Grönsaker hämtar sommarens smak och färger till matbordet. Du kan skapa härliga delikatesser av dem också i grillen, pröva nya smaker och åstadkom överraskande smakupplevelser. Tänd eld i grillen!
Färska och fräscha grönsaker är kronan på verket på sommardelikatesser. Trä dem på spett eller samla i knyten. Många grönsaker klarar sig bra i grillen även som sådana. Marinader, såser och dippsåser lägger sista handen vid smakvärlden. Du behöver inte alltid nöja dig med bekanta ingredienser. Årets grönsak, gurka, smakar gott också som grillad. Som tillägg gör den måltiden lite lättare, samma gäller också för nykål som får smaklökarna att vibrera. Har du provat grillad rabarber som omväxling? Nedan recept för sommardelikatesser.
Rabarberbacon och eldig dipp
Ingredienser:
ca 300 g rabarber
socker
1 pkt (150 g) bacon
Dippsås
1 burk (200 g) turkisk yoghurt
2 tsk sriracha-chilisås
en nypa salt
en nypa svartpeppar
½ kruka finhackad koriander
Tillredning:
Skär bort den tjocka änden från rabarbern. Skala rabarbern, om det behövs.
Skär rabarbern i ca 15 cm långa bitar och rulla dem i socker. Svep bacon runt rabarberbitarna.
Grilla rabarberbaconbitarna eller stek dem i panna. Börja på låg värme, så att baconfettet smälter och rabarbern mjuknar. Avsluta med att grilla på hög värme, så att baconet får en frasig yta.
Blanda ihop ingredienserna för dippsåsen. Tillsätt chilisås efter egen smak. Servera rabarberbaconbitarna tillsammans med dippsåsen.
Recept och foto: K-Ruoka
Spett med rabarber och kyckling
Ingredienser
400 g kycklingfilé
200 g halloumiost
2 rabarberstjälkar
Rosmarin- och honungsolja
2 rosmarinkvistar
1 vitlöksklyfta
2 msk rybsolja
1 tsk honung
1 tsk salt
Smetanaskum
1 burk (120 g) smetana
1 msk äppelvinäger
½ tsk salt
Därtill
4 grillspett
Tillredning
Hetta upp grillen. Skär filéerna, halloumin och rabarbern i 3 cm stora bitar och trä upp dem på grillspett. Lägg spetten i ett platt kärl.
Finhacka rosmarinbladen och vitlöken och lägg i en skål. Tillsätt olja, honung och salt. Häll kryddolja över spetten och spara resten till serveringen.
Vispa smetana, vinäger och salt till ett ganska löst skum.
Grilla spetten i ungefär 10 minuter, vänd på dem regelbundet. Flytta över till ett serveringskärl och pensla spetten med den överblivna kryddoljan. Servera tillsammans med smetanaskummet.
Recept: Soppa365
Grillad gurka
Ingredienser (4 portioner)
1 (ca 300 g) gurka
2 msk rybsolja
1 finhackad vitlöksklyfta
1/2 tsk flytande honung
1 tsk mynta
1/2 tsk salt
Tillredning
Tvätta gurkan och skär den i fyra bitar. Skär bitarna itu och skär halvorna ännu i två klyftor. Rör ned den krossade vitlöksklyftan, honung och kryddor i rybsolja. Pensla gurkbitarna med kryddoljan och grilla dem vackert bruna. Servera till exempel tillsammans med en grillad biff.
Recept och foto: K-Ruoka
Grillad nykål
Ingredienser (4 portioner)
½ (ca 600 g nykål)
1 msk rybsolja
Yoghurtdressing
1 burk (2 dl) turkisk yoghurt
¼ dl dill
¼ tsk salt
en nypa svartpeppar
Därtill
1–2 msk rostade mandelspån
1–2 msk Knaperstekt vitlök i chili- och sesamolja (Pirkka)
dill
Tillredning
under 15 min.
Skär kålen i klyftor, så att stocken håller ihop klyftorna.
Pensla olja över ytan på kålklyftorna och grilla lätt en vacker stekyta på kålen. Kålen får ha kvar lite tuggmotstånd.
Rör ned dill, salt och peppar i yoghurten.
Placera kålklyftorna på ett fat delvis på varandra, häll yoghurtdressing över ytan och knaperstekt vitlök med olja. Garnera med mandelspån och dilltofsar.
Recept: K-Ruoka
Grillsäsongens grönsaksspett
Ingredienser (4 portioner)
12 körsbärstomater
1 liten zucchini
150 g champinjoner
1 paprika
6 potatisar, färdigt kokta eller halvkokta
2 lökar
Marinaden
1,5 msk balsamvinäger
0,5 dl rybsolja
salt
svartpeppar
finhackad timjan eller andra färska örter
Därtill
grillspett av trä eller metall
Tillredning
Blötlägg grillspett av trä ca en halvtimme i vatten så att de inte börjar brinna i den heta grillen eller använd grillspett av metall.
Rör ihop marinadingredienserna i en skål.
Skölj grönsakerna. Skär zucchinin i lämpliga klyftor för spetten, gör det samma med paprika, potatis och lök. Färskpotatis och små knipplökar kan du trä på spetten hela eller skurna i halvor.
Tillsätt grönsakerna i skålen och rör om, så att marinaden fastnar på dem. Grönsakerna kan ligga i marinaden exempelvis i en halv timme innan du grillar dem.
Trä grönsakerna på spetten och spara marinaden som blir kvar i skålen. Grilla antingen under grillelementen i ugnen eller på medelvärme i utegrillen, vänd på spetten emellanåt och pensla med marinaden.
Servera till grillat kött, grillad fisk eller korv, så att innehållet från spetten täcker tre fjärdedelar av tallriken.