Gå till innehållet
Hae sivustolta

Färgtemperaturen har betydelse

25.11.2023

Under den mörka årstiden förflyttas fokus till belysningen i hemmet. Du behöver inte bli nervös när du ska köpa lampor, det gäller bara att komma ihåg några viktiga saker. En av dem är lampans färgtemperatur.

Vi kan påverka vår trivsel och stämningen i utrymmet genom ljusets färgtemperatur (Kelvin). Ju lägre siffra desto varmare är ljuset som lampan ger.

– Exempelvis i en lampa med E27-sockel motsvarar 2 700 Kelvin den tidigare glödlampan medan 3 000 Kelvin motsvarar i stort en halogenlampa. Rent vitt ljus är 4 000 Kelvin och det kan jämföras med gammaldags lysrörsbelysning i ett kontor, beskriver belysningsexpert Liisa Korhonen på LedStore.

EXEMPEL PÅ FÄRGTEMPERATURER:

Glödlampa

2 700 K

Halogenlampa

3 000 K

Lågenergilampa

2 700–4 000 K

Lysrör

2 700–6 500 K
LED-lampa 2 700–6 500 K

Dagsljus

5 500 K

Källa: Motiva

Det varma LED-ljuset känns hemtrevligt. Det ger mjukhet till utrymmet och betonar de ljusa tonerna i materialen. Det varma ljusets lumenvärde känns mindre än det är i verkligheten, eftersom när dagsljuset i naturen blir mjukare minskar också ljusets mängd. Detta sker inte i lampor. Det kommer lika mycket ljus, men omväxlingarna i Kelvin-värdet påverkar ljusstyrkan som kan observeras.

Rent vitt ljus är allra vänligast för ögat. Åldrande ögon kan bli snabbare trötta i varmt ljus på 3 000 Kelvin.

Variation ökar trivseln

Liisa Korhonens råd är att man ska välja till sitt hem just den färgtemperatur i vilken man trivs bäst.

– Om du inte trivs i rent vitt ljus hjälper det inte att du kan se väldigt bra i det.

Det behöver inte heller finnas antingen bara varmt eller neutralt vitt ljus i hemmet.

För belysningen i köket, grovköket, arbetsrummet, tamburen och badutrymmena används ofta neutralt vitt ljus som får utrymmena att se rena ut och aktiverar till handling.

En varm vit ljuston passar i vardagsrummet och sovrummen. Om vardagsrummet och köket ligger i samma utrymme, lönar det sig i regel att använda lampor med samma färgtemperatur för belysningen i båda.

Kallt och neutralt ljus har en uppiggande inverkan. Ljus med en varm ton lugnar på kvällen. För belysningen har använts LedStores spotbelysning vars färgtemperatur kan regleras. Foto: Vili Korhonen.

Genom att använda dimrar eller styra belysningen med andra metoder går det enkelt att åstadkomma två olika belysningssituationer, exempelvis lampor på 4 000 Kelvin för allmänbelysningen och varma lampor på 3 000 Kelvin till bords- och golvlamporna. Taklamporna har hög effekt och ljuset från dem är uppiggande rent. Inredningsljus ger ett mjukt och varmt ljus på kvällen när det är dags att slappna av och göra sig redo att sova.

Om familjemedlemmarna har väldigt olika smak och tycke lönar det sig att skaffa produkter med justerbar färgtemperatur till hemmet.

– Det är till exempel möjligt att justera steglöst färgtemperaturen i olika ljusband, paneler och spotlighter. På dagen kan ljuset vara klart och mot kvällen justeras det till en varmare ton.

Bildserien visar hur stor betydelse ljusets färgtemperatur har. För belysningen har använts LedStores paneler vars färgtemperatur kan justeras. På den första bilden är ljuset kallt, på den andra varmt och på den tredje neutralt. Foto: Erika Luoto.

Mer färg

Ljusets färgtemperatur ska inte förväxlas med färgljus. Ljusets naturliga ton som växlar dagligen utgör växlingar i mängden Kelvin i det vita ljuset. Med ett RGB-LED-band är det enkelt att förverkliga belysningar som växlar i alla toner i regnbågens spektrum.

– Färgljus är ett roligt sätt att öka mysigheten exempelvis i filmrummet eller i ungdomarnas och barnens rum. Färgljus räcker inte till som enda ljus eftersom det blir tungt att se, om det inte används parallellt med rent vitt ljus, påpekar Liisa Korhonen.

Smart belysning

Smart belysning gör det möjligt att styra belysningen i hemmet med hjälp av automatisering. Belysningen kan växla automatiskt när den programmeras enligt dygnsrytmen antingen med mobilstyrning eller ljudkommando. Även tryckknappar på väggen och fjärrkontroller kan kopplas till styrningen av den smarta belysningen. Justering av LED-belysning kan göras till exempel med Zigbee-styrning mellan mottagaren och manöverdonet. Den kan kopplas till exempel till systemen Philips Hue, Samsung Smart Things samt Google Home och Home Assistant.

TIPS NÄR MÖRKRET FALLER PÅ:

  • Dagtid på vintern behövs klart ljus inomhus för att hålla vakenheten på hög nivå.
  • Använd lampor med varmt ljus i inredningsljusen för kvällsbelysningen.
  • Matta LED-ljusband under tvättstället lyser upp nattliga toalettbesök.
  • I enplanshus ger ett ljus som installerats under sängen och fungerar med en trådlös tryckknapp upp ett nattligt ljus som sträcker sig långt in i bostaden.
  • En laddningsbar lampa som tänds av rörelse i skymningen finns även formad som en pinne som det är lätt att rikta rätt. Dess rörelsedetektor kan svängas.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä