Gå till innehållet
Hae sivustolta

Bekanta dig med Viljas videotips!

10.10.2022

Nu gäller det att spara energi både med små och även lite större åtgärder. I de bifogade videorna ger Vilja Schepel energispartips för en energirenovering och en mer ekologisk livsform. Det lönar sig att titta på dem!

Vilja Schepel är en byggexpert som har blivit bekant från tv-programmet Huvila & Huussi. Hennes företag utför byggarbetena i renoveringsobjekten i programmet som resulterar i otroliga förändringar i objekten. Tittarna får se en uppsnabbad version av arbetet, men byggarna stöter även i verkligheten på stora utmaningar. Utöver arbete framför kameran har Vilja även satt sig in i traditionellt byggande och gamla hus ligger nära hennes hjärta.

De vanligaste orsakerna bakom drag i hemmet är fönstren och ytterdörrarna. Här följer information i ett nötskal om att täta fönster och att byta till nya. Vad gäller det att komma ihåg om tätning och vad ska man absolut inte glömma?

Genom att sänka rumstemperaturen sparar man snabbast i energikostnaderna. När känslan av drag försvinner är det möjligt att sänka rumstemperaturen rejält utan att ge avkall på bekvämligheten. Läs tipsen om hur du hittar läckande ställen och för extra isolering. Vad ska man ta i beaktande?

Om du använder eldstäder och en luftvärmepump vid sidan av elvärme sparar du mycket energi och även uppvärmningskostnader. Vad är viktigt att komma ihåg vid vedeldning? Hur väl lämpar sig en luftvärmepump till sommarstugan?  Titta på videon.

Genom att använda el endast när det är nödvändigt eller när elen är förmånlig sparar du avsevärt i elutgifterna. Det finns många olika styrsystem och även små gärningar har en stor betydelse. Kom dock ihåg att kontrollera några saker innan du låter byggnaden bli kall.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä