemska, kompakta och minimalistiska Valovoima Mini är en ljusterapilampa avsedd för arbetsbordet och man kan även välja att hänga upp den från dess vackra, vegetabiliskt garvade läderrem. På arbetsbordet kan armaturen placeras i ett kilstöd av askträ med praktiska magnetfästen. Foto: www:innolux.fi

Bordslampan Sessak Nance är enkel att justera och rikta in. Den bronsfärgade stommen har en integrerad dimmer. K-Järnaffärerna

Eglo Hornwood som hör till armaturfamiljen Hornwood representerar skandinavisk design. Bordslampan är 42 cm hög, kupan är av metall och stommen av trä. K-Järnaffärerna

När temporära lösningar inte längre räcker till: justerbart skrivbord Etnicraft Oak Bok och Osso-stolarna som finns i både en låg och en hög version. Foto: Boknäs

Den renlinjiga bordslampan Trio Pure fungerar utanför arbetstid som en inredningsarmatur. I serien ingår även en golv-, tak- och väggarmatur. K-Järnaffärerna

Det är viktigt med rätt färg

De traditionella glödlamporna hade alltid samma färgtemperatur, 2 700 kelvin (K), dvs. varmt vit. Det är många som fortfarande anser att det är den vackraste färgtemperaturen. En del gillar däremot en kallare färgtemperatur, t.o.m. 4 000 kelvin, som anses vara en ren färg.

 

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä