Sähkön riittävyys tiukilla Suomessa 19.7.2018, tilanne päättynyt 19.7. illalla

19.07.2018

Fingrid varoitti 19.7.2018 aamulla, että sähkön kotimainen tuotanto ja tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta ja sähköpulatilanne on mahdollinen. Olkiluodon sähköaseman korjaukset edistyivät päivän aikana hyvin ja sähköpulan todennäköisyys poistui. Fingrid tiedotti klo 22:33, että Olkiluodon ydinvoimalaitosyksikkö 1 kytkettiin takaisin kantaverkkoon klo 22:20.

Torstain 19.7. tiedotus alla.

Keskiviikkona 18.7.2018 sattuneen Fingridin Olkiluodon sähköaseman virtamuuntajan tulipalon ja sähköaseman korjaustöiden seurauksena Olkiluodon molemmat ydinvoimalaitosyksiköt 1 ja 2 irtosivat verkosta.

Kotimainen tuotanto ja sähkön tuonti eivät mahdollisesti riitä kattamaan sähkönkulutusta. Tilanteen vaatiessa Fingrid varautuu käynnistämään varavoimalaitoksia. Fingrid on pyytänyt sähkömarkkinatoimijoita ja jakeluverkonhaltijoita varautumaan tilanteeseen, mikä tarkoittaa, että sähköpula on mahdollinen. Suomen kantaverkko toimii muilta osin ongelmitta. Korjaustöitä vikaantuneen sähköaseman korjaamiseksi jatketaan voimalaitosten palauttamiseksi mahdollisimman nopeasti kantaverkkoon.

Kymenlaakson Sähköverkko Oy seuraa tilannetta ja varautuu mahdollisiin sähkönjakelun häiriöitilanteisiin. Tiedotamme tilanteesta verkkosivuillamme ja Facebookissa.

Lisätietoja: käyttöpäällikkö Harri Nummenpää, puh. 0400 920 397, harri.nummenpaa@ksoy.fi

Fingridin tiedotteeseen:

https://www.fingrid.fi/sivut/ajankohtaista/tiedotteet/2018/sahkon-riittavyys-tiukilla-suomessa-torstaina-19.7.2018/

Fingridin päivityksen (klo 13.53) mukaan sähköjärjestelmän tasapaino on päivän mittaan pysynyt hyvällä tasolla. Sähköntuottajat ja -kuluttajat ovat osallistuneet aktiivisesti tilanteen tasapainottamiseen ja naapurimaista on saatu lisää sähköä. Fingrid ei ole joutunut käynnistämään varavoimalaitoksia. Korjaustyöt Olkiluodon sähköasemalla jatkuvat. 

Fingrid klo 11.07 -päivityksen mukaan korjaustyöt Olkiluodon sähköasemalla ovat edenneet suunnitelmien mukaisesti, voimalaitoksia syöttävät yhteydet kantaverkkoon pyritään saamaan käyttöön tämän päivän aikana.