Gå till innehållet
Hae sivustolta

Är en julgran som växer i en kruka mer ekologisk?

12.12.2023

Det är för många en kär jultradition att leta efter och köpa en julgran, men samtidigt känns det lite fel att fälla ett träd bara för några dagars skull. Skulle en julgran som växer i en kruka vara en möjlig lösning? En hurdan rumsväxt är en gran och hur klarar den uppdraget på lång sikt?

Det enklaste sättet att skaffa en skogsgran som växer i en kruka är att beställa den direkt hem från en nätaffär. Hur kan man då få den att överleva i flera år?

– En skogsgran (Picea abies) kan i princip växa i en kruka, men den måste växa hela tiden i en kruka eller planteras i en kruka i god tid så att dess rötter hinner växa innan den får en chock av temperaturen inomhus. Det lönar sig att lyfta den till ett svalt eller kallt ställe genast efter julen. Kölden i januari–februari kan döda granen, om dess rötter fryser, funderar Marthornas trädgårdsexpert Essi Pietilä.

Rumsgranen är ett populärt julträd

Det finns även en version av granen som trivs inomhus bättre, nämligen rumsgranen. Den kan du dekorera till julen på samma sätt som en julgran.

– Rumsgranen eller Norfolkgranen (Araucaria heterophylla) är en gammal grönväxt som spridit glädje redan en lång tid. Den trivdes väl i kalla salar som inte värmdes upp så ofta på vintern. Den hade också tillräckligt med utrymme att växa i de stora salarna. I moderna hus är det här svårare att förverkliga, men så länge du kommer ihåg att vattna och duscha växten tillräckligt ofta trivs den nog över flera jular. Om utrymmet har golvvärme gäller det att komma ihåg att ”växtens fötter” (dvs. krukan) inte får stå i alltför varmt hela tiden. I sådana fall måste du fästa särskild uppmärksamhet vid att vattna granen, påpekar Pietilä.

Andra julgröna alternativ

Om du inte vill köpa en gran som växer, må den sedan vara odlad eller hämtad från skogen, går det bra att använda existerande gröna växter för att skapa julstämning.

– En benjaminfikus i gott skick, ett drakblodsträd eller någon annan stor prydnadsväxt lämpar sig också väl för ändamålet. Om jultidens favoritblomma, julstjärnan, har överlevt från föregående eller kanske över flera jular, har den vuxit sig till en ståtlig grön växt. Du kan hänga upp små julljus också på den, uppmuntrar Pietilä.

PÅ MARTHORNAS SIDOR hittar du mycket information, bland annat om cypresser och hur du ska sköta julblommor. (www.martat.fi)

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä