Linjoihin törmäävät muuttolinnut saattavat aiheuttaa sähköjen räpsyntää ja lyhyitä sähkökatkoja

20.10.2016

www_muuttolinnut

Kymenlaakson Sähköverkon vikapäivystykseen on viime päivien aikana tullut poikkeuksellisen paljon kyselyjä sähköjen räpsymisestä ja lyhyistä sähkökatkoista. Tuulettomalla poutasäällä asiakkaita on ihmetyttänyt ilmiön syy.

– Sähkön räpsyntä ja lyhyet sähkökatkot saattavat johtua vielä liikkeellä olevista suurista muuttolintuparvista, mm. hanhista, jotka hämärässä eivät erota sähkölinjoja ja lentävät niitä päin. Asiakkaiden näköhavainnot vahvistavat, että näitä ikäviä tapauksia on ollut linnuille mieluisissa paikoissa kuten vesistöjen äärellä ja pelloilla, kertoo Kymenlaakson Sähköverkon käyttökeskusvastaava Hannu Lindfors.

Sähköjohdot sulautuvat maastoon ja taustaansa niin, että niiden havaitseminen ei ole aina helppoa lintuparville. Suurikokoiset linnut ovat erityisen alttiita törmäämään sähköjohtoihin lentoon noustessaan tai laskeutuessaan.

— Seuraamme aktiivisesti toimintamme ympäristövaikutuksia ja tämän vuoksi erityisesti muuttolintujen reittien läheisyydessä oleviin sähköjohtoihin asennetaan usein lintupalloja, jotka ovat toimivaksi havaittu keino ehkäistä lintujen törmäämistä sähkölinjoihin. Aina nekään eivät kuitenkaan riitä ehkäisemään onnettomuuksia.

Lisätietoja: Kymenlaakson Sähköverkko Oy, käyttökeskusvastaava Hannu Lindfors, p. 040 8600 522