Aurinkosähkö lunastaa lupauksiaan

21.02.2017

Laitinen_Olli

Olen seurannut aurinkosähköalaa Suomessa kymmenisen vuotta. Sanonta ”paljon melua tyhjästä” kuvannee parhaiten tilannetta vielä pari vuotta sitten. Lähes jokainen suomalainen tiesi miltä aurinkopaneeli näyttää, mutta harva oli sellaista oikeasti nähnyt. Aiheeseen liittyviä seminaareja, työpajoja ja lehtijuttuja sen sijaan riitti pilvin pimein. Itsekin ole istunut useita kertoja pohtimassa, miten kalvosarjoilla hymyilevät piirroshahmot aurinkopaneeleilla vuoratussa älykodissaan saataisiin siirrettyä oikeaa elämään. Tulos oli aina sama: loppuraportti kilahti sähköpostiin pari viikkoa työpajan jälkeen ja that’s it.

Jotain tapahtui kuitenkin vuosi sitten. Aurinkosähköjärjestelmiä on liitetty Kymenlaakson Sähkön jakeluverkkoon kymmenisen vuotta. Asiakkaiden yhteydenotot ja järjestelmien verkkoon kytkennät alkoivat selvästi kasvamaan kuitenkin vasta viime vuonna. Lopputuloksena oli, että vuonna 2016 uusia aurinkosähköjärjestelmiä liitettiin verkkoomme enemmän kuin kaikkina aikaisempina vuosina yhteensä. Alkutalvesta tulleiden yhteydenottojen perusteella meno tulee kiihtymään edelleen tänä vuonna.

Tilanne muistuttaa viime vuosikymmenen puoliväliä, jolloin ilmalämpöpumput alkoivat yleistyä räjähdysmäisesti. Kymmenen viimeisen vuoden aikana pumppuja on asennettu puoli miljoonaa kappaletta. On ehkä turhan rohkeaa olettaa aivan samanlaista kasvulukuja aurinkosähköjärjestelmille. Ilmalämpöpumppujen etuna on pienempi investointikustannus ja lyhempi takaisinmaksuaika. Kaikki kuitenkin viittaa siihen, että kynnys aurinkosähkön hankintaan on pudonnut selvästi ja seuraavina vuosina tulemme näkemään alan voimakkaan kasvun. Syy lienee yksinkertaisesti se, että järjestelmien hinnanlaskun myötä yhä useampi kokee saavansa rahalleen vastinetta. Sen ymmärtämiseen ei tarvita mind mapia.

Olli Laitinen
Energialiiketoiminnan johtaja
Kymenlaakson Sähkö Oy

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.