Gå till innehållet
Hae sivustolta

Genomtänkt ljus i vinter

31.10.2022

Du sparar el, om du har julljusserierna påkopplade på ett genomtänkt sätt och reglerar ljusen med en timer. Det lönar sig att byta ut gamla julljusserier mot LED-ljus.

De mest entusiastiska julmänniskorna har redan för en lång tid sedan tagit fram säsongsljusen från skåpen och hängt dem ute på balkongen eller inomhus. Dekorativa ljusserier skapar glädje i inredningen för många och ger efterlängtat ljus under mörkertiden. Vi lever dock mitt i en energikris och många funderar, om de överhuvudtaget vågar ha julljus i år. Tankarna är kanske fyllda med frågor över hur mycket ljusen förbrukar energi och hur mycket de höjer elräkningen som är hög redan från tidigare. Kanske grannen eller en förbipasserande ogillar färgglada ljusserier som lyser på balkongen när man borde spara el?

Ljusserierna bringar glädje och ger ett gott samvete när de brinner endast kvällstid och under veckosluten.

– Visst vågar man njuta av julljus även i vinter, så länge man gör det med eftertanke och vid rätta tider, lugnar sakkunnig Päivi Suur-Uski på Motiva.

Enligt Suur-Uski är den första viktiga saken att ljusserierna används vid sådana tider, när det inte är en förbrukningstopp i elförbrukningen i hela landet. Suur-Uski berättar att förbrukningstipparna inträffar klockan 8–10 på vardagsmorgnar och klockan 16–18 på kvällen. Under veckosluten förekommer i allmänhet inga förbrukningstoppar.

– Den bästa tiden att ha julljusen på är efter klockan 19 på kvällarna och under veckosluten. Under de här tiderna finns det tillräckligt med energi i elnätet. Ljusen kan släckas till natten för att spara energi. Det är ju nästan ingen som ser dem då.

Gamla ljusserier till återvinning, nya LED-ljusserier i bruk

Den andra viktiga saken är att välja ljusserier som förbrukar lite energi. De modernaste julljusen har nuförtiden i allmänhet energivänliga LED-lampor. De gamla ljusserierna fungerar däremot enligt samma princip som glödlampor som förbrukar stora mängder elektricitet. Därför ska du försäkra dig om att du endast använder LED-ljusserier.

Försäkra dig om att du endast använder säsongljus med energivänliga LED-lampor.

– Ljusserierna är i allmänhet försedda med en märkning om hur mycket energi de förbrukar även om märkningen inte är obligatorisk. Märkningen anges i mängden watt, som ofta är ca 2–12 watt i timmen, råder Suur-Uski.

På en del ljusseriepaket anges effekten i watt per lampa, exempelvis i en serie med 80 lampor 80 x 0,06 W. Det är alltså nödvändigt att räkna lite för att ta reda på ljusseriens effekt och förbrukning. Ju mindre wattmängden i ljusen är desto mindre är elförbrukningen. De moderna LED-ljusserierna förbrukar i vilket fall som helst mycket litet energi. Man får en konkret uppfattning om hur lite de förbrukar när man jämför dem exempelvis med energiförbrukningen hos en diskmaskin. Maskinen förbrukar i allmänhet lite under en kilowattimme per tvättgång.

– Till exempel en ljusserie på fem watt får brinna i ungefär 200 timmar för att den ska förbruka lika mycket som en diskmaskin på en tvättgång, berättar Suur-Uski.

Det lönar sig att föra gamla julljus som fungerar enligt samma princip som en glödlampa till återvinning och köpa nya i stället. Du förtjänar sannolikt tillbaka priset redan under en jul. På det här sättet får du enkelt små inbesparingar i din egen elräkning och i större skala betraktat även i den landsomfattande energiförbrukningen.

En timer garanterar rimlig användning

Med en timer som är ansluten till ljusserien säkerställer du att ljusen knäpps på till exempel endast på kvällarna och veckosluten. På det sättet förhindrar du att ljusen glöms på flera dagar i sträck.

– Med timern kan ljusen vara på till exempel åtta timmar om dygnet, dvs. en tredjedel av dygnet. Om du tidigare har låtit dem brinna dygnet runt, sparar du varje dag redan 16 timmar.

En timer är en liten anskaffningskostnad, men på lång sikt sparar du ändå under vintermånaderna. Om elpriset är 0,20 €/kWh, förbrukar en ljusserie med 80 LED-lampor (6 W) utan timer, hela tiden påkopplad under hundra dagar 2,90 €. Om ljusserien däremot är inställd med timer till åtta timmar om dygnet, förbrukar den endast 1,00 € på hundra dagar.

– På Motivas webbplats hittar du en tabell i vilken du kan kolla upp hur mycket olika typer av ljusserier förbrukar, tipsar Suur-Uski.

Läs mer Motiva sidor.

Fotona: Konstsmide

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä