Äly hoi, älä jätä!

04.11.2016

artificial-intelligence

Muistan vielä kun ukkini pyyteli talonrakennustyömaalla hakemaan ”älyhalkoa” – vatupassia hän oli vailla. Nykyisin monet älylaitteet ovat arkipäivää ja vatupassikin on noista ajoista muuttanut muotoaan.

Älykkäät laitteet yleistyvät nyt huimaa vauhtia ja on arvioitu, että muutaman vuoden sisällä yli 200 miljardia laitetta on liitetty verkkoon.

Älyä lisääntyy ja leviää. Tavallisia laitteita kuten televisioita ja lamppuja voidaan jo nyt ohjata puhelimella tai tabletilla. Huimin uutinen tältä syksyltä tuli Nicaraguasta, tulivuori saa langattoman yhteyden. Tarkoituksena ei ollut tarjota tulivuori selfietä napsiville matkailijoille kuvien latauskanavaa internettiin, vaan ennustaa tulivuoren käyttäytymistä, kuten purkauksia.

Älyä on myös sähköverkon laitteissa. Jo muutaman vuoden ajan kaikilla asiakkaillamme on ollut etäluettavat mittarit, jotka ovat jättäneet arviolaskut historiaan ja mahdollistaneet sähkönkulutuksen lähes reaaliaikaisen seurannan. Monta kodin sähkösyöppöä laitetta on laitettu kuriin.

Älyä kaivataan seuraavaksi tuotantolaitteistoihin, joiden lisääntyminen tuo jatkossa uusia haasteita. Sähköverkkoja on rakennettu Suomessa 100 vuotta, mutta sähköä ei juuri ole voinut varastoida. Sähköntuotanto on seurannut tarkasti kulutusta. Tulevaisuudessa roolit saattavat kääntyä päälaelleen: sähkön kulutus seuraa entistä tarkemmin tuotantoa ja joustaa sen mukaan.

Olemme matkalla kohti aidosti älykästä sähköverkkoa, joka yhdistää sähkön pienet ja isot tuottajat sekä kuluttajat toisiinsa. Mittareissa, sähköasemilla ja muualla sähköverkossa olevat sensorit keräävät ja lähettävät jatkuvasti tietoa verkon tilasta. Tiedon kerääminen ja analysointi mahdollistavat verkon komponenttien käyttäytymisen ennakoinnin – kuten niiden vikaantumisen. Jos vikaantuminen yllättää, verkko voi korjata itseään erottomalla vikaantuneet osat. 

Teknologia alkaa olla valmis yhä luotettavammille ja turvallisemmille älykkäille sähköverkoille. Teknologia ei kuitenkaan sinänsä vie meitä eteenpäin. Kuten vatupassinkin tapauksessa, ei vettä sisältävä lasiputki yksin tee älykkyyttä – jonkun on osattava sitä hyödyntää.

Juha Kaariaho
Mittauspäällikkö
Kymenlaakson Sähköverkko Oy

Juha_Kaariaho

Kirjoita kommentti

Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.
Ole hyvä, täytä puuttuva tieto.

Roskakommenttien estämiseksi, syötä kirjaimet oheiseen kenttään.