Gå till innehållet
Hae sivustolta

Hemmaunderhåll av hushållsmaskiner

23.5.2023

Hushållsmaskinerna fungerar bättre och förbrukar mindre energi, om du tar dig tid att underhålla och rengöra dem. Samtidigt förlänger du anordningarnas livslängd. Ett milt handdiskmedel är redan till stor hjälp. Ytterligare effekt hittar du i skafferiet. Du hittar de bästa anvisningarna i anordningens bruksanvisning, men den här minneslistan hjälper dig att komma i gång.

Diska diskmaskinen

 • Töm och rengör skräpsilen regelbundet.
 • Rengör spolarmarna och hålen på munstycket. Torka av tätningarna och deras mellanrum.
 • Tvätta ibland med ett tvättprogram med hög temperatur – det håller maskinen fräsch. Vid behov kan du tvätta med citronsyra. Häll 2–3 matskedar citronsyrapulver i tvättmedelsfacket och tvätta med ett varmt tvättprogram, men lämna torkfasen bort. Du kan samtidigt tvätta till exempel ingrodda stålkastruller. Tvätta därefter en tom omgång med maskinen. Använd en tredjedel av den normala mängden maskindiskmedel.

Tvätta även tvättmaskinen

 • Rengör även luddfiltret och kontrollera att utloppsröret inte är tilltäppt. Torka av gummitätningarna helst efter varje tvättomgång och lämna luckan på en springa. Följ med slangarnas försprödning.
 • Tvätta exempelvis lakanen emellanåt med det varmaste programmet. Gör avkalkning med citronsyra: häll 1,3 dl citronsyrapulver i tvättmedelsfacket och starta tvättmaskinen tom med det varmaste programmet. Upprepa därefter programmet med vanligt tvättmedel.

Så här orkar kylar och frysar bättre

 • Kontrollera att luften kan cirkulera på alla sidor av kylanordningarna och att de inte har placerats bredvid en värmekälla eller i solsken. En uppvärmning av omgivningen från 25 grader till 32 grader ökar kylanläggningens elförbrukning med 25–40 procent.
 • Dammsug kondensorgallret och kompressorn på baksidan av kylanläggningen. Damm kan störa luftcirkulationen och öka elförbrukningen. Torka av tätningarna.

Glömde du att avfrosta frysen?

 • Om frysen inte har automatisk avfrostning, ska du avfrosta frysen före du lägger in den nya skörden, helst under den kalla årstiden. Ställ in frysen på infrysning ett dygn innan du avfrostar den. Dra ut stickproppen från eluttaget och lyft ut frysvarorna. Skydda dem med tidningspapper eller en filt. På vintern kan du föra dem ut. Påskynda smältningen genom att ställa ett kärl fyllt med hett vatten in i frysen. Plocka bort is- och rimfrostskivor, torka frysen och ställ frysvarorna tillbaka på sina platser. Starta anordningen och välj inställningen infrysning. Om infrysningen inte kopplas bort automatiskt, ska du koppla av den när temperaturen i frysen är –18 grader.

Underhåll luftvärmepumpen

 • Dammsug filtren i luftvärmepumpen och rengör även de övriga filtren i enlighet med manualen. Ändra uppvärmningsinställningen till kylningsinställning.
 • Kontrollera om pumpen behöver service som utförs av en yrkesman. Enligt den allmänna anvisningen borde service utföras ungefär vart fjärde år. Faktorer som inverkar på behovet av service är anordningens placering, användningsgrad och renhållning. Om anordningen för ett underligt ljud, inte värmer eller kyler ordentligt, inte längre blåser lika bra som tidigare eller blåser illaluktande luft, är det skäl att kontakta ett serviceproffs.

Glöm inte dessa

 • Rengör spisfläkten. Koppla av strömmen från fläkten och ta loss filtren. Om fettfiltret är stålnät som tål tvätt, ska du tvätta det i diskmaskinen eller i hett vatten med en borste. Tvätta cellplastfiltren eller byt ut engångsfilter mot nya vid behov.
 • Avkalka kaffekokaren och strykjärnet.
 • Töm eller byt dammsugarens dammbehållare eller dammsugarpåsen. Byt ut filtren.
 • Kom ihåg att underhålla också hushållsmaskinerna som finns i sommarstugan.

Källa: Arbetseffektivitetsföreningen


Avkalkning av kaffekokaren

Häll en lösning med lika delar ättika och vatten i kaffekokarens vattenbehållare. I vanliga fall är hälften eller högst tvåtredjedelar av kannans maximivolym en tillräcklig mängd lösning. Knäpp på strömmen. När hälften av vattnet i behållaren har runnit ner i kannan ska du stänga av strömmen. Låt syreblandningen verka i cirka 5–10 minuter och knäpp sedan på strömmen igen. Rengöringsvattnet som runnit genom kokaren är grumligt. Därefter koka 2–4 kannor med rent vatten i kokaren och skölj pannan omsorgsfullt.

 (Marthorna)


Tips för att fräscha upp mikrovågsugnen

Häll två matskedar bikarbonat och lite vatten i en liten skål. Värm genast upp blandningen i mikrovågsugnen. (Marthorna)

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä