Ilman sitä en tulisi toimeen – tulisitko sinä?

24.01.2017

Nuorena partiolaistyttönä kävimme kaverijoukossa kiivaan väittelyn siitä, kuka meistä tulisi toimeen ilman sähköä vai tulisiko kukaan? Olin verisesti loukkaantunut, kun minun kykyni selvitä ilman sähköä arvioitiin alhaiseksi, ja tipuin ”ilman sähköä selviytyvien” listalta ensimmäisten joukossa. Partiokavereiden arvio taisi kuitenkin osua oikeaan. Tarkemmin mietittynä tarvitsen sähköä jossain muodossa joka päivä ja lähes kaikessa, mitä teen.

Sähkö on tärkeimpiä hyödykkeitämme, mutta sen merkitystä ja arvoa tulemme harvoin ajatelleeksi. Meille on itsestään selvää, että pimeänä ja kylmänä talviaamuna heräämme lämpimässä kodissa, voimme sytyttää valot ja laittaa kahvinkeittimen päälle. Sitten luemme läheisessä kirjapainossa painetun lehden tai katsomme aamu-tv:n uutislähetyksen. Hurautamme esilämmitetyllä autolla kirkkaasti valaistulle työpaikallemme, jossa lähes kaikki tekeminen vaatii sähköä muodossa tai toisessa. Illalla koukkaamme kaupan kautta hakemaan pakastealtaasta paketin suosikkijäätelöä ja pidämme yhteyttä ystäviin ja läheisiin viestintävälineillä, jotka vaativat toimiakseen myös sähköä.

Sähkö pyörittää maailmaa

Sujuvamman arjen lisäksi sähkö on koko yhteiskunnan toiminnan edellytys. Sähkö tuli Suomeen 1880-luvulla, jolloin sitä käytettiin tehtaiden valaisuun. Nykypäivänä koko yhteiskuntamme toimii sähkön varassa: IT-järjestelmät, teollisuuden koneet, sähköinen liikenne yms. helpottavat sekä työelämäämme että tavallista arkea. Me jopa elämme pidempään sähkön ansiosta sillä sairaanhoito perustuu pitkälti sähköisiin laitteisiin. Ei ihan vähäpätöinen juttu tuo sähkö, vai mitä?

Kun sähkön merkitystä pysähtyy hetkeksi miettimään, on helppo olla samaa mieltä siitä, että sähkö on yksi yhteiskunnan tärkeimmistä keksinnöistä. Rehellisesti ja häpeilemättä voin todeta, että tulisin tuskin päivääkään toimeen ilman sähköä. Tulisitko sinä?

Annemari Backman
viestintäpäällikkö
Kymenlaakson Sähkö Oy

P.S. Pohjoismaista Sähkön päivää vietettiin Suomessa toisen kerran 23.1.2017.

 

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.