Kantaverkkovika pimensi tiistaina Loviisan, Lapinjärven ja Liljendalin kolmeksi tunniksi

13.12.2017

Kantaverkkohäiriö ja normaalista poikkeava kytkentätilanne pimensivät eilen Loviisan, Lapinjärven, Liljendalin ja osin myös Elimäen. Sannainen-Tjusterby -välillä katkenneesta ukkosjohtimesta aiheutunut kantaverkon vikatilanne Itä-Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa kesti kaikkiaan noin 3 tuntia klo 18-21 ja katkaisi sähkönjakelun Kymenlaakson Sähköverkon alueella pahimmillaan 15 000 taloudelta. Lisäksi samaan aikaan sattunut runsas lumisade ja tykkylumen kertyminen aiheuttivat sähkönjakelun häiriöitä.

110 kV kuvitus_JPG

–  Kantaverkkohäiriö olisi peruskytkentätilassa aiheuttanut vain noin puolen tunnin sähkökatkon Loviisan länsiosissa. Eilinen tilanne johtui siitä, että toisiaan normaalisti korvaavat ja varmistavat kantaverkon syöttöpisteet eivät olleet huoltotöiden vuoksi käytössä ja korvaavat sähköasemat olivat ilman sähköä. Sen päälle tuli runsas lumisade ja tykkylumen aiheuttamat sähkönjakelun häiriöt omassa verkossamme, kertoo Kymenlaakson Sähköverkon käytön ja rakennuttamisen päällikkö Harri Nummenpää.

Loviisan, Lapinjärven, Liljendalin ja Elimäen sähköasemat saavat normaalitilanteessa sähköä Korian sähköasemalta. Fingrid tekee kuitenkin parhaillaan Korian sähköasemalla muutostöitä, jonka vuoksi kaikki sähköasemat ovat saaneet sähköä eilen vikaantuneesta Porvoo - Ahvenkosken 110 kilovoltin voimajohdosta. Normaalitilanteessa tästä kantaverkon osasta syötetään sähköä vain Loviisan Panimonmäen sähköasemalle.

Kantaverkon vika vaikeutti myös tykkylumen aiheuttamien sähkökatkojen korjaamista. Kun sähköt saatiin palautettua kantaverkkoon tiistaina noin klo 21, päästiin tykkylumivikoja paikallistamaan ja korjaamaan täydellä teholla.

— Tykkylumivikojen korjaaminen eteni maastossa nopeasti sen jälkeen, kun sähköasemille saatiin sähköä. Tänään puut ovat jo monin paikoin lumesta vapaat ja sähkönajelun tilanne normalisoitunut, kertoo Nummenpää.

Lisätietoja: Kymenlaakson Sähköverkko, käyttökeskusvastaava Hannu Lindfors, p. 040 8600 522