Kilpailun kummin tervehdys

Arki virtaa -musaskaban kummina toimii suomalainen, pitkän linjan monipuolinen muusikko Jore Marjaranta. Jore antoi meille haastattelun, jossa hän kertoo pitkästä urastaan ja antaa vinkkejä kilpailijoille. Jore on myös mukana valitsemassa finaaliin pääseviä musiikkiesityksiä.

Kuka olet?
Jore Marjaranta

Nimeni on Jore Marjaranta, ja tänä vuonna tulee 40 vuotta mun ensimmäisen bändin, The Clap, albumin julkaisukeikasta Tavastia Klubilla Helsingissä. Täytän lokakuussa 60 vuotta. Teen edelleen keikkaa ja julkaisen kesän lopulla seuraavan lauluni.

Tunnetuimpia laulujani ovat mm. ”Haaveet kaatuu”, musiikkia elokuvasta Pahat Pojat, mistä sain kultalevyn tämän vuoden alussa, sekä ”Miten pelko lähtee”, musiikkia elokuvasta Minä ja Morrison.

Olen ammatiltani myös jooga-ohjaaja sekä Asahi-ohjaaja. Kannattaa olla vara-ammatteja.

Mitä kesääsi kuuluu?

Kesältä odotan keikkoja, kuten kaikki esiintyjät ovat odottaneet jo 14 kuukauden ajan.

Halu esiintyä ei johdu pelkästään toimeentulosta, vaan tärkein syy esiintymiseen on laulaminen ja soittaminen, ja niiden tuoma terapeuttinen vaikutus kehoon. Esiintyminen on tärkeä osa elämääni ja olen ollut onnekas, kun minulla on takana pitkälti yli 2000 keikkaa Suomessa ja yli 30 eri maassa. 

Miten ja milloin päädyit musiikkialalle?

Ostin ensimmäisen kitarani, kiitos äidilleni, rippukoulu-vuotena eli noin 15 vuotiaana. Bändiin ajauduin jo seuraavana vuonna, 1977. Harjoittelimme ahkerasti Lahdessa Nuorisotalolla sekä paikallisen Teboilin kellarissa.

Vuonna 1981 julkaisimme ensimmäisen levyn. 80-luvun puolivälissä kokeilin myös soolouraa, ja ammattiurani alkoi toden teolla 1989, kun liityin Hurriganes-legendan Albert Järvisen bändiin laulusolistiksi.

Samoihin aikoihin myös Leningrad Cowboys aloitti aktiivista keikkailua, ja olin mukana laulusolistina yhdessä ystäväni Mato Valtosen kanssa.

Guitar Slingers- yhtye aloitti toimintansa 90-luvun alussa. Albertin kuoleman jälkeen tein pitkään keikkoja kahden bändin solistina.

Sooloartistina olen ollut vuodesta 2000 lähtien.

Albumi-julkaisuja minulla on yhteensä noin 16 kpl + kokoelma- ja livelevyt 5 kpl.

Miksi lähdit mukaan Arki virtaa musaskaban kummiksi?

Mulla on paljon ystäviä kaakon suunnalla ja olen viettänyt paljon aikaa etenkin Haminan ja Kotkan seudulla työn merkeissä ja yksityiselämässä. Haluan myös tukea nuoria muusikonalkuja löytämään paikkansa tällä alalla, joka on minulle rakas ja on täyttänyt isoimman osan elämästäni.

Millaisia terveiset haluaisit lähettää menestyksestä haaveileville muusikoille?

Tie musiikin parissa on mutkainen ja vaatii myös paljon onnea. Siinä tarvitaan kärsivällisyyttä ja taitoa kuunnella sisintään ja luottaa itseensä.

Toivottavasti matkasi on yhtä monipuolinen ja pitkä kuin itselläni, saat tutustua erilaisiin musiikkityyleihin ja löydät itsellesi samanhenkisiä ihmisiä jakamaan kokemuksia kanssasi.

Onko sinulla vinkkejä kilpailun osallistujille?

Kilpailussa toivon sinun tuovan omaa persoonaasi mukaan tekemääsi musiikkiin ja nauttimaan mukanaolosta niin, että kaikki nämä yhdessä tuovat hymyn kuulijoiden kasvoille :).

Osallistu musaskabaan