Energianeuvojan vinkit lämmityskauteen valmistautumiseen

03.10.2018

Syksy on saapunut taas Kymenlaaksoon ja kiinteistöissä aletaan valmistautua lämmityskauteen. Moni miettii, mitä asioita olisi hyvä ottaa huomioon iltojen pimetessä ja sään kylmetessä?

Tässä muutamia vinkkejä:

  • Ennen lämmityskauden alkua on hyvä testata sähköpattereiden termostaattien toiminta. Jos termostaatti ei säädä patteria oikein, vaihda termostaatti. Vanhoihin sähköpattereihin ei aina enää löydy korvaavia termostaattimalleja, joten joskus on vaihdettava koko patteri.
  • On hyvä tarkistaa kiinteistön sisä- ja ulkovalaistus, mm. että kaikki lamput ovat ehjiä. Rikkoutuneiden lamppujen tilalle kannattaa valita energiatehokas lamppu. Jos epäröit lamppuvalintaa, voit hyödyntää netin tietopankkia osoitteessa www.lampputieto.fi. Lampputieto -sivustolta löytyy ohjeita lampunvalintaan ja vaikkapa pakkausmerkintöihin liittyvät selitykset. Muista vielä se, että Watti ei kerro valon määrää vaan lampun energiankulutuksen.
  • Tarkista ovien ja ikkunoiden tiivisteet. Rikkoutuneet tai kuluneet tiivisteet kannattaa vaihtaa, sillä niistä tulee vedon tunnetta ja lämpövuodot lisäävät lämmityksen tarvetta. Tiivisteiden kunnon voi tarkistaa silmämääräisen tarkastuksen lisäksi lämpökameralla. Kymenlaakson energianeuvonnalla on neljä lämpökameraa, joita kuntalaiset saavat lainata ilmaiseksi.
  • Muista ilmanvaihto! Koneellinen ilmanvaihto tulee muistaa laittaa talviasentoon, niin ulospuhallettavasta ilmasta saadaan lämpö talteen. Lisäksi on hyvä tarkastaa ilmansuodattimien kunto. Myös painovoimaisessa ilmanvaihdossa on hyvä tarkastaa ilmanvaihtoventtiilien puhtaus kesän jäljiltä.
  • Ilmalämpöpumpun voi nyt laittaa lämmitysasentoon. Imuroi myös sisäyksikön suodattimet puhtaaksi pölystä. Kesämökeillä ilmalämpöpumppu on oiva laite mökin ylläpitolämmitykseen, ja mökille mentäessä saadaan sen avulla nostettua huonelämpötila nopeasti ylös.
tommituomi2018

Hyvää ja energiatehokasta syksyä kaikille!

Tommi Tuomi,
Kymenlaakson energianeuvoja

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.