Museomuuntamo kertoo tarinaa sähkönjakelun historiasta

20.05.2017

muuntamo_valmis2

Kymenlaakson Sähköverkon Hämeenkoskella pitkään palvellut puutornimuuntamo on saanut uuden kodin Elimäen kotiseutumuseon pihapiiristä. Muuntamo avasi ovensa museovieraille lauantaina 20.5.
— Halusimme säilyttää palan suomalaista sähkönjakelun historiaa myös tuleville polville, kertoo idean isä, suunnittelupäällikkö Tuomo Hakkarainen Kymenlaakson Sähköverkko Oy:stä.

Muuntamon museointihanke käynnistettiin alkuvuodesta yhteistyössä Elimäen kotiseutumuseon kannatusyhdistyksen kanssa. Kevättalvella Hämeenkosken Porvolan kylässä toiminut puinen tornimuuntamo siirrettiin Elimäen kotiseutumuseon alueelle. Kevään aikana rakenteita vahvistettiin ja rakennus entisöitiin vanhaa kunnioittaen. Samalla puutornimuuntamoista kerättiin tietoa museovieraita varten.

— Tämän muuntamon tarina alkoi 1930-luvun loppupuolella Hämeenkoskella silloisen Kosken kunnan kirkonkylällä, jota sähköistettiin kovaa vauhtia ja muuntamoa tarvittiin sähkönjakeluun.  Muuntamon järjestysnumeroksi tuli 257, ja valmistuessaan vuonna 1937 se oli pitäjän ensimmäisiä muuntamoita. Vuonna 1954 rakennus siirrettiin Porvolaan, ja siellä se sitten palvelikin todella pitkään, aina vuoteen 2014 saakka, Hakkarainen kertoo puumuuntamon vaiheista.

Puutornimuuntamoilla on ollut merkittävä rooli sähkönjakelun kehityksessä. Sähköverkkoja jakelumuuntamoineen on rakennettu kaikkiin maailman maihin, mutta puisia tornimuuntamoita vain Suomeen, Ruotsiin ja Norjaan. Tiedot käyvä ilmi kirjailija Maarit Verrosen ensi syksynä ilmestyvästä kirjasta Puutornimuuntamot – tarinoita sähkönsiirrosta". Myös Hämeenkoskelta siirretyn muuntamon tarina löytyy kirjasta.

— Vuosien 2014—2016 etsinnässä löysin koko maasta vielä 90 puutornimuuntamoa eli reilun prosentin siitä määrästä, joka aikoinaan rakennettiin. Niistä 12 palveli edelleen muuntamona ja kaksi muissa sähkötöissä. Loppuja käytettiin mm. museorakennuksina, pihakoristeina, varastovajoina ja metsästäjien passikoppeina, Verronen kertoo.  

Yhden museoksi muutetun puutornimuuntamon tarinaan pääsee jatkossa tutustumaan Elimäen kotiseutumuseon aukioloaikoina. Muuntamo sopii hyvin museoalueen arvokkaaseen miljööseen, jossa rakennukset kertovat maaseudun ja sen asukkaiden tarinaa 1800-luvulta.

— Uudessa tehtävässään muuntamo kertoo vierailijoille sähkönjakelun historiasta ja kehityksestä. Se on samalla osa koko Suomen historiaa, sillä sähköllä on ollut merkittävä vaikutus koko yhteiskunnan kehitykseen, Hakkarainen muistuttaa.

Lisätietoja:
suunnittelupäällikkö Tuomo Hakkarainen, Kymenlaakson Sähköverkko Oy, p. 040 8600 515
kirjailija Maarit Verronen, p. 045 6724813
puheenjohtaja Maria Tigerstedt, Elimäen kotiseutumuseon kannatusyhdistys, p. 0400 539273

Elimäen kotiseutumuseon aukioloajat http://www.kotiseutumuseo.fi.