Gå till innehållet
Hae sivustolta

LED-lamporna blev en del av vardagen

14.9.2023

LED-lamporna sparar mycket elektricitet och lämpar sig för nästan alla tänkbara belysningsbehov.

Förr i tiden skulle man inte skruva fast LED-lampor i belysningen i bastun eftersom de exploderade när det blev hett och fuktigt. Genom produktutveckling har det problemet sedermera lösts. Idag finns det ett stort urval olika LED-produkter för bastun och badutrymmena. LED-lamporna har även i övrigt genomgått en hisnande utveckling. De moderna LED-lamporna producerar mångfaldigt med ljus jämfört med de gamla lamporna och idag kan du utöver rummen även lysa upp till exempel gården med LED-belysning – LED-lamporna uthärdar nu även köldgrader. Skalan av färgtemperaturer är bred och du kan skapa spännande stämningar i inredningen med hjälp av inbyggd teknik i LED-lampor. De mest avancerade modellerna utnyttjar hemmets trådlösa nät, och de styrs med en fjärrkontroll eller smartapparat.

Energisnåla LED

Moderna LED-lampor är utmärkta även med tanke på energisparande, speciellt när elpriset stiger kontinuerligt. LED-lamporna förbrukar ungefär fem gånger mindre el än de gamla lamptyperna. Detta innebär en besparing på minst hundra euro i den årliga elräkningen för en vanlig familjebostad – naturligtvis beroende på målet och användningssättet.

LED-lamporna har en avsevärt längre livscykel än de gamla lamporna vilket bidrar till ytterligare inbesparingar. Den beräknade livslängden för en glödlampa var 1 000 timmar och för en energisparlampa 10 000 timmar medan en LED-lampa fungerar upp till 100 000 timmar!

Inredarens LED

Designen har också tagit ett stort kliv framåt. Eftersom det är möjligt att tillverka mycket små ljuskällor av LED-lampor, kan de användas för att förverkliga nya typer av belysningslösningar.

Vad tänker du exempelvis om en minimalistisk fotlampa som har en fot och en arm, men ingen lampdel eller lampskärm? Eller så ser det ut. I verkligheten har LED-lamporna gömts inne i lampans rörformiga armdel. När man vänder lampan så att LED-lamporna lyser mot väggen erbjuder lampan ett lugnt indirekt ljus som reflekteras från väggen.

LED-ljusband är i sin tur enkla att gömma inne i möbler och armaturer och med band som tål hetta skapar man enkelt en stilig belysning även i bastun. Du kan också montera ett LED-band under sängkanten och i trappan och koppla dem bakom en rörelsedetektor. Resultatet är lyxigt, vilket du märker när du stiger upp i mörkret – du behöver inte längre famla efter strömbrytaren.

Till de nyaste idéerna för badrummet hör till exempel speglar i vilka lampan är gömd bakom spegeln. Eller ett duschhuvud som lyser i olika färger: blått för kallt, rött för varmt vatten!

Det finns till och med stämningsfulla ljus som fungerar med LED, med fjärrstyrning, brandsäkert, inomhusklimatvänligt. Gemensamt för dem alla är en verklighetstrogen, fladdrande låga (alltså fladdrande LED) och att de är batteridrivna.

Morgondagens LED

Även framtiden för LED-lamporna ser ljus ut, tror Heikki Härkönen, verkställande direktör för Suomen Valoteknillinen Seura. En bidragande orsak är att de EU-regelverk som träder i kraft 2023 sätter punkt för produktion av och handel med övriga lamptyper.

Dessutom är LED-lamporna föremål för kontinuerlig utveckling. Exempelvis OLED-lampor, organiska led-ljus som vi känner från TV-rutornas yta, utvecklas i en alltmer effektfull riktning. Deras största problem är de samma som ”vanliga” LED-lampor hade för 20 år sedan: dålig ljusstyrka och ett dyrt pris. Härkönen målar upp en vision där OLED-lampor i framtiden kanske används för att lysa upp utrymmen med ljuspaneler som integreras i väggarna eller taket.

En annan intressant forskningslinje är ljuskällor som baserar sig på laser.

Härkönen lyfter även fram människocentrerad belysning. Med det avses till exempel att belysningen under det mörka halvåret med hjälp av artificiell intelligens fås att upprepa den naturliga belysningens dygnsrytm. Detta kan eventuellt bidra till att göra människan på vintern lika pigg och aktiv som på sommaren.

– På morgonen ökar dagsljuset i intensitet och spektrumet innehåller mycket blått. Det väcker upp människan och ställer in vår interna klocka – ljusterapilamporna fungerar på exakt samma sätt. Ljusets färg förändras under dagens lopp vilket igen påverkar människan. På kvällen avtar ljusmängden, spektrumet förändras i riktning mot rött, människan börjar ställa sig in för natten. Det är alltså möjligt att påverka sig själv med ljus, säger Härkönen.

SÅ HÄR VÄLJER DU RÄTT

Ljuseffekt: En LED-lampa på 470 lumen motsvarar en tidigare 40 watts glödlampa, en LED-lampa på 800 lumen motsvarar en 60 watts glödlampa, en LED-lampa på 1 050 lumen motsvarar en 75 watts glödlampa och en LED-lampa på 1 520 lumen motsvarar en 100 watts glödlampa.

Färgtemperatur: De gamla glödlamporna var varmt vita, omkring 2 700 kelvin. Dagsljusets färgtemperatur överstiger 5 000 kelvin. LED-lamporna har olika färgtoner från varmt vitt till kallt vitt.

Användningsändamål: De flesta LED-lamporna fungerar både inomhus och utomhus, men de tål hetta dåligt. Därför gäller det att till bastuutrymmena välja sådana LED-lampor som är uttryckligen avsedda för det ändamålet. Kom även ihåg LED-lampornas smarta egenskaper.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä