Tietoa energian säästöstä

Keräsimme tälle sivulle tietoa ja tukimateriaalia energiansäästöstä videokilpailun inspiraatioksi.

Mitä hyötyä on energian säästämisestä ja mitä voit tehdä?

Energiansäästämisestä hyötyy sekä ympäristö, että sinä itse. Järkevät ja energiatehokkaat valinnat asumisessa, ruuassa ja liikkumisessa säästävät luonnonvaroja ja keventävät hiilijalanjälkeäsi. Pienilläkin teoilla on merkitystä, kun mahdollisimman moni niitä tekee. Voit vähentää energiatehokkuudella myös mm. asumiskustannuksiasi.

Lähes jokaisessa kodissa on mahdollista säästää tavanomaisesta sähkönkäytöstä noin 10 prosenttia pelkästään asumistottumuksia muuttamalla niin, että mistään ei tarvitse luopua. Sähkölämmitteisessä talossa voi säästää vieläkin enemmän. Siirtymällä uusiutuvilla energialähteillä tuotettuun sähköön, lämpöön ja polttoaineisiin pienennät tehokkaasti energiankulutuksesta aiheutuvia ilmastovaikutuksia.

Sitran mukaan keskivertosuomalainen tuottaa ilmastoa rasittavia hiilidioksidipäästöjä vuodessa 10 300 kg ja n. 3/4 suomalaisten hiilijalanjäljestä kertyy asumisesta, liikkumisesta ja ruoasta. Kotona energiaa kuluu etenkin lämmitykseen ja käyttöveden lämmitykseen. Voimme jokainen omalta osaltamme vaikuttaa hiilipäästöjen vähentämiseen tekemällä fiksuja päätöksiä ja välttämällä turhaa kulutusta. Lue kuinka paljon siirtyminen ilmastoystävälliseen sähköön vähentää hiilikuormaa erilaisissa esimerkkitalouksissa.

Voimme odottaa, että tulevaisuudessa rakennukset ja laitteet muuttuvat yhä energiatehokkaammiksi ja älykkäämmiksi. Yhä useammat tulevat myös tuottamaan esimerkiksi aurinkoenergialla sähköä tai lämpöä omaan tarpeeseen tai ylikin. Muutos ulottuu myös liikkumiseen, missä uudet polttoaineet, tekniikat ja palvelut vähentävät autoilun tarvetta ja ympäristövaikutuksia.

Lähde: www.motiva.fi ja www.sitra.fi

Lisää tietoa energian säästöstä.